GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2024 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  Under Chief Minister’s Girl Child Protection Scheme an annual incentive of Rs. ____________ is given to the girl child every year from the 6th Year of deposit in order to meet education expenses, the value is
Answer: C.   Rs. 1,800/-
27.  Which Housing Scheme assures a house not only to the homeless slum dwellers but to the urban poor, LIG and MIG categories?
Answer: D.   PMAY(U)
28.  Dr. Dharmambal Ammaiyar Ninaivu Assistance was given to which category of women?
Answer: C.   Widow Remarriage Financial Assistance Scheme
29.  Post Covid-19 ____________ percentage of economic growth increased at constant price in TN.
Answer: B.   8%
30.  Which of the following is incorrectly paired?
(1) Child Helpline - 1098
(2) Women Helpline - 1090
(3) Cyber Crime Helpline - 1940
(4) Coastal Security Helpline - 1093
Answer: B.   (2) and (3)
31.  The goal of the Public Distribution system in Tamilnadu is to ensure ____________ to all citizens.
Answer: A.   Food security
32.  Read the following :
(I). Dream Home Scheme for Tamil Scholars.
(II) 15 cents of land free of cost in the preferred places in their native district.
(III) Tamil writers benefit through the scheme in Tamil Nadu.
(IV) Only 5 cents of land for those writers.
Answer: C.   (III), (IV) only
33.  Match the following reformist with their life period:
(a) Raja Ram Mohan Roy 1. 1858-1962
(b) Jotiba Phule 2. 1842-1901
(c) M.G. Ranade 3. 1828-1890
(d) D.K. Karve 4. 1772-1833
Answer: C.   4 3 2 1
34.  Choose the correct one which is not included in Human Development Index estimate.
Answer: D.   Birth rate
35.  Consider the following districts of Tamil Nadu :
(1) Kanyakumari
(2) Vellore
(3) Ariyalur
(4) Coimbatore
(5) Tuticorin
Select the top three districts in Child Development Index.
Answer: D.   (1), (4) and (5) only
36.  The causative organism of Whooping Cough
Answer: A.   Bordetella pertussis
37.  The major practice involved in Rote learning is learning by
Answer: C.   Repetition
38.  Plants that endures best at lower light intensity are called
Answer: C.   Sciophytes
39.  Earth’s surface reflects back a portion of the solar radiation is
Answer: A.   Albedo
40.  Mantoux test is used for identify ____________ Disease.
Answer: B.   Tuberculosis
41.  Eutrophication leads to the death of fish due to
Answer: D.   Decreasing O2 content
42.  Which of the following observations are inertial?
Answer: B.   A driver in a car moving with a constant velocity
43.  The article that states the role of scientific temper is
Answer: B.   Article 51 A
44.  Choose the wrong match :
(1) Kapil Kapoor – Literature and Education
(2) Deepak Dhar – Science and Engineering
(3) Lakshman Singh – Literature
(4) Vadivel Gopal – Music
Answer: B.   (3) and (4) are incorrect
45.  Which age category as consider for youth as per National Youth Policy, 2014?
Answer: D.   15 – 29 years
46.  Which among the following measures is/are taken by Government of India to combat corruption?
(I) Direct Benefit Transfer Initiative
(II) E-tendering in public procurements
(III) Discontinuation of interviews in recruitment of Group ‘C’ post
Answer: D.   (I), (II) and (III) all
47.  Consider the following statements, choose the correct answer :
(i) G20’s Constitution is a Formal Document
(ii) G20’s Governance is based on the principles of Consensus
(iii) G20 Inclusivity and Representation is the basis of the Presidency
(iv) G20 Respect for unity; rather than sovereignty
Answer: D.   (iii) only correct
48.  Reason and Assertion type :
Assertion [A] : Khel Rathna Award – 2024, was also given to Mohammad Shami.
Reason [R] : This award was awarded by Anurag Thakur, Ministry of Youth Affairs and Sports.
Answer: C.   [A] is true, but [R] is false
49.  Assertion [A] : Organic farming is becoming increasingly popular as it protects the environment.
Reason [R] : Organic farming based agricultural system that uses ecologically based pest controls and biological fertilisers derived from animal waste and nitrogen fixing cover crops.
Answer: B.   Both [A] and [R] are true; and [R] is the correct explanation of [A]
50.  Find out the incorrect statement about 2024 Padmashri awardee, Dr. Narayan Chakraborty.
Answer: D.   He had been conferred Padmashri Award (2024) in the field of Medicine
;