GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2013 Preliminary Examination

General Studies Questions 51 to 75

51.  The Measurement standards laboratory of India is
Answer: C.   National Physical Laboratory
52.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I List II
Rock type Rock class
(a) Rhyolite 1. Calcareous Sedimentary
(b) Conglomerate 2. Foliated Metamorphic
(c) Slate 3. Arenaceous Sedimentary
(d) Dolmite 4. Extrusive Igneous
Answer: C.   4 3 2 1
53.  Match list I with list II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
(a) Dutch East India Company 1. 1600
(b) British East India Company 2. 1664
(c) French East India Company 3. 1510
(d) Portuguese Captured Goa 4. 1602
Answer: B.   4 1 2 3
54.  Given below are two statements, one labelled as assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A) : India's Public Sector helped in the development of a sounds industrial base.
Reason (R) : Public Sector is under State Information Appropriate Policies and providing financial and other support has helped the Public Sector.
Answer: B.   Both (A) and (R) are correct
55.  Rate of saving is measured as a proportion of Gross Domestic Product (GDP) at
Answer: B.   Market prices
56.  The Paralympic games involves
Answer: B.   Athletes with physical and intellectual disabilities.
57.  The launch vehicle which placed the Mars orbiter into its earth orbit on November 2013 is
Answer: A.   PSLV-C₂₅
58.  A 3D Printer has been introduced in the year
Answer: C.   2012
59.  Arrange the sequences of mitosis in a logic way.
I. Centromeres of chromosomes attaches to spindle fibre.
II. Chromatids uncoil and cytokinesis occur.
III. Asters and spindle fibres are formed.
IV. Centromeres split into two, daughters centromeres move apart.
Answer: D.   III, I, IV, II
60.  Inhibition of gastric secretion is brought about by
Answer: C.   Enterogastrone
61.  Which among the following is not correctly matched?
Answer: C.   Third World Tamil Conference - Madurai
62.  Match List - I with List - II and select your answer using the codes given below:
List I List II
(a) The Hindu Religious Endowment Act 1. 1922
(b) The Madras State Aid to Industrial Act 2. 1929
(c) The Public Service Commission 3. 1926
(d) Andhra University 4. 1921
Answer: D.   4 1 2 3
63.  Which Article deals with administrative Tribunals?
Answer: B.   Article 323 A
64.  In which of the following Amendment raised the age of retirement of a High Court Judges from 62 to 65 years.
Answer: A.   104th Amendment
65.  Consider the following statements:
(a) : 'Operation flood' was a programme for women empowerment.
(b) : Under this programme rural women involved in dairy development.
Answer: B.   (a) and (b) are correct
66.  Match the following:
(a) Toba 1. Caldera
(b) Mariana 2. Trench
(c) Mawsynram 3. World Wettest Place
(d) Titicaca 4. Deepest Lake
Answer: B.   1 2 3 4
67.  Match the following:
(a) Moment of linear momentum 1. Buoyancy
(b) Ability of free surface of a liquid to minimize its surface area 2. Potential
(c) Work done per unit charge 3. Surface tension
(d) Upward force experienced by a body when wholly or partially immersed in a fluid 4. Angular momentum
Answer: C.   4 3 2 1
68.  Match the pressure belts with their latitudes:
(a) Polar high 1. 30° to 35° North and South
(b) Sub polar low 2. 90° North and South
(c) Equatorial low 3. 60° to 65° North and South
(d) Tropical high 4. 0° to 5° North and South
Answer: A.   2 3 4 1
69.  The National Commission for Women was set up in
Answer: A.   1992
70.  Match the feature of the constitution with the country from which they have been borrowed:
Feature Country
(a) Rule of Law 1. Ireland
(b) Judicial of Review 2. Australia
(c) Idea of concurrent subjects 3. U.S.A.
(d) Directive Principles of State Policy 4. England
Answer: A.   4 3 2 1
71.  Which is wrongly matched?
I. Gopala Nayak — Dindigul
II. Raja of Pazhasi — Malabar
III. Krishnappa Nayak — Kannada
IV. Dhoondaji Waug — Tanjore
Answer: D.   IV
72.  'The Congress should get entry into the councils not to cooperate with the Government but to non-cooperate with it'. This statement was made by whom?
Answer: A.   Pandit Motilal Nehru and Desh Bandhu Chittaranjan Das
73.  Match the cultural centres in India with their zonal head quarters:
Zone Head quarters
(a) Southern zone 1. Patiala
(b) Northern zone 2. Udaipur
(c) Eastern zone 3. Thanjavur
(d) Western zone 4. Kolkatta
Answer: C.   3 1 4 2
74.  Who was crowned Miss World 2013?
Answer: A.   Ms. Megan Young
75.  Who is the Prime Minister of Australia in October 2013?
Answer: B.   Tony Abbott
;