GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Match the underlined words in Column A with their parts of speech in Column B and select the correct answer from the options given below:
Column A Column B
(a) He walks quickly 1. Subject
(b) Reena taught him Hindi 2. Object
(c) Rani ate ice cream 3. Verb
(d) Radha is a doctor 4. Compliment
Answer: A.   3 1 2 4
2.  Choose correct prepositions from the options given :
__________the cupboard, very__________the wall, there is a narrow gap, __________which
a few charts have been kept.
Answer: B.   behind, near, into
3.  Identify the sentence pattern :
One of the boys had been singing well.
Answer: C.   SVA
4.  Which of the following phrasal verbs suits the given sentence?
__________ your bad habits.
Answer: C.   give up
5.  Identify the incorrect sentence from the following:
Answer: C.   Japanese are the industrious people in the world
6.  Find out the correct sentence :
Answer: B.   One of the bicycles is defective
7.  Find out the correct question tag:
"She goes to school by van"
Answer: D.   doesn't she?
8.  Which of the following sentences is wrong?
Answer: C.   The police have catch the motorcyclist for speeding
9.  Choose the correct 'Synonym' of the underlined word from the given options.
Sivasubramania Iyer's wife was very conservative.
Answer: A.   traditional
10.  What is "Possessive Adjectives"?
Answer: B.   They answer to the question whose
11.  Match the following identifying the phrase to complete the sentence and mark the correct code:
Column A Column B
(a) The cream Cake is 1. harder and harder
(b) The new sweets are 2. more expensive
(c) The new waiters are 3. so costly
(d) It is getting 4. better
Answer: C.   2 3 4 1
12.  Find out the sentence where gerund is used :
Answer: C.   Writing is always better than to read
13.  "If you can't be a highway, just be a trail,
If you can't be the Sun, be a Star;
It is not the size that you win or you fail
Be the Best of whatever you are! ....."
The Rhyme Scheme in the above given lines is .....
Answer: B.   abab
14.  The Giant's final journey was to
Answer: D.   the paradise
15.  "The attainment of a developed status by 2020 does not mean that we can then rest on our
laurels"
Laurels mean
Answer: B.   rewards
16.  "To my immediate right the Nanda Pal glacier slopes down sharply ___________
ofcourse for the fact that ends in a cold and menacing snout-with icy waters flowing below".
In the given passage the word menacing means
Answer: A.   threatening
17.  Match the British English words under Column A with their American English equivalents under Column B and choose the correct code.
Column A Column B
(a) chips 1. garbage can
(b) dustbin 2. jelly
(c) jam 3. guy
(d) fellow 4. french fries
Answer: D.   4 1 2 3
18.  The American English equivalent of the word 'washbasin' is
Answer: D.   sink
19.  The first step in the road to success, according to Edwin C Bliss, is to
Answer: C.   set yourself clear goals
20.  Gopala Krishna Gokhale was
Answer: A.   a freedom fighter
21.  "Or, all day, we drive the wheels of iron
In the factories, round and round"
In which poem do these lines occur?
Answer: A.   The Cry of the Children
22.  Which of the following is not a poem?
Answer: A.   The power of Laughter
23.  "I won't look down. No I will not
With speed of wings I hasten past".
In whose poem do the following lines occur?
Answer: A.   Famida Y. Basheer
24.  The Poem 'Laugh and be Merry' is written by
Answer: D.   John Masefield
25.  What is the theme observed in the story "The mark of Vishnu"?
Answer: D.   Riddance of superstition
;