GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 26 to 50

26.  Match the following homophones with their related meanings and select the answer from the codes given below:
Homophones Meanings
(a) Piece 1. Calm, undisturbed
(b) Peace 2. Light in colour
(c) Pail 3. A portion of an object
(d) Pale 4. A bucket
Answer: A.   3 1 4 2
27.  Identify the speaker:
"___________ not that I loved Caesar less, but that I loved Rome more".
Answer: D.   Brutus
28.  Identify the speaker:
"I shot him dead because-
Because he was my foe".
Answer: B.   Thomas Hardy
29.  I shot him dead because-
Because he was my foe.
Give the meaning of the word 'foe'.
Answer: B.   enemy
30.  Name the celebrity who is interested in ornithology.
Answer: C.   Salim Ali
31.  Identify the incorrect sentence from the following
Answer: C.   Mr. Soundar is more helpful than all other persons.
32.  Choose the correct verb :
The united states _________ a big navy.
Answer: B.   has
33.  Choose the noun form of the verb 'sing'
Answer: C.   song
34.  Find out the part containing an Error :
Mumps are a serious illness that affects people.
A B C D
Answer: B.   are
35.  Choose the option which contains the correct sequence of words to be filled in the blanks :
Veena _________ by the time we _________ .
Answer: B.   had left, arrived
36.  Read the following lines and answer the questions :
"I wanted to be Shakespeare
But was poor at writing plays
I wanted to be Jane Austein
But didn't know to spin stories"
Who is Jane Austein?
Answer: B.   a novelist
37.  Match the following phrases given under column A with their meanings, under column B.
Column A Column B
(a) put on for 1. remove
(b) look for 2. extinguish
(c) take off 3. search
(d) put out 4. wear
Answer: C.   4 3 1 2
38.  Identify the words which blend to form the word 'intercom' and choose the correct answer from the codes given below :
Answer: C.   internal + communication
39.  Select the suitable order of compound words for the blanks in the given passage from the options given below :
I used a _________ table on which there was a _________ that took me to _________ .
Answer: A.   lifelong, jet black, looking glass, wonderland
40.  Identify the degree of comparison used in the given sentence.
Padma is the most intelligent of all girls.
Answer: B.   superlative degree
41.  Which of the following plural forms is not correct?
Answer: C.   commanders-in-chiefs
42.  Identify the sentence :
This must not occur again, or you will be dismissed
Answer: A.   compound
43.  Identify the compound sentence.
Answer: C.   We should work hard and make up for the lost days
44.  Match column A with column B:
Column A Column B
(a) His trip 1. was gifted to her
(b) The house 2. was not fed properly
(c) The doll 3. was sponsored by his company
(d) The camel 4. was dressed up beautifully
Answer: A.   3 1 4 2
45.  Find the words that are not related to the underlined word
He just tugged the edges.
1. joined
2. pushed
3. pulled
4. pasted
5. cut
Answer: A.   1, 2, 4 and 5
46.  Match the following words given under column A with their meanings under column B:
Column A Column B
(a) Grim 1. Brilliance
(b) Splendour 2. Shine
(c) Gleam 3. A view
(d) Vista 4. Stern
Answer: D.   4 1 2 3
47.  Choose the correct antonym for the underlined word from the options given.
He is a sturdy young man.
Answer: C.   Weak
48.  Match the following words given under column A with their antonyms under column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
(a) Serenity 1. Shallow
(b) Profound 2. Ugly
(c) Chase 3. Anxiety
(d) Charming 4. Withdraw
Answer: B.   3 1 4 2
49.  Choose the option containing the correct sequence of words suiting the given passage:
The benefit of ___________ is not only ___________ our body but also ___________ us happy in ___________ our health always.
1. to keep
2. to develop
3. exercising
4. maintaining
Answer: B.   3 2 1 4
50.  Choose the correct option that contains the appropriate words in the right sequence:
They do the English exercises ___________ because they think English is an ___________ subject.
Answer: C.   easily, easy
;