GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2015 Preliminary Examination

General Studies Questions 51 to 75

51.  Sunhak Peace Prize was won by
Answer: C.   Dr. Modadugu Vijay Gupta
52.  Which gas has been recently discovered in planet mars?
Answer: C.   Methane
53.  Which Indian Temple was awarded ‘Award of Excellence’ for conservation by UNESCO in the year 2015, in Bangkok?
Answer: B.   Vadakkunnathan Temple, Thrissur
54.  Which country devalued its own currency in August 2015?
Answer: D.   China
55.  The 50th Anniversary of 1965 Indo-Pak war was observed on
Answer: D.   28 August 2015
56.  Match the Android OS versions with their names:
OS version Name
(a) Android 6.0 1. Kitkat
(b) Android 5.0 2. Lollipop
(c) Android 4.4 3. Jelly Bean
(d) Android 4.3 4. MarshMallow
Answer: C.   4 2 1 3
57.  Government of Tamilnadu awards Dr. A.P.J. Abdul Kalam award for a Tamilian for his/her contribution to
Answer: B.   Scientific, art and literature development, humanities and student welfare
58.  Identify from the options the name of the Central government portal for students looking for educational loans
Answer: C.   Vidya Lakshmi
59.  Which of the following day is observed as the National Statistics Day?
Answer: B.   June, 29
60.  ‘Pay Zapp’ a mobile application to make digital payments was started by which Bank?
Answer: C.   HDFC
61.  In the Australian Federal elections 2015 for the Prime Minister of Australia, who emerged as winner?
Answer: C.   Malcolm Turnbull
62.  2020 Olympic games will be held at
Answer: D.   Tokyo
63.  Nobel Prize 2015 in Physics was given for the discovery of
Answer: D.   Neutrino oscillation
64.  In October 2015 Russia’s Sergey Karjakin won the World cup for
Answer: B.   Chess
65.  The Administrative Reforms Commission of India was set up on 5 Jan. 1966 under the Chairmanship of
Answer: D.   Morarji R. Desai
66.  “The Supreme Court in the Indian union has more powers than any other Supreme Court in any part of the world” - Who said so?
Answer: B.   Sir Alladi Krishnaswamy Ayyar
67.  Consider the following two statements consisting of Assertion (A) and Reason (R) and select your answer using the codes given below.
Assertion (A) : The administrative reforms commission recommended Lokpal and Lokayukta.
Reasoning (R) : These are for the Redressal of Citizens grievances.
Answer: A.   Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
68.  Which one of the following is not correctly matched?
Answer: D.   Article 155 - Removal of Governor
69.  Which one of the following statement is/are true with regard to formulation of the Government?
Answer: B.   There is no written rules on inviting the single largest party by the 2nd largest party to form the government. It is a convention
70.  Match List - I with List - II:
Laws Years
(a) The Banking Companies Ordinance 1. 1966
(b) Special Bearers Bonds Ordinance 2. 1980
(c) Unlawful activities Prevention ordinance 3. 1984
(d) Terrorist affected areas ordinance 4. 1981
Answer: C.   2 4 1 3
71.  The Protection of Civil Rights Act came into force on
Answer: B.   19th November 1976
72.  Who one of the following persons is the ex-officio chairman of the Rules Committee, General Purpose Committee and Business Advisory Committee?
Answer: A.   The Speaker
73.  Match the following Establishment of states and choose the correct one:
States
(a) 36th Amendment 1. Goa
(b) 13th Amendment 2. Manipur and Tripura
(c) 27th Amendment 3. Sikkim
(d) 56th Amendment 4. Nagaland
Answer: A.   3 4 2 1
74.  Which of the following are major features of the constitutions of Lokpal and Lokayukta as recommended by the Administrative Reforms commission?
1. They should be demonstrably independent and impartial
2. They should compare with the highest judicial functionary in the country
3. They should be directly accountable to parliament
4. Their appointments should as far as possible be non-political
Answer: B.   1, 2 and 4
75.  Identify the numbered substances in steps of Glycolysis
Glucose -> (1) -> (2) -> Fructose 1, 6 bisphosphate
Answer: C.   (1) is Glucose-6-phosphate (2) is Fructose-6-phosphate
;