GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2015 Preliminary Examination

General Studies Questions 101 to 125

101.  Consider the following relating to Babur.
I. The Autobiography of Babur is ‘Babur Namah’
II. It was originally written in Persian
Answer: A.   Only I is true
102.  In which Indian state the women, except Brahmin and Bania community, terminate their marriage relationship through the custom called “Chudi Pahanana”.
Answer: B.   Chattisgarh
103.  Which of the following statements about Mother Teresa is/are True?
I. She founded a new congregation named Missionaries of Charity
II. She did not accept the citizenship of India
III. She was awarded the Nobel peace prize
IV. In 1929 A.D. she came to Madras as a Missionary
Answer: A.   I and III correct
104.  The Dravidian Mahajana Sabha was founded by
Answer: A.   Pundit Iyothee Thoss
105.  In which Indian National Congress session, Mahatma Gandhi was made its President?
Answer: C.   Belgaum
106.  Match the List I and List II and choose the correct code given below.
List I List II
(a) Amrit Bazar Patrika 1. Dadabhai Naoroji
(b) Indian Mirror 2. Sisir Kumar Gosh
(c) Voice of India 3. G. Varma
(d) Advocate 4. N. N. Sen
Answer: A.   2 4 1 3
107.  Which Act is called as Black Act by the Indians?
Answer: C.   Rowlatt Act
108.  Identify the statement which is wrong.
Answer: D.   The missionaries spread the Gospel only through English language
109.  Consider the following Reason and Assertion and choose the correct answer from the codes given below :
Reason (R) : The diet of the early Tamils was not very different from that of modern times. Ghee played a conspicious part in the diet of all, it fetched a high price.
Assertion (A) : Ghee was used freely both by vegetarian and non vegetarian Avur Mulankilar and Purattinai Nannaganar spoken of the use of ghee.
Answer: A.   (R) and (A) are correct, (A) is the correct explanation of (R)
110.  Choose the correct answer from the codes given below :
Assertion (A) : The Indian National Movement reached its crescendo in the non-co-operation movement in 1920-22. It was in this context that there occured a resurgence of working class activity in the years 1920-22. The working class created its own organisation to defend its class rights.
Reason (R) : Lokamanya Tilak was one of the moving spirits in the formation of AITUC. AITUC was formed in 1920.
Answer: A.   Both (A) and (R) are correct
111.  Arrange the following in the order of increasing solubility in water
(i) NaHCO₃
(ii) KHCO₃
(iii) Mg(HCO₃)₂
(iv) Ca(HCO₃)₂
Answer: B.   (i) < (ii) < (iii) < (iv)
112.  Match the following:
Actinide element Atomic number
(a) Plutonium 1. 102
(b) Curium 2. 100
(c) Fermium 3. 96
(d) Nobelium 4. 94
Answer: D.   4 3 2 1
113.  Match the Number of electrons transferred (a) when one mole of KMnO₄ is reduced to (b)
(a) 1, 3, 4, 5
(b) Mn₂O₃, MnO₂, MnO₄²⁻, Mn²⁺
Answer: A.   1-MnO₄²⁻, 3-MnO₂, 4-Mn₂O₃, 5-Mn²⁺
114.  An example of commonly used herbicide is
Answer: B.   2,4-dichloro phenoxy acetic acid
115.  Match the following :
I II III
(1) Thiamine (a) Cheilosis (i) Pellagra
(2) Niacin (b) Polyneuritis (ii) Glossitis
(3) Riboflavin (c) Nicotinamide (iii) Beri beri
(4) Biotin (d) Antipernic (iv) Hyperestheria
(5) Cyanacobalamine (e) Coenzyme R (v) Pernicious anaemia
Answer: B.   (1)-(b)(iii) (2)-(c)(i) (3)-(a)(ii) (4)-(e)(iv) (5)(d)-(v)
116.  The Indian Constitution describes Legislative Relations between Union and States in Article from
Answer: A.   Articles 245 to 255
117.  Which of the following is/are incorrectly matched? Select your answer using the codes given below
I. Credit creation - Reserve Bank of India
II. Commercial Bank - Accepting deposits
III. Reserve Bank of India - Control of credit
IV. Quantitative Control - Scheduled Banks
Answer: A.   I only
118.  The phase of rapid growth of population in India falls
Answer: C.   between 1951-1981
119.  In which of the following states of India, Inland water transport is not important?
Answer: D.   Gujarat
120.  Which kind of power accounts for the largest share of power generation in India?
Answer: B.   Thermal
121.  What is India's rank in the global production of milk in 2010-2011?
Answer: A.   First
122.  Industry which is reserved for public sector in New Economic Policy.
Answer: A.   Atomic Energy
123.  Arrange the following sectors in India descending order according to the commercial energy consumption
1. Household sector
2. Agriculture
3. Industries
4. Transport
Answer: B.   3, 4, 1, 2
124.  “Indradhanush” introduced by the Central Government in August 2015 aims at:
Answer: B.   Reviving or revamping public sector banks
125.  Which country was affected by “Typhoon Goni’?
Answer: A.   Philippines
;