GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2024 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  Reason and Assertion type :
Assertion [A] : C.N. Annadurai organised small labour unions.
Reason [R] : Labour welfare is related to time and place.
Answer: D.   Both [A] and [R] are true, but [R] is not the correct explanation of [A]
2.  Choose the right matches among the following :
(1) Madurai Gandhi - N.M. Subburaman
(2) Thatchina Gandhi - Rajaji
(3) Vidyalaya Iyya - Kamaraj
(4) Father of Tamilnadu Library Movement - A. Ramasamy
Answer: A.   (1) and (3) are correct
3.  Rao Bahadur Sir A.T. Pannirselvam was a ____________ leader, who previously served in the Governor Erskine’s Executive council.
Answer: C.   Justice Party
4.  In accordance with the recommendation of the 15th Finance Commission, states will be allowed a fiscal deficit of 4.0% of GSDP of which 0.5% will be tied to reform the following sector.
Answer: B.   Power sector reform
5.  Which of the following statements are true about Temple Entry Movement?
(i) The British Government in the Madras Presidency passed an Act on November 1 of 1817
(ii) It supported the identical powers of Temple Management
(iii) It was the model of the Bengal Act No. XIX of 1810
Note: This question contains an error. As per the TNPSC Final Answer Key, all options were accepted.
6.  Which book guided the Poligar confederacy against British which had a maxim "Pretend submission and Procrastinate surrender before the formidable enemy"?
Answer: C.   Panchathantram
7.  Arrange the following events in the chronological order
(1) Bharatha Matha Society
(2) Madras Mahajana Sabha
(3) Home Rule League
(4) Madras Dravidian Association
Answer: B.   (2), (1), (4), (3)
8.  According to Valluvar, what is Venmai (Stupidity)?
Answer: A.   Arrogance that cries, "Behold we claim that glory of wise"
9.  What are the things "Being with Kings, Discerning unspoken thoughts, knowing the audience", stated in these Chapters by Thiruvalluvar?
(1) About Minister's behaviour
(2) Minister's advised to King
(3) How a king should treat another King
(4) Related Psychology Ideas
Answer: D.   (1), (2) and (4) only
10.  Makkale Polvar 'Kayavar' Avaranna
Oppaari yaanganta thil
- In this verse who is mentioned as Kayavar?
Answer: D.   All of these
11.  According to Valluvar instruction, 'The person who follows an ascetic life', what should be done to avoid contempt?
Answer: A.   Non stealing
12.  To whom wealth compared to the full water of city tank?
Answer: A.   Man of eminent knowledge
13.  Who is the author of the Novel "Kaagetha Sangiligal"?
Answer: A.   Sujatha Rangarajan
14.  Match the authors with their magazines:
Author Magazine
(a) Jeyakanthan 1. Thendral
(b) Na. Parthasarathy 2. Annam Vidu Thoothu
(c) Kannadasan 3. Gnanaratham
(d) Meera 4. Deepam
Answer: D.   3 4 1 2
15.  Which work refers to the war at 'Kazhumalam'?
Answer: B.   Agananooru
16.  Malaiyulae pirapinum malaiku avaitham en seiyum
– In which book does these lines occur?
Answer: C.   Kalithogai
17.  Who was the first accused in the Ashe murder case?
Answer: B.   Nilakanda Brahmachari
18.  Which place was the most important learning center of the Jain Scholars?
Answer: A.   Madurai
19.  Match the following Titles of the Kings:
(a) Pandiyar 1. Aadhavan
(b) Cherar 2. Thithiyan
(c) Chola 3. Chezhiyan
(d) Aai 4. Sembian
Answer: B.   3 1 4 2
20.  Tamil Nadu Disaster Recovery Centre (TNDRC) is located at
Answer: B.   Tiruchirapalli
21.  Tamil Nadu Government’s ‘Pudhumai Penn’ Scheme ensures
Answer: B.   Higher Education for Women
22.  Compared to the year 2017 – 2018 Tamil Nadu in terms of health index falls on the category of ____________ in the 3rd round of 2018 – 2019.
Answer: A.   Improved rank
23.  Tamil Nadu follows ____________ to implement the family welfare and Child Health Programmes in the state.
Answer: A.   Community needs Assessment Approach
24.  The prime duty of the Central Health Education Bureau 1956 was in
Answer: D.   Coordinate and promote health education through various divisions
25.  What is the recent addition to the existing family of AYUSH system?
Answer: B.   Sowa Rigpa
;