GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2025 Preliminary Examination

General Studies Questions 75 to 100

75.  Pick out the incorrectly paired from the following :
(1) 1962 - The Madras State (Alteration of Name) Act was passed by the Parliament
(2) 1967 - Perarignar Anna Sworn in as the Chief Minister of Tamil Nadu
(3) 1968 - Perarignar Anna was elected to the Rajya Sabha
(4) 1969 - The Madras State (Alteration of Name) Act came into force
Answer: C.   (1) and (3) are incorrect
76.  Find out the rightly matched pair/s from the following and choose the correct answer from the code given.
(1) 1925 - Periyar EVR started the periodical 'Kudi Arasu'
(2) 1928 - The English periodical 'Revolt' was started
(3) 1934 - Periyar published 'Viduthalai' as a Tamil Daily Newspaper
(4) 1937 - Periyar brought out the Tamil Weekly 'Pagutharivu'
Codes
Answer: A.   Only (1) and (2) are correct
77.  Assertion [A]: Tamilnadu Women Conference held on 13.11.1938 at Chennai under the leadership of T. Neelambikai Ammaiyar.
Reason [R]: This conference passed a resolution for abolition of caste discrimination and the title "Periyar" was conferred on E.V. Ramasamy by this Tamil Nadu Women Conference.
Answer: D.   [A] is true and (R] is true
78.  Match correctly books/journals with authors
(a) The Mirror of the year 1. A.P. Patro
(b) History of the Justice Party 2. N.S. Elango
(c) From Sir Theagarayar to Dr. Kalaignar 3. Muthusami Pillai
(d) Justice Movement 4. A.R. Mudaliar
Answer: C.   4 3 2 1
79.  The members of the Justice Party were sent to meet Joint select committee in London for finalise Government India Act in 1919
(i) Arcot Ramasamy Mudaliyar
(ii) Koka Apparao
(iii) T.A. Ramalingam
(iv) S.K. Thulasiram
Answer: D.   (i), (ii), (iv)
80.  Choose the right matches among type.
(1) Krishnabai Nimbkar - Madras Youth League
(2) Rukmini Lakshmipathi - President of the Madras Women's Students Organisation
(3) Antony Ammal - Pankaja Textile Mill
(4) Manjubhashini - Acting President of the Tamil Nadu Congress Committee during Quit India Movement
Answer: A.   (1) and (3) are correct
81.  Assertion [A] : The company asked the Collector of Ramnad to Summon Kattabomman to his office at Ramnad.
Reason [R] : Kattabomman was asked to meet the Collector in connection with the arrears of tribute that he owed to the company.
Answer: C.   Both [A] and [R] are true; and [R] is correct explanation of [A]
82.  Arrange the following events in chronological order :
(1) Salt Satyagraha
(2) Swadeshi Movement
(3) Quit India Movement
(4) Non Co-operation Movement
Answer: D.   (2), (4), (1), (3)
83.  Identify the person who uttered that, "Nothing can be done without shedding of blood. Japan was prepared to sacrifice 20,000 men and gained a victory over Russia. If 15 crores of Indians do the same, "Swaraj will be obtained".
Answer: B.   Subramania Siva
84.  Choose the right matches among type:
1. Porpanaikottai - A sangam age fort
2. Iron Knife - Pallavaram
3. Merchant Guild Inscription - Mayiladumparai
4. Sarcophagus - Marungur
Answer: A.   1 and 3 are correct
85.  Arrange the following with reference to different stages of human development :
1. The Nomadic stage
2. The pastoral stage
3. The hunting stage
4. The agricultural stage
Answer: C.   3, 1, 2, 4
86.  'The Ocean of birth swims, swims and does not join the Lord' - What is the philosophy of this Kural?
Answer: C.   Surrender Philosophy
87.  Thirukkural Uraiasiriarkal:
(i) Pariperumal
(ii) Dharumar
(iii) Ki.Va.Ja
(iv) Dhandapani Thesigar
Answer: B.   (i), (ii) only
88.  Assertion [A]: That is the land or country which forces free from fierce famine, wasting plague and ravages of enemies
Reason [R] : Poets consider it their primary duty to wish the country and wish for the development of its people. They want all countries to be special, not just their own.
Answer: C.   Both [A] and [R] are true, [R] is the correct explanation of [A]
89.  Which of the following statements are true?
1. All the religions were accepted and appreciated in Thirukkural
2. Every religions ratified the views of Thiruvalluvar
3. He didn't believe morality
4. Valluvar said that men with high principles deserved to live as.
Answer: C.   2 and 4 only correct
90.  Arrange the following in order:
1. The goodness of the help to domestic life
2. The possession of love
3. Domestic life
4. The obtaining of sons
Answer: A.   3, 1, 4, 2
91.  Which book features the series "Pagaivar pull Aarga"?
Answer: C.   Aingkurunuru
92.  Who gave special importance to Village Administration?
Answer: B.   Cholas
93.  Assertion [A]: Some poets live on their prize money. Most of the poets have their own professions. They don't depend on prizes.
Reason [R]: When poets who make a living out of their prizes get prizes of low value / below their expectation; they reject it.
Answer: B.   Both [A] and [R] are true, but [R] is not the correct explanation of [A] is correct
94.  One Rutherford is equal to
Answer: C.   10⁶ disintegrations per second
95.  Kessler syndrome refers to
Answer: C.   Accumulation satellite fragments, spent rocket stages and other discarded materials in space
96.  Assertion [A]: University students think more critically about the now subjocts and situation they encounter.
Reason [R]: University professors encourage conceptual learning and understanding of the new subject concepts at the primary levels.
Answer: B.   Both [A] and [R] are true; and [R] is correct explanation of [A]
97.  Match the following and find out the correct sequence.
(a) Abiotic component 1. The crushed cane after extraction of juice
(b) Bagasse 2. Animals that feed on other animals
(c) Carcinogen 3. Non-living component in an eco system
(d) Carnivorous 4. Toxic organic compound causing cancer
Answer: C.   3 1 4 2
98.  Assertion [A] Overloading of Nitrogen in the environment can cause an imbalance to the natural nitrogen cycle.
Reason [R] : Nitrogen becomes a pollutant when it escapes into the environment and reacts with other organic compounds.
Answer: B.   Both [A] and [R] are true; and [R] is the correct explanation of [A]
99.  Which of the following caused by earthquake?
(i) Lightning
(ii) Landslide
(iii) Thundering
(iv) Tsunami
(v) Floods
Answer: A.   (ii), (iv) and (v)
;