GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2024 Preliminary Examination

General Studies Questions 151 to 175

151.  The power of Judicial Review relates to
Answer: B.   Declaring laws of Parliament unconstitutional that are against Constitution
152.  Find the incorrect pairs in the following :
(1) ICT - Information and Communication Technology
(2) NJDG - National Judicial Data Governance
(3) CIS - Case Information Software
(4) ADR - Alternate Dispute Redressal
Answer: C.   (2) and (4) only
153.  The list system of the distribution of Legislative powers originated in India by
Answer: B.   Montagu-Chelmsford Act, 1919
154.  Find out the incorrect articles on the disqualification of State Legislative members.
(i) Article 189
(ii) Article 190
(iii) Article 191
(iv) Article 192
Answer: C.   (i) only
155.  Choose the correct matches among the following on State Legislature.
(1) Abolition or creation of legislative councils in States - Article 169
(2) Duration of State Legislatures - Article 172
(3) Special Address by the Governor - Article 174
(4) Assent to bills - Article 176
Answer: A.   (1) and (2) only
156.  Assertion [A] : Attorney - General of India has the previlege of addressing both the houses of Parliament.
Reason [R] : Attorney - General enjoys the same previleges and immunities as the members of Parliament.
Answer: D.   Both [A] and [R] are true, but [R] is not the correct explanation of [A]
157.  Equal Justice and free legal aid to the poor are guaranteed under
Answer: B.   Article 39 A
158.  Consider the following statements on Right Against Exploitation and find out the correct statement.
(i) Protection of Language, script and culture of minorities
(ii) Prohibition of Traffic in human being
(iii) Protection of life
(iv) Prohibition of employment of children in factories
Answer: C.   (ii) and (iv) only correct
159.  Consider the following statements.
(i) Preamble is a part of the Constitution
(ii) Preamble can be amended
(iii) The provisions of the preamble are not enforceable in courts of law
(iv) The Preamble is a source of power
Choose the correct answer :
Answer: A.   (i), (ii) and (iii) are correct
160.  The following scheme is implemented with an objective of reducing maternal and neo-natal mortality by promoting institutional delivery amongst the poor pregnant women?
Answer: C.   Janani Suraksha Yojana
161.  Match the following:
(a) PM eVidya 1. Testing core concepts, application based questions, higher order thinking
(b) PM Poshan Shakti Nirman 2. Volunteers to contribute assets / materials / equipments to schools
(c) Vidyanjali 2.0 3. Digital education to coherent multi-mode access to education
(d) SAFAL 4. Provision of supplementary nutrition at School
Answer: C.   3 4 2 1
162.  Which among the following was announced in Union Budget 2022-23, with regard to crop assessment, digitisation of land records and spraying of insecticides and nutrients?
Answer: D.   Kisan Drones
163.  “Kissan Rath” a friendly Mobile App is launched for
(i) Locate the Mandi
(ii) Transporting agro-products
(iii) e-trading
Answer: D.   (ii) only
164.  Consider the following statement about GST:
(1) Both Central and State taxes will be collected at the point of sale
(2) The Central and State GST will be charged on the manufacturing cost
Which of the above statements are correct?
Answer: C.   Both (1) and (2)
165.  The Effect of deficit financing is
Answer: A.   increase in money supply
166.  Some of the indices launched by NITI Aayog are
(i) Composite Water Management Index
(ii) School Education Quality Index
(iii) Urban Development Index
Answer: C.   (i) and (ii) only
167.  In the study conducted by Dandekar and Rath regarding poverty line, which of the following statement is true?
Answer: A.   40 percent rural and 50 percent urban
168.  ____________ was the first Muslim leader to demand for Pakistan in 1933.
Answer: D.   Rehmat Ali
169.  Read the following passage and answer which event or movement is mentioned here:
"It left a profound impact on the political history of India. From a political angle the measure accentuated Hindu-Muslim differences in the region. By giving Muslims a separate territorial identity and a communal electorate the British government in a subtle manner tried to neutralise the possibility of major Muslim participation in the "Indian National Congress".
Answer: A.   Partition of Bengal
170.  Reason and Assertion type :
Assertion [A] : Mahatma Gandhi suspended the Non-Cooperation movement in 1922 due to Chauri Chaura Incident
Reason [R] : Subhash Chandra Bose and some other leaders opposed the idea of Non-Violent struggle
Answer: A.   [A] is true [R] is false
171.  Which of the following statements are true about Mahatma Gandhi?
(i) Khadi is the symbol of the economic programme of Gandhi
(ii) Gandhi started peasant movement in North Bihar
(iii) Gandhi wrote about ‘Quit India’ in New India
(iv) Gandhi’s Satyagraha Movement was against Indian National Congress
Answer: B.   (i) and (ii) only
172.  Choose the right matches among type
(1) Rajaji - Sakravarthi Thirumagal
(2) Subramania Siva - Prabanchamitran
(3) Bharathiyar - Kadavul Oruvare
(4) V.O.C. - Meiyyarivu
Answer: B.   (1), (2) and (4)
173.  Who remarked, about Rani Lakshmi Bai as “Here lay the women who was the only man among the rebels”, during the Revolt of 1857?
Answer: A.   General Hugh Rose
174.  Which of the following statements are true about 1857 Revolt?
(1) Even before the out break of the Revolt Mangal Pandey had become a martyr
(2) At Kanpur the revolt was led by Zeenat Mahal
(3) Kunwar Singh was the Chief Organiser of the revolt in Bihar
(4) Rani Lakshmi Bai died while fighting on 17 June 1859
Answer: C.   (1) and (3) only
175.  Match the following :
List - I (Author) - List - II (Works)
(a) Bankimchandra - 1. Shatranj Ke Khilari
(b) Dinabandhu Mitra - 2. Devi Chaudharani
(c) Premchand - 3. Nil Darpan
Answer: C.   2 3 1
;