GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2025 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 25

1.  One man, 3 women and 4 boys can do a piece of work in 96 hours, 2 men and 8 boys can do it in 80 hours, 2 men and 3 women can do it in 120 hours then 5 men and 12 boys can do it in
Answer: C.   \(43\dfrac{7}{11}\) hours
2.  The diagonal of a rectangle is thrice its smaller side. The ratio of the length to the breadth of the rectangle is
Answer: D.   \(2\sqrt{2}:1\)
3.  If \(x:7.5=8:y=7:17.5\) find \(x:y\)
Answer: C.   3 : 20
4.  If Rs. 1,600 is divided among Pand Q in the ratio 5 : 3 then Q's share is ___________.
Answer: B.   600
5.  L.C.M. of \((2x^2-3xy)^2,\ (4x-6y)^3\) and \((8x^3-27y^3)\) is _______________ ?
Answer: B.   \(2^3x^2(2x-3y)^3(4x^2+6xy+9y^2)\)
6.  Peter got 30% of the maximum marks in an examination and failed by 10 marks. However, Paul who took the same examination got 40% of the total marks and got 15 marks more than the passing marks. What were the passing marks in the examination?
Answer: C.   85
7.  Akila scored 80% of marks in an examination. If her score was 576 marks then find the maximum marks of the examination
Answer: A.   720
8.  Find the next term.
0.5, 0.6, 1.5, 4, 8.9, ___
Answer: D.   17.0
9.  A, B, C, D, E and F are cousins. No two cousins are of the same age but all have birthdays on the same date. The youngest is 17 years old and the oldest E is 22. F is somewhere between B and D in age. A is older than B. C is older than D. Which of the following is not possible?
Answer: D.   F is 20 years old
10.  In a dice, if 2 is adjacent to 3, 5 and 6, then which of the following is necessarily true?
Answer: B.   1 is adjacent to 4
11.  Five girls are sitting in a row. Rosy is not adjacent to Sivanandhini and Abi. Anuradha is not adjacent to Sivanandhini. Rosy is adjacent to Monika. Monika is at the middle in the row. Then, Anuradha is adjacent to whom out of the following?
Answer: A.   Rosy
12.  8 Men working 9 hours a day complete a piece of work in 20 days. In how many days can 12 men working for 10 hours a day complete the same piece of work?
Answer: D.   12 days
13.  Three circles of radius 3.5 cm are placed in such a way that each circle touches the other two. The area of the portion enclosed by the circles is
Answer: A.   1.967 cm\(^{2}\)
14.  If the difference between S.I and C.I for 3 years at 5% is Rs. 183, then find the principal
Answer: C.   24,000
15.  Ramesh deposited Rs. 15,600 in a fixed deposit at 10% per annum simple interest. After every second year he adds his interest earning to the principal. The interest added at the end of 4th year is
Answer: C.   Rs. 3,744
16.  The salary of A, B and C together amounts to Rs.33,300. If they spend 80%, 85% and 75% of their respective incomes, their savings are as 7:6:9. Find the salary of B.
Answer: D.   Rs.12,000
17.  Three numbers are in the ratio 3:4:5 and their L.C.M. is 2400. The H.C.F of these numbers is ___________.
Answer: A.   40
18.  If a, b are two digit numbers such that HCF(a, b)=15. Then how many pairs are available?
Answer: A.   11
19.  \(\dfrac{6}{5-\dfrac{5}{3}}\div\dfrac{4-\dfrac{2}{4-\dfrac{1}{2}}}{5-\dfrac{3}{2}}-\dfrac{2}{5}\) of \(\left\{\dfrac{6}{9}+\dfrac{2}{3}\text{ of }\dfrac{1}{2}\right\}\) = ___________.
Answer: C.   \(1\dfrac{7}{16}\)
20.  In an A.P, \(t_7-t_4=20\). Which one of the following is false?
Answer: D.   A.M. of 5th term and 30th term is 17th term
21.  Mary is 16 years old. She is 4 times older than her brother. How old will she be when she is twice his age?
Answer: B.   24
22.  Pick the odd one from
CGKO: BFJN: AEIM: FDKN
Answer: D.   FDKN
23.  There are 5 machines that make 5 parts in 5 minutes. How long does it take to make 100 parts in 100 machines?
Answer: A.   5 minutes
24.  When we write like this A1B4C9D16.....Z676, what is total value of the numbers followed by P and Q?
Answer: A.   545
25.  Given below are 4 pictures of a cube. Cube puzzle for finding the number opposite to 3 using four views Which number is on the face opposite to 3?
Answer: C.   4
;