GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2013 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  Which of the following statements about respiration is true?
I. Respiration results in loss of dry weight in plants.
II. The intermediate chemical reactions in the breakdown of sugar in respiration and synthesis of sugar in photosynthesis are much the same.
III. The oxygen concentration is not known to affect respiration.
IV. Respiration is a constructive process.
Answer: C.   I and II only
2.  Angiosperms differ from gymnosperms by
Answer: D.   Having ovule enclosed in the ovary
3.  Consider the following statements:
(a) Dr. V.A. Smith had called India an Ethnological Museum for there is a great variety of racial types.
(b) India is well-known as a land of great varieties. Because, there is a great variety of racial types.
Of these:
Answer: C.   (a) and (b) are correct
4.  What is special about the following personalities?
Pandit Ravi Shankar, M.S. Subbulakshmi and Satyajit Rey
Answer: A.   Recipients of Bharat Ratna Award
5.  Which is the correct sequence of various sectors in GDP of India in the descending order?
Answer: D.   Tertiary sector, Secondary sector, Primary sector
6.  The National Food Security Act was gazetted in
Answer: A.   September, 2013
7.  Net National Income (NNI) does not include
Answer: D.   The rental value of house-owners
8.  Match the following:
Currencies Countries
(a) Dinar 1. Korea
(b) Von 2. Iraq
(c) Peso 3. Russia
(d) Rouble 4. Phillippines
Answer: B.   2 1 4 3
9.  The Conjugate base of [Fe(H₂O)₆]³⁺ is
Answer: B.   [Fe (H₂O)₅ OH]⁺²
10.  In the extraction of iron from its Haematite ore, the flux added and gangue formed respectively are
Answer: C.   Silica, iron silicate
11.  Which among the following genetic codons codes as the stop codon during translation?
I. UGC
II. UAA
III. UAG
IV. UGA
Answer: D.   II, III, IV
12.  Mid Atlantic Ridge Map of the Mid-Atlantic Ridge Observe the given figure of Mid Atlantic Ridge. Match List I with List II and select the correct code given below the lists.
List I List II - Name of the Ridges
(a) a 1. Challenger Ridge
(b) b 2. Rio-Grande Ridge
(c) c 3. Walvis Ridge
(d) d 4. Dolphin Rise
Answer: C.   4 1 2 3
13.  Which is wrongly matched?
(a) Universal Declaration of Human Rights — (1) 1948
(b) European Social Charter — (2) 1961
(c) American Declaration of Rights and Duties of Man — (3) 1958
(d) International Covenant Civil and Political Rights (ICCPR) — (4) 1966
Answer: C.   (c)
14.  Consider the following statements:
Assertion (A): The JVP committee was set up to re-examine the issue of linguistic re-organisation of Indian states.
Reason (R) : The committee members were Jawaharlal Nehru, Vallabai Patel and Pattabhi Sitaramayya.
Select your answer according to the coding scheme below:
Answer: B.   Both (A) and (R) are true but (R) is not the explanation for (A)
15.  N.M.R. Subbaraman, the freedom fighter, was called as
Answer: B.   Madurai Gandhi
16.  The Green House Rural Housing Scheme of Tamil Nadu is powered by
Answer: B.   Solar energy
17.  What is 'CHOGM'?
Answer: B.   Common Wealth Heads of Government Meeting
18.  Consider the following statements and select your answer
Assertion (A) : Electron microscopes can give better resolution than optical microscopes.
Reason (R) : A high energy particle has a short de Broglie wavelength and so can probe the small scale interior structure of other particles.
Answer: A.   Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).
19.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I List II
River Empties into
(a) Hwang-Ho 1. Beaufort sea
(b) Niger 2. Yellow sea
(c) Volga 3. Gulf of Guinea
(d) Mackenzie 4. Caspian sea
Answer: B.   2 3 4 1
20.  Match the following Temple with place and choose the correct answer from the codes given below:
List I List II
(a) Monolithic Rathas 1. Tiruttani
(b) Kailasanatha Temple 2. Gudimallam
(c) Virattaneswara Temple 3. Kanchipuram
(d) Parasuramesvarar Temple 4. Mamallapuram
Answer: A.   4 3 1 2
21.  Assertion (A) : Delhi has not been accorded the status of a full state.
Reason (R) : Being capital of India, it occupies a special status
Answer: A.   Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
22.  According to UNDP's "Human Development Report" (HDR) - 2000 released on June 29th 2000, India has been ranked as ___________ among 174 countries in the Human Development Index
Answer: C.   128th
23.  The aim of Rajiv Awas Yojana (RAY) is to make the country
Answer: B.   Slum free
24.  Author of "Phantoms in the Brain" is
Answer: C.   V.S. Subramanian Ramachandran
25.  The chronological order of the following Chief Justice of India is:
1. Yogesh Kumar Sabharwal
2. Sarosh Homi Kapadia
3. K.G. Balakrishnan
4. Altamas Kabir
Answer: B.   1, 3, 2, 4
;