GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 51 to 92

51.  Which one of the following is correctly matched?
Answer: A.   pH value — S. P. L. Sorenson
52.  Which one of the following is correctly matched ?
Answer: C.   Eighth Five-Year Plan — Employment generation leading to achieve
full employment by 2000
53.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) World Health Organization 1. Paris
b) Women watch 2. Rome
c) United Nations Educational Scientific and Cultural Organization 3. New York
d) International fund for agricultural development 4. Geneva.
Answer: B.   4 3 1 2
54.  The Chairman of the Finance Commission is appointed by
Answer: A.   the President
55.  Arrange the following Prime Ministers in chronological order:
I. Charan Singh
II. V. P. Singh
III. Lal Bahadur Shastri
IV. Chandrasekhar
Of these
Answer: A.   III, I, II & IV
56.  Consider the following statements:
Assertion (A): The term 'ideology' was coined by French scholar Tracy.
Reason (R): Ideology refers to a set of beliefs, convictions and ideals of the people.
Now select your answer according to the coding scheme given below:
Answer: B.   Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
57.  Which one of the following is not a qualification required to be the Vice-President of India?
Answer: B.   He must be able to speak, read and write in Hindi
58.  Which one of the following is correctly matched?
Answer: C.   First Woman Prime Minister in India — Indira Gandhi
59.  In the context of consumerism, the term 'Aparigraha' means
Answer: D.   all of these
60.  The King who built the Kanchi Kailasanath temple is
Answer: A.   Rajasimman
61.  Who had written the following lines?
"Ellorum Inbuttrikka Ninaipathuve
Allamal Verondrariyen Para Parame"
Answer: A.   Thaiyumanavar
62.  Which type of Kutriyalugaram takes place in the word 'Viraku'?
Answer: C.   Uiyirthodar Kutriyalugaram
63.  Who has compiled Thirumuraikal ?
Answer: C.   Nambiyandar Nambi
64.  Which literature deals with the five disciplines to be followed in life?
Answer: B.   Manimegalai
65.  Who is the author of Iniyavai Narpathu ?
Answer: C.   Poothan Senthanar
66.  Which one of the following persons got Sahitya Academy award for Puthu Kavithai?
Answer: C.   Erode Thamizanban
67.  How many Human emotions are mentioned by Tholkappiyar ?
Answer: B.   Eight
68.  Which one of the following poetry lines is not written by Bharathiyar ?
Answer: B.   Tamizhan Enruoru Enamundu
69.  Which one of the following is considered as a great character in human being?
Answer: C.   Kollaen Enral
70.  Who released gold coin for Thiruvalluvar in British period?
Answer: C.   Ellize
71.  Choose the odd man out:
Answer: C.   Vidalai
72.  Which of the following was written by Jayakanthan?
Answer: B.   Parasikku po
73.  Olympic flag contains 5 rings representing five continents. Which two continents do not touch Indian ocean?
Answer: D.   Europe, North America
74.  Which one of the following statements is incorrect regarding Census, 2011?
Answer: D.   Information about mobile, computer and internet users are not collected
75.  Who among the following has been appointed the Chairman of the Nineteenth Law Commission?
Answer: B.   Justice P. V. Reddi
76.  Which one of the following is not a function of the Reserve Bank of India?
Answer: D.   Issues credit to individuals
77.  Which one of the following hormones is called personality hormone?
Answer: D.   Thyroxin
78.  Which one of the following is considered as dwarf planet?
Answer: C.   Pluto
79.  Consider the following statements:
Available primary energy sources in India are
I. Coal and Lignite
II. Oil and Gas
III. Oil alone
IV. Electricity
Of these
Answer: D.   I, II & IV are correct
80.  Pick out the correct statement:
Answer: B.   Lightning bolt is 3 times hotter than sun
81.  The normal blood glucose level is
Answer: A.   80-120 mg/100 ml
82.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Fission 1. Yeast
b) Budding 2. Flowering plants
c) Fragmentation 3. Bacteria
d) Pollination 4. Algae
Answer: A.   3 1 4 2
83.  Rolling of tongue is a domiant character in human beings. Out of 80 students in
a class, 72 students are capable of rolling their tongue and 8 students not. Find
the percentage of dominant and recessive character.
Answer: A.   dominant 90%, recessive 10%
84.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) WHO 1. Man and Biosphere
b) NPCB 2. National Leprosy Eradicating Programme
c) NLEP 3. National Programme of Control of Blindness
d) MAB 4. World Health Organiation.
Answer: C.   4 3 2 1
85.  Find out which state has highest sex-ratio as per 2011 Census:
Answer: C.   Kerala
86.  If Lords is to London.
Chepauk is to Chennai.
Eden Garden is to Kolkata
then Green Park is to
Answer: C.   Kanpur
87.  Microsoft Excel can be used for
Answer: A.   creating charts
88.  Which is caused by the gravitational attraction between Moon and Earth ?
Answer: B.   Tides
89.  Which one is not correct?
Answer: D.   Hockey — Saina Nehwal
90.  The common chemical used to purify muddy water to drinking water is
Answer: B.   potash alum
91.  Consider the following statements:
Assertion (A): Reverse osmosis is used to purify water.
Reason (R): It is a membrane technology filtration method that removes many types of large molecules and ions by applying pressure to the solution on one side of a selective membrane.
Now select your answer according to the coding scheme given below:
Answer: A.   Both (A) and (R) are correct
92.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Wayne Roony 1. Brazil
b) Christian Ronaldo 2. Argentina
c) Maradona 3. The Netherlands
d) Ronaldinho 4. England
Answer: C.   4 3 2 1
;