GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2024 Preliminary Examination

General Studies Questions 76 to 100

76.  Which of the following schemes are about The Rural Electrification?
(i) Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY)
(ii) Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana (DDUGKY)
(iii) Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (SAUBHAGYA)
Answer: B.   (i) and (iii) only
77.  Which of the following is not correct abbreviation?
(1) RLEGP – Rural Landless Employment Guarantee Programme
(2) SGSY – Sampoorna Grameen Self Reliance Yojana
(3) CSRE – Central Scheme for Rural Employment
(4) NREGA – National Rural Education Guarantee Act
Answer: B.   (2) and (4)
78.  Deendayal Antyodaya Yojana is for
Answer: C.   Reducing urban poverty
79.  The motto 'One Tax, One Market, One Nation' is associated with
Answer: C.   Goods and Services Tax (GST)
80.  Match the following type:
(a) Fiscal Policy 1. Issue of Currency Notes
(b) Monetary Policy 2. Rationing of Credit
(c) RBI 3. Cash Reserve Ratio
(d) Credit Control 4. Taxation
Answer: A.   4 3 1 2
81.  Which of the following statements are true about the first five year plan?
(i) It was focused on agriculture and irrigation to boost farm output.
(ii) It was based on the Harrod-Domar model with few modifications.
(iii) It was followed the Mahalanobis model.
Answer: B.   (i) and (ii) only
82.  Arrange the chronological order:
(1) Mitra Mela
(2) Anu Shilan Samithi
(3) Indian Home Rule Society
(4) Hindustan Ghadar
Answer: A.   1 2 3 4
83.  In 1947 Indian National Congress agreed for the partition, because
Answer: D.   All the above reasons
84.  Arrange the following events in chronological order:
(1) Government of India Act 1935
(2) Gandhi-Irwin Pact
(3) Communal Award
(4) Cripps Mission
Answer: C.   2 3 1 4
85.  Which one of the following was proved to be an important association in Socio-Religious Movement in South India?
Answer: C.   Theosophical Society
86.  The National Civil Service Day is observed on
Answer: D.   April 21
87.  In which session of Indian National Congress the Song, Jana Gana Mana was First Sung?
Answer: C.   1911 session held at Calcutta
88.  Which of the following is not correctly matched?
Answer: B.   Savitri Bai Phule – Servants of India Society
89.  According to Valluvar which one is compared to hand of one whose garment is loosened?
Answer: A.   Friendship
90.  Thirukkural has got 'Quality of Religious Equity'
– The reason for this remark.
(i) Accepted by all religious people as theirs
(ii) Accepted by both theists and atheists
(iii) Kural is beyond race, caste, religion, sect.
(iv) Kural teaches all virtues to Mankind
Answer: D.   All the above correct
91.  Which of the following is/are wrongly paired?
(1) Self Respect conference led by Annadurai – Thuraiyur
(2) Bharathidasan entitled Annadurai as Arignar – Chennai
(3) Justice Party was named as Dravida Kazhagam – Erode
(4) Black Shirt Resolution – Salem
Answer: B.   (3) and (4)
92.  Who was the Chairman of the first Self Respect Conference in 1929?
Answer: C.   W.P.A. Soundarapandian
93.  Match the following:
(a) Temple Entry Authorisation and Indemnity Act 1. Annadurai
(b) Temple Authorisation Act 2. Rajaji
(c) Self Respect Marriages Act 3. Omandurar
(d) Madras State abolition of Zamindari system 4. Kumarasamy Raja
Answer: D.   2 3 1 4
94.  Who among the following was the India’s first woman House Surgeon in the Government Maternity and Ophthalmic Hospital?
Answer: B.   Muthulakshmi Ammaiyar
95.  Which of the following statements are true about S. Ambujammal?
(i) She joined the Non Cooperation Movement in 1920
(ii) She was nominated to the Madras Legislative Council in 1926
(iii) She formed the Women’s Swadeshi League in Madras.
Answer: B.   (i) and (iii) only
96.  Match the following:
(a) E.V.R Periyar 1. First Indian Judge
(b) T. Muthuswami 2. Veeraraghavachari
(c) Madras Mahajana Sabha 3. Puducherry
(d) Bharathiyar 4. Kudi Arasu
Answer: A.   4 1 2 3
97.  Why is Thirukkural called, 'Ulaga Pothumarai' (Universal Book of Principles)?
Answer: D.   It has principles common for all, irrespective of country, religion and time
98.  Who is the poet for the verse "Pottruvaar Pottrattum..."?
Answer: C.   Kannadasan
99.  The life line of Thirukkural is reverence for life towards all the living beings on the earth. This idea was perpetrated because
Answer: D.   All the above
100.  “...... than neermai kunrum thatindhthezhili thaan nalkaathaaki vitin” – What reduces in the mention above Thirukkural, by Thiruvalluvar?
(.... wealth will waste away except the cloud its stores repay)
Answer: C.   Great sea
;