GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 51 to 75

51.  Choose the correct sequence of words from the options given below:
While _________ to the actors, the Director said, "You realize that _________ is not easy. You need _________ according to the situation _________ the nature of the character".
1. to reveal
2. to act
3. acting
4. speaking
Answer: B.   3 4 1 2
52.  Choose the correct option with the right words in sequence :
You can _________ see the mountains on a _________ sunny day.
Answer: B.   clearly, clear
53.  Who said this?
If non-violence is the law of our being, the future is with women.
Answer: A.   Mahatma Gandhi
54.  Which of the following is not a poem?
Answer: B.   The Mark of Vishnu
55.  Choose the option that contains the right word suiting the context of the sentence :
As the _________ is too tight, I cannot untie the rope.
Answer: D.   knot
56.  Choose the option containing the name of the author and the work in which these lines occur:
I was then too young to read
And my blood turned cold like the moon
Answer: C.   Kamala Das in 'My Grandmother's House'
57.  Select the incorrect sentence from the following:
Answer: A.   He was too frightening to speak
58.  Choose the correct plural:
The nucleus of atoms consist of protons and neutrons.
Answer: B.   Nuclei
59.  Match the following phrases given in Column A with the blending words in Column B:
Column A Column B
(a) Information + System 1. Vash
(b) Bombay + Hollywood 2. Moped
(c) Motor + Pedal cycle 3. Bollywood
(d) Volcanic + Ash 4. Infosys
Answer: D.   4 3 2 1
60.  Choose the option with the right combination for the following word:
Snow white
Answer: C.   Noun + Adjective
61.  A song narrating a popular story is called
Answer: D.   ballad
62.  That is how Gandhi became a leader par excellence that made Churchill the greatest and the most successful war time leader.
Choose a word from the passage that means "by way of special eminence".
Answer: C.   par excellence
63.  As the coming generation also has its dreams and aspirations for the nation's future it therefore adds something from its side to the national vision.
Write the verb form of the word "aspiration".
Answer: A.   aspire
64.  Then the spring came and all over the country, there were little blossoms and little birds.
Which season represents the arrival of the blossoms?
Answer: C.   Spring
65.  Match the titles with the lines:
Column A Column B
(a) The Man he killed 1. O Winged seeds
(b) Migrant bird 2. Trust no future
(c) A Psalm of life 3. I breed my brood
(d) English words 4. Off-hand like
5. Only blood shot eyes
Answer: D.   4 3 2 1
66.  Match the words under Column A with the suffixes under Column B:
Column A Column B
(a) anchor 1. ling
(b) murder 2. lette
(c) hire 3. age
(d) novel 4. ous
Answer: A.   3 4 1 2
67.  Match the prefixes under Column A with the words under Column B:
Column A Column B
(a) multi 1. sensitive
(b) mis 2. runner
(c) hyper 3. faceted
(d) fore 4. behave
Answer: C.   3 4 1 2
68.  Choose the correct pair:
The Play and its author.
Answer: A.   'Comedy of Errors' by William Shakespeare
69.  Identify the figure of speech in the following sentence.
She accepted it as the kind cruelty of the surgeon's knife.
Answer: C.   Oxymoron
70.  Who has uttered these words?
"Friends Romans, Countrymen
Lend me your ears".
Answer: B.   Mark Antony in 'Julius Caesar'
71.  Fill in the blank with the suitable word.
He tried to _________ votes by showing the leaders portrait.
Answer: B.   Canvass
72.  He put up a notice board "Trespassers will be prosecuted".
What do you mean by the word "Prosecuted"?
Answer: B.   Punished
73.  What brings out the munificence of the Chola king who built "The Brihadeesvarar Temple"?
Answer: B.   The huge and massive size of the Shiva Linga and the Nandhi Statue
74.  Situated in a remote corner of Kumaon bordering Tibet and Nepal, Munsiyari was once a bustling entrepot of trade.
Which place was a busy trade centre?
Answer: C.   Munsiyari
75.  Fill in the blank with a suitable word.
They had dates for _________ .
Answer: C.   Dessert
;