GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2015 Preliminary Examination

General Studies Questions 126 to 155

126.  Match List I with List II and select the correct option given below:
List I List II
(a) Abdul Kalam Award 1. G. Jothimani
(b) Kalpana Chawla Award 2. S. Sampath Kumar
(c) Best Doctor Award 3. P. Simmachandran
(d) Best Social Worker Award 4. N. Valarmathi
Answer: C.   4 1 2 3
127.  Identify the correct statement froin the following
Answer: A.   Tiruchirapalli has been declared as the second cleanest city by Swachh Bharat in 2015
128.  Nobel Prize for medicine in 2015 was awarded to
I. Tu Youyou
II. Satoshi Omura
III. William Campbell
IV. Arun Bahl
Answer: D.   I, II and III
129.  Which country has come forward to help clean India's River Ganga?
Answer: B.   Israel
130.  World 'Car Free Day' is observed on
Answer: B.   September 22
131.  Which court ruled that 'Eu-us data Transfer Pact' is invalid?
Answer: C.   European Court, Luxembourg
132.  The Leader of the Congress Party in the Lok Sabha as on September 2015
Answer: A.   Mallikarjuna Karge
133.  Which state government in India has started the 'Ladli Beti' scheme for the girl child?
Answer: D.   Jammu & Kashmir
134.  Consider the following statements about Suraksha Hose :
1. The hose is made of rubber and is green – coloured
2. The outer layer of the hose is fire resistant
3. The middle layer of the hose is made of brass-coated high carbon steel wire mesh
Which of the above statement is/are correct?
Answer: B.   Only 2 and 3 are correct
135.  The Union Urban Development Ministry has selected 98 towns/cities from all over the country to graduate into smart cities in five years. Select the town/cities not included in the list from the following
Answer: C.   Chidambaram
136.  The country that has become the first defaulter, among developed nations, on debt of International Monetory Fund (IMF) on 30th June 2015
Answer: C.   Greece
137.  The last movie for which late M.S. Viswanathan composed music is
Answer: B.   Suvadugal
138.  Who was awarded the Stockholm Water prize for the year 2015?
Answer: B.   Rajendra Singh
139.  Google's Alphabet Website is
Answer: D.   abc.xyz
140.  ________ organization slapped fine to the companies for not appointing women directors.
Answer: A.   BSE
141.  Tuyouyou of China has been awarded the Nobel Prize in medicine for developing a new drug called
Answer: B.   Artemisinin
142.  Article 25 of the Constitution of India guarantees
Answer: A.   Right to Religion
143.  Which one of the following is not a formally prescribed device available to the members of Parliament?
Answer: B.   Zero Hour
144.  The National Commission to review the working of the Constitution was set-up in the year
Answer: D.   2002
145.  Match the list:
(a) Fourth Schedule 1. Division of Powers
(b) Seventh Schedule 2. Seats alloted in the council of states
(c) Eleventh Schedule 3. Languages
(d) Eighth Schedule 4. 73rd Amendment
Answer: B.   2 1 4 3
146.  Which one of the following amendment was called a revision of the constitution and it introduced changes in preamble, as many as 53 articles and seventh schedule?
Answer: B.   42nd amendment
147.  Which one of the following statement with regard to the enactment of the Act of 1935 is WRONG?
Answer: D.   Lord Curzon Partitioned Bengal
148.  Which of the following recommendations are made by the Administrative Reforms Commission to improve relations between the political and permanent executive?
1. Minister should try to develop a climate of fearlessness and fair play among senior officers.
2. Minister should not intervene in day to-day administration except incase of servous maladministration
3. The official relationship of Secretary to Minister should be one of confidence of that of Minister to Secretary one of loyalty
4. Prime Minister should take special interest to arrest/growing of unhealthy personal’ affiliations.
5. All major decisions should be briefly reduced to writings
Answer: A.   1, 2, 4 and 5
149.  Which is / are correct relating to the Tribunals?
1. Part XV of the Indian constitution deals with the Tribunals.
2. Article 323 A deals with Administrative tribunals and Article 323 B deals with the tribunals for other matters.
Answer: B.   2 only
150.  Which of the following are matters on which a constitutional amendment is possible only with the ratification of the legislatures of not less than One-Half of the states?
1. Election of the president
2. Representation of states in Parliament
3. Any of the lists in the 7th Schedule
4. Abolition of the legislative council of a state
Answer: A.   1, 2 and 3
151.  The Secession of a state from the Indian union has been barred by the
Answer: A.   16th Amendment
152.  Consider the following statements:
The Comptroller and Auditor General of India is responsible for the audit of the accounts of
1. The Union Govt.
2. State Govts.
3. The governments of union territories
4. The Urban and rural local bodies.
Which of these statements are correct?
Answer: A.   1, 2 and 3
153.  What is the peculiar nature of the Indian Federation?
Answer: B.   Strong centre
154.  In which one of the case, "Passport" is considered as part of personal liberty?
Answer: D.   Meneka Gandhi (1978)
155.  Which of the schedules deals with division of powers between states and union?
Answer: C.   Seventh
;