GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2014 Preliminary Examination

General Studies Questions 51 to 75

51.  The enzyme discovered by CSIR to increase shelf life of fruits and vegetables is
Answer: D.   super oxide dismutase
52.  Who is the 40th Chief Justice of India?
Answer: A.   Justice Sathasivam
53.  Which of the following countries in late 2013 gave approval to commercial release of Bt-Brinjal?
Answer: A.   Bangladesh
54.  How many times has Rafeal Nadal of Spain Won the French Open Tennis tournament to break the record?
Answer: C.   9 times
55.  Who among the following have won the National M.S. Subbulakshmi Award 2014?
Answer: A.   Mathangi Sathyamurthy
56.  Name the scientist/organisation who successfully converted plastic shopping bag into diesel, natural gas and other useful Petroleum products
Answer: C.   Birendra Kumar Sharma
57.  Who received Dada Saheb Phalke Award 2013?
Answer: A.   Sampooran Singh Kalra
58.  Match the following:
Paintings States
(a) Kalam Kari 1. Andhra Pradesh
(b) Madhu bani 2. Bihar
(c) Phad 3. Rajasthan
(d) Warli 4. Maharashtra
Answer: B.   1 2 3 4
59.  Which is incorrect pair?
Answer: B.   Malavath Purna - Archery
60.  Arrange the peaks of Trans-Himalaya region in descending order :
Answer: A.   K₂-Hidden - Rakaposhi - Haramosh
61.  Of the following who is not related to “Chipko Movement”?
Answer: B.   M.S. Swaminathan
62.  Sumitra Mahajan is associated with the post of as on June 2014
Answer: C.   Lok Sabha Speaker
63.  Which one of the following is NOT a National Symbol?
Answer: D.   Coconut Tree
64.  The Silent Valley National Park is located at which district of Kerala?
Answer: B.   Palakkad
65.  Arrange in descending order of 2011 Child Sex Ratio in India.
Answer: A.   Chattisgarh - Kerala - Asom - West Bengal
66.  Match the following and choose the correct answer:
Books Authors
(a) Gold Finch 1. Daniel Pinto
(b) 3 sections 2. Vijay Seshadri
(c) Anticipating India 3. Shekar Gupta
(d) Capital Wars 4. Donna Tartt
Answer: C.   4 2 3 1
67.  Consider the following statements :
1. There are 25 High Courts in India
2. Punjab, Haryana and the Union Territory of Chandigarh have a common High Court
3. National Capital Territory of Delhi has a High Court of its own
Which of the statements given above is/are correct?
Answer: A.   2 and 3
68.  Considering the following statements about the Attorney-General of India.
1. He is appointed by the President of India
2. He must have the same qualifications as are required for a judge of the Supreme Court
3. He must be a member of either house of parliament
4. He can be removed by impeachment by parliament
Which of these statements are correct?
Answer: A.   1 and 2
69.  The Parliament consists of
Answer: B.   The President, Lok Sabha and Rajya Sabha
70.  Who is the real executive in a state?
Answer: D.   The Chief Minister and the Council of Ministers
71.  Comptroller and Auditor General is appointed by the
Answer: A.   President
72.  Consider the following statements with reference to India.
1. The Chief Election Commissioner and other Election Commissioners enjoy equal power but receive unequal salaries
2. The Chief Election Commissioner is entitled to the same salary as is provided to a judge of the Supreme Court
3. The Chief Election Commissioner shall not be removed from his office except in like manner and on like grounds as a judge of the Supreme Court,
4. The term of the Election Commissioner is five years from the date he assumes his office or till the day he attains the age of 62 years whichever is earlier
Which of these statements are correct?
Answer: B.   2 and 3
73.  Central Vigilance Commission was set up on the recommendation of
Answer: B.   Santhanam Committee
74.  Which one of the following statements about Comptroller and Auditor General of India is not correct?
Answer: C.   He cannot disallow any expenditure which in his opinion violates the constitution
75.  The institution of Lokayukta was created first in Maharashtra in the year
Answer: D.   1971
;