GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2014 Preliminary Examination

General Studies Questions 76 to 100

76.  Which of the following was referred by Surendra Nath Banerjee as "The Magna Carta of our rights and liberties"?
Answer: D.   The Queen's Proclamation of 1858
77.  Consider the following statements with regard to Public interest litigation.
1. In essence, a third party can bring before the court issues in the public interest
2. The Supreme Court may action the receipt of a letter or post card from a citizen requesting protection of his fundamental rights
3. It is also known as social action litigation
4. Justice V.R. Krishna Iyer and T.N. Bhagawathi were its proponents
Which of these statements are correct?
Answer: D.   1, 2, 3 and 4
78.  Consider the following statements.
Assertion (A) : Cuscuta is a parasitic animal.
Reason (R) : Cuscuta depends on the host plant for its organic food, water and
mineral salts.
Answer: D.   (A) is false but (R) is true
79.  Consider the following statements:
I. Chlorofluro carbons have been widely used as super coolants in aerosols and
insecticides.
II. Methoprene is harmful to plants and animals.
III. Photobacterium phosphoreum is an example of bioluminescence.
IV. Pedology is the study of soil in the natural atmosphere.
Find the correct statements
Answer: C.   I and III are correct
80.  The colour of tomato fruits is due to the presence of
Answer: B.   Carotenoids
81.  Which of the following is odd one out?
Answer: B.   Hysterophyta
82.  Cycle dynamo converts
Answer: B.   Mechanical energy into electrical energy
83.  Which of these connected in parallel in a circuit will produce undamped oscillations?
Answer: C.   C, L (Capacitance, Inductance)
84.  Which of the following statements are correct?
In an isothermal process,
(a) the temperature of the gas remain constant
(b) the gas does not take any heat from the surroundings
(c) the internal energy of the gas remains constant
(d) the pressure and volume of the gas remain constant
Answer: C.   (a) and (c) are correct
85.  Match the following blood pigment with their colour
Pigment Colour
(a) Haemoglobin 1. Green
(b) Hemocyanin 2. Red
(c) Chlorocronin 3. Brown
(d) Pinnoglobin 4. Blue
Answer: D.   2 4 1 3
86.  Consider the following statements.
Assertion (A) : A drinking expectant mother can harm the embryo.
Reason (R) : The alcohol can pass directly into the blood stream of the fetus.
Answer: A.   Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)*
87.  Photochemical smog is formed by
Answer: A.   O₂, NO, H₂O₂, organic peroxide etc
88.  CD-ROM is a
Answer: B.   Secondary memory
89.  Transfer of a file from a server to your computer is called
Answer: A.   Downloading a file
90.  Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(a) Troposphere 1. Ultra violet rays
(b) Stratosphere 2. Radiowaves
(c) Ozonosphere 3. Movement for jet planes
(d) Ionosphere 4. Weather changes
Answer: D.   4 3 1 2
91.  Match the items given in Column A with the items in Column B.
Column A Column B
(a) Coal 1. Sulphides
(b) Aluminium 2. Bituminous
(c) Copper ore 3. Magnetite
(d) Iron ore 4. Bauxite
Answer: C.   2 4 1 3
92.  The Bokaro steel plant was set up in the year
Answer: C.   1973
93.  Match List I and List II:
List I
(Crop)
List II
(Producer)
(a) Tea 1. Gujarat
(b) Rice 2. Kerala
(c) Tobacco 3. Assam
(d) Rubber 4. West Bengal
Answer: D.   3 4 1 2
94.  In India the electricity consumption is given importance to the following sector-order it according to the importance given by the government
Answer: A.   Industry, agriculture, railway traction and public lighting
95.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(a) Vasanta 1. Summer
(b) Grisma 2. Monsoon
(c) Varsa 3. Winter
(d) Sisira 4. Spring
Answer: D.   4 1 2 3
96.  The figure of a dancing girl made of bronze is excavated in the place of ___________
Answer: C.   Mohenjodaro
97.  Which of the following is/are wrongly matched?
I. Bhavabhuti - Malatimadhavam
II. Subandhu - Vasavadatta
III. Kalidasa - Dasakumara Charita
IV. Dandia - Avanti Sundari
Answer: D.   III and IV
98.  How many major Indian private banks have been nationalised in 1969 during Indira Gandhi's regime?
Answer: C.   14
99.  Match:
List I List II
(a) Al Hilal 1. Mahatma Gandhi
(b) Navajivan 2. Abul Kalam Azad
(c) Bombay Chronicle 3. Aurobindo Ghosh
(d) Bande Mataram 4. Pheroze Shah Mehta
Answer: C.   2 1 4 3
100.  Dinabandhu Mitra's first play ___________ exposed the atrocities of the British indigo planters.
Answer: C.   Nil Darpan
;