GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Choose the option denoting the speaker and the play from which these lines are taken :
"It droppeth as a gentle rain from heaven
Upon the place beneath"
Answer: C.   Portia in 'The Merchant of Venice'
2.  Choose the option containing the author of the following line :
"Where words come out from the depths of truth".
Answer: D.   Rabindranath Tagore in 'Where the Mind is Without Fear'
3.  Choose the option containing the right word that suits the context of the sentence given below :
The ___________ on the grass sparkled in the morning sunlight.
Answer: B.   dew
4.  Choose the option that contains the name of the speaker and the play from which these lines are taken :
"Believe me for mine honour,
and have respect to mine honour,
that you may believe".
Answer: B.   Brutus in 'Julius Caesar'
5.  Find out the appropriate Superlative degree for the following sentence :
Very few boys in the class are as tall as Ramu.
Answer: C.   Ramu is one of the tallest boys in the class.
6.  Which one of the following has the correct infinitive?
Answer: A.   Music hath charms to soothe the savage beast
7.  Identify the sentence pattern :
Brutus is an honourable man.
Answer: C.   S V C
8.  Read the passage and choose the correct option that answer the given questions :
The life of a student is, comparatively speaking, a sheltered life. There are, of course, certain responsibilities; they are definite and they are assigned to you by those who are willing to take care of you and there is not much need to be constantly exercising your own judgements.
Which of the following sentence is false?
Answer: D.   Students are not assigned their work
9.  Freedom and power bring responsibility. That responsibility rests upon this assembly. Before the birth of freedom we have endured all the pains of labour and our hearts are heavy with the memory of sorrow. But the past is now over and the future beckons to us now. The ambition of the greatest man is to wipe every tear. As long as tears are there, so long our work will not be over.
Which statement is correct?
Answer: C.   Our work will not be over till we wipe every tear
10.  Identify the right meaning of the idiom.
His Partner threw coldwater on his scheme.
Answer: B.   discouraged
11.  Identify the sentence with Hyperbole.
Answer: B.   Why man, if the river were dry I am able to fill it with tears
12.  Select the correct option to complete the given sentence :
If the sun had not been bright ____________
Answer: B.   the pictures would not have come out well
13.  Which of the following lines does not occur in William Shakespeare's works?
Answer: D.   Was it cowardice, that I dared not kill him?
14.  Mention the poem in which the following lines occur.
Your eagle pinion is chained down at last
And gravelling in the lowly dust are you.
Answer: C.   To India - My Native Land
15.  How many lines are there in a Sonnet?
Answer: C.   Fourteen lines
16.  A poem of two lines is called a
Answer: A.   Couplet
17.  Match the following characters in Column A with their roles in Column B and select the correct code:
Column A Column B
(a) Portia 1. A Jewish Money Lender
(b) Jessica 2. A Merchant of Venice
(c) Shylock 3. Shylock's daughter
(d) Antonio 4. A Wealthy Lady in Belmont
Answer: C.   4 3 1 2
18.  Match the characters in Column A with their association in Column B as seen in Julius Caesar and select the correct code given below:
Column A Column B
(a) Calphurnia 1. Eloquence of speech
(b) Decius Brutus 2. Caesar's wife
(c) Marcus Brutus 3. One of the conspirators
(d) Mark Antony 4. Beloved friend
Answer: B.   2 3 4 1
19.  Match the following Phrasal verbs given under Column A with their meanings under Column B:
Column A Column B
(a) pick on 1. to select
(b) pick up 2. to criticize
(c) pick over 3. to check carefully
(d) pick out 4. to improve
Answer: C.   2 4 3 1
20.  This process goes on and the nation climbs steps of glory and gains higher strength.
Pick out a suitable word from the extract which means "fame".
Answer: C.   glory
21.  Match the lines under Column A with the poets under Column B:
Column A Column B
(a) Art is long and Time is fleeting 1. V.K. Gokak
(b) And I like a second comer, waiting 2. H.W. Long fellow
(c) O' tongues of fire 3. Thomas Hardy
(d) Or help to half a crown 4. D.H. Lawrence
Answer: D.   2 4 1 3
22.  Which of the following is not true?
Answer: A.   Chawla always spoke about travelling to the states
23.  I told them
I'm not going to be a DJ.
Here DJ refers to :
Answer: C.   Someone who plays CDS and records in a club or restaurant
24.  "It was really only a little 'linnet' singing out side the window"
What does the word "linnet" indicate?
Answer: C.   bird
25.  Find the odd pair from those given below :
Answer: B.   Is life, but a dream? - H. W. Longfellow
;