GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2014 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  Consider the following two statements consisting of Assertion (A) and Reason (R) and select your answer using the codes given below:
Assertion (A) : Rise of militant movements in Indian National movement revealed to the British Government, the extent to which the Indians were humiliated and dissatisfied.
Reason (R) : Indian youth were involved in large numbers in militant movements and left their foot prints as Heros.
Answer: A.   Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation to (A)
2.  Identify the leader who uttered the following statement:
"I am not anti-English, I am not anti-British, I am not anti-any government, but I am anti-untruth, anti-humbug and anti-injustice .... so long as the government spells injustice, it may regard me as its enemy, implacable enemy ....".
Answer: C.   M.K. Gandhi
3.  Which national leader uttered the following statement?
"I am an Indian Tom Tom waking up all the sleepers so that they wake and work for their motherland".
Answer: C.   Annie Beasant
4.  Consider the following pairs.
I. Swami Vivekananda — Parliament of Religious Chicago 1893
II. M.S. Subbulakshmi — Patronized art and architecture
III. Mother Teresa — Central Hindu School, Banaras
IV. Raja Ravivarma — Classical paintings
Which of the pair given above is/are correct?
Answer: B.   II only
5.  Which is not the work of Ottakkuttar?
Answer: C.   Yapparun Kalam
6.  Who was the founder of the Kisan Mazdoor Praja Party?
Answer: C.   Achariya J.B. Kriplani
7.  Who became the Chief Minister of Madras Presidency in 1923 after Justice party won the elections?
Answer: A.   Ramarayeningar
8.  Who made the statement: 'Worship of God through the services of the poor'?
Answer: C.   Swami Vivekananda
9.  Point out the wrong statement in the following:
Statement:
I. The place which experiences the seismic event first is called epicentre.
II. Tornadoes are "S" shaped storms.
III. Harmattan wind is blowing in the Eastern part of Sahara desert.
IV. The word Igneous has been derived from a Latin word.
Answer: C.   II
10.  Match the following pollutants.
(a) Gaseous pollutant 1. Anthrax
(b) Metal pollutant 2. Chlorine
(c) Deposited matter pollutant 3. Cadmium
(d) Bio pollutant 4. Tar
Answer: A.   2 3 4 1
11.  Which of the following is correctly matched?
Answer: A.   I. Meteors — Shooting star
12.  Match the following List I with List II with regards to reservoir. Select correct answer using the codes given below the list:
List I List II
(a) Human being 1. Cholera
(b) Livestock 2. Ring worm
(c) Rodents 3. Plague
(d) Dogs and Cat 4. Anthrax
Answer: C.   1 4 3 2
13.  Energy flow in an eco system is
Answer: A.   Unidirectional
14.  Which of the following statement is correct?
I. When blood glucose level decreases, the hormone glucagon signals the liver to produce and release more glucose and to stop consuming it for its own needs.
II. When blood glucose level decreases, the hormone glucagon signals the liver to produce and release more glucose and to increase consuming it for its own needs.
III. When blood glucose level is high, insulin signals liver to synthesize and storage of glycogen and triacyl glycerol.
IV. When blood glucose level is high, insulin signals liver to stop the synthesis and storage of glycogen and triacyl glycerol.
Answer: A.   I and III
15.  In the Union budget 2013-14, Rs. 1,000 crores has been allocated for funding women empowerment and safety. The name of the fund is called
Answer: B.   Nirbhaya fund
16.  Privatisation is supported for the following reasons, point out which of the following statement is/statements are correct.
I. To improve efficiency.
II. To reduce government interference.
III. To increase freedom and speed of decision making.
IV. To disown the responsibility of the government.
V. To promote private sector culture by introducing competition.
Answer: B.   I, II, III and V are correct
17.  In 2007, the percapita consumption of energy in India was _________ Kilogram of oil equivalent.
Answer: A.   529
18.  The oxidation number of Mn in K₂MnO₄ is
Answer: C.   +6
19.  Which of the following oxides of nitrogen is coloured?
Answer: D.   NO₂
20.  Colemanite is an important mineral of
Answer: A.   Boron
21.  Consider the following pairs:
I. X rays — Rutherford
II. Atomic Nucleus — Roentgen
III. Artificial radioactivity — Curie and Juliot
Which of the pair given above is/are correct?
Answer: D.   III only
22.  Consider the following statements and select the correct answer.
1. The path of a projectile is a parabola.
II. The acceleration due to gravity at the centre of the earth is zero.
III. The gravitational constant does not have unit and dimensions.
Answer: A.   Both I and II are correct but III is false
23.  What is the relation between the voltage 'V' across the ends of a resistor 'R' and the current 'I' which flows through it?
Answer: C.   I = V / R
24.  Which of the following vitamins are water-soluble?
Answer: C.   Thiamine, Riboflavin, Niacin and Vitamin-B₁₂
25.  World Meteorological Organisation head quarters is located at
Answer: A.   Geneva
;