GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2024 Preliminary Examination

General Studies Questions 126 to 150

126.  The approach of learning and reasoning from “general concepts to detailed faces” is called
Answer: B.   Deductive Learning
127.  Conceptual learning lays emphasis on :
(i) making interdisciplinary connections
(ii) recalling concepts
(iii) applying knowledge in new situations
(iv) integrated application of key principles
Answer: D.   (i), (iii) and (iv) only
128.  Skepticism means
Answer: D.   The belief that nothing is final and permanent alternatives are available and there is always a scope for innovation and finding something new
129.  Which is also called as Triptane?
Answer: C.   2, 2, 3 – Trimethyl Butane
130.  Among the following, which will have highest dissociation constant (ka) value?
Answer: D.   HClO3
131.  Arrange the following Sustainable Development Goals by UNO:
(1) Zero Hunger
(2) Good Health
(3) No Poverty
(4) Quality Education
Answer: C.   3 1 2 4
132.  Match the following type:
(a) SLP 1. Deep Learning
(b) GAI 2. National Centre on AI
(c) DL 3. Statistical Language Processing
(d) NCAI 4. Generative Artificial Intelligence
Answer: D.   3 4 1 2
133.  Match the following:
(a) Dr. Ambedkar Award 1. S. Jeyaseela Stephen
(b) Thanthai Periyar Award 2. U. Balaraman
(c) Kamarajar Award 3. Suba. Veera Pandiyan
(d) Tamil Thendral Thiru.V.K. Award 4. P. Sanmugam
Answer: C.   4 3 2 1
134.  Who is the author of the book "The Romance of Salt" which is mentioned about Gandhiji's Thandi March?
Answer: B.   Anil Tharkar
135.  Storm in UAE :
Assertion [A] : United Arab Emirates faced a severe thunder storm, brought one of the heaviest rainfall on record.
Reason [R] : Causes for the heavy rainfall is due to trade winds and waves.
Answer: A.   [A] is true, but [R] is false
136.  The bird that was affected by an oil spill in Kosasthalaiyar in December 2023.
Answer: A.   Spot-billed Pelican
137.  Choose the right match among the following:
(1) Mars - Mangalyan
(2) Pinatubo - Volcano in Japan
(3) Crust - Inner layer
(4) Ganymede - Saturn's moon
Answer: A.   (1) alone is correct
138.  Choose the right matches among type :
(1) Hydrogen - Alternative energy
(2) Biogas - From Non-degradable waste
(3) Solar energy - Water heating
(4) Geothermal energy - Wind speed and direction
Answer: A.   (1) and (3) are correct
139.  The abundant growth of algae in water reservoirs is due to
Answer: A.   Eutrophication
140.  In India, Dafla tribe is found in
Answer: C.   Arunachal Pradesh
141.  India's population census system was started during the year
Answer: D.   1871
142.  The term “Operation Flood” is related to which of the following products?
Answer: A.   Milk Production
143.  Krishna Devaraya belongs to ____________ dynasty of the Vijaynagar Empire.
Answer: D.   Tuluva
144.  The great religious thinker and philosopher Shankaracharya was born in
Answer: A.   Kaladi, Kerala
145.  Choose the right matches among the following :
(1) Vedanta - Fountain Head of Indian philosophy
(2) Brahmanas - Musical Hymns
(3) Rigveda - Gayatri mantra
(4) Puranas - Upanishad
Answer: D.   (1) and (3) are correct
146.  Arrange the following as per the year of establishment in the chronological order :
(1) Sangeet Natak Akademi
(2) Kalakshetra Foundation
(3) Lalit Kala Academy
(4) National School of Drama
Answer: B.   (2), (3), (4), (1)
147.  Match the following:
(a) Abolition of Jiziya 1. A.D. 1563
(b) Abolition of Pilgrimage tax 2. A.D. 1564
(c) Abolition of enslaving war prisoners 3. A.D. 1562
(d) Fall of Bairam Khan 4. A.D. 1560
Answer: A.   2 1 3 4
148.  Match the following:
(a) Gwalior Fort 1. Shah Jahan
(b) Shahjahanabad 2. Mansingh Tomar
(c) The Jama Masjid 3. Shershah Suri
(d) The Purana Quila 4. Babur
Answer: A.   2 1 4 3
149.  ____________ type of Indus pottery is the earliest example of its kind in the ancient world
Answer: B.   Glazed
150.  Which of the following statements about the Harappan Civilisation is not correct?
Answer: C.   The people of Harappan Civilisation never disposed of their dead by the method of cremation
;