GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2015 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 25

1.  Among the 50 students in a class, what percentage of students like biology and chemistry?
Subjects No. of Students
Mathematics 6
Physics 12
Chemistry 15
Biology 8
Computer Science 9
Answer: B.   46%
2.  For any \(n\) observations of data, what is the value of \((\Sigma x)-n\bar{x}\) ?
Answer: D.   \(0\)
3.  Simplify: \(\dfrac{(0.728 \times 0.728 - 0.272 \times 0.272)}{0.456}\)
Answer: B.   1
4.  If \(\dfrac{x}{y}=\dfrac{3}{5}\), then \(\dfrac{5x+2y}{5x-2y}\) is equal to
Answer: B.   \(5\)
5.  A person's present age is two-fifth of the age of his mother. After 8 years, he will be one half of the age of his mother. How old is the mother at present?
Answer: B.   40
6.  Find the value of \(\dfrac{1.2\times1.2\times1.2-0.2\times0.2\times0.2}{1.2\times1.2+1.2\times0.2+0.2\times0.2}\)
Answer: B.   1
7.  A bicycle marked at Rs. 1,500 is sold for Rs. 1,350. What is the percentage of discount?
Answer: D.   10
8.  Which one of the following is the smallest ratio?
7 : 13, 17 : 25, 7 : 15, 15 : 23
Answer: C.   7 : 15
9.  In a mixture of 60 litres, the ratio of milk and water is 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then what is the quantity of water to be further added?
Answer: D.   60 l
10.  Two numbers are in the ratio 3 : 5. If 9 be subtracted from each, then they are in the ratio 12 : 23. Find the second number
Answer: D.   55
11.  Sum of squares of three positive numbers is 608 and they are in the ratio 2 : 3 : 5. Then, find the numbers
Answer: B.   8, 12, 20
12.  If 30% of A = 0.25 of B = \(\dfrac{1}{5}\) of C, then find the ratio A : B : C
Answer: C.   10 : 12 : 15
13.  What is the third proportional to 0.34 and 0.50?
Answer: A.   0.74
14.  In a cylinder, if radius is doubled and height is halved then what happens to the curved surface area?
Answer: C.   Does not change
15.  The length of side of a rhombus is 5 m and one of its diagonal is 8 m. Then what is the length of other diagonal?
Answer: C.   6 m
16.  A, B and C can complete a piece of work in 24, 6 and 12 days respectively. If they work together, in how many days they will complete the same work?
Answer: C.   24/7 days
17.  12 men complete the 2400 sq.m ploughing work in 10 days. How many men are required to complete 3600 sq.m ploughing work in 18 days?
Answer: A.   10 men
18.  2 men and 7 boys can do a piece of work in 14 days, 3 men and 8 boys can do the same in 11 days. In how many days, 3 times the work can be completed by 8 men and 6 boys?
Answer: A.   21 days
19.  The length, breadth and height of a hall are 8 m, 10 m, 4 m respectively and the hall has one door of area 3 m × 1.5 m. Find the cost of painting the walls at the rate of Rs. 200 per square metre.
Answer: A.   Rs. 28,800
20.  If the capacity of a cylindrical tank is 1848 m\(^{3}\) and the diameter of its base is 14 m, then find the depth of the tank?
Answer: A.   12 m
21.  The length of a chain used as the boundary of a semicircular park is 72 m. What is the area of the park?
Answer: D.   308 m²
22.  Find the least number which when divided by 5, 6, 7 and 8 leaving a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder.
Answer: B.   1683
23.  Find the next number in the following series
\(4,\ 6,\ 9,\ 13\dfrac{1}{2}\)
Answer: A.   \(20\dfrac{1}{4}\)
24.  What is the standard deviation of the first \(n\) natural numbers?
Answer: A.   \(\sqrt{\dfrac{n^2-1}{12}}\)
25.  In the series
6 4 1 2 2 8 7 4 2 1 5 3 8 6 2 1 7 1 4 1 3 2 8 6
How many pairs of alternate numbers have a difference of 2?
Answer: A.   2
;