GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 26 to 50

26.  Which of the following is a poem?
Choose the right answer from the options given below.
Answer: C.   To India - My Native Land
27.  Match the names of the poets under column A with the names of the poems, under column B and choose the correct code.
Column A Column B
(a) Thomas Hardy 1. My Grandmother's house
(b) Elizabeth Barrett Browning 2. Piano
(c) D.H. Lawrence 3. The Cry of the Children
(d) Kamala Surayya 4. The Man He Killed
Answer: D.   4 3 2 1
28.  "A note as from a single place,
A slender tinkling fall that made"
These above lines occur in the poem
Answer: A.   Going for Water
29.  Identify the figure of speech used in the following poetic line.
In the world's broad field of battle
Answer: C.   Metaphor
30.  Walt Whitman wrote the poem "O Captain! My Captain!" as a dirge for the death of
Answer: D.   Abraham Lincoln
31.  Select the correct answer from the options given below :
A statement tells something. But actually it means the opposite is known as
Answer: B.   Irony
32.  Which of the following lines belongs to "Robert Frost"?
Answer: C.   But once within the wood, we paused
33.  In which of the poem the following line occurs?
"And You O my soul where you stand"
Answer: B.   A noiseless patient spider
34.  Which of the following is a drama?
Answer: B.   The Merchant of Venice
35.  In the poem "Migrant Bird" the poet contrasts the life of a migrant bird with that of the
Answer: B.   human beings
36.  Which of the following works is not a poem?
Answer: A.   To The Land of Snow
37.  Which of the following is not a Prose?
Answer: C.   Snake
38.  Which of the following literary works exhibits the theme of optimism?
Answer: A.   Laugh and be Merry
39.  During the Sepoy Mutiny, the queen who fought against the British was
Answer: A.   Lakshmibai
40.  Who among the following is a Bengali poet and has won Nobel Prize for Literature in 1913?
Answer: B.   Rabindranath Tagore
41.  Identify the author who uttered the following sentence :
"Man is born free but is everywhere in chains".
Answer: D.   Jean Jacques Rousseau
42.  Match the short stories with the authors:
(a) Swami and the Sam 1. Mackinlay Kantor
(b) Sam 2. Rex Coker
(c) A man who had no eyes 3. Tammy Ruggles
(d) A Close Encounter 4. R.K. Narayan
Answer: C.   4 3 1 2
43.  Match the characters under Column 'B' with the relevant story titles under Column 'A'.
Column A Column B
(a) The Necklace 1. Behrman
(b) Lottery Ticket 2. Morissot
(c) The Last Leaf 3. Matilda
(d) Two friends 4. Masha
Answer: B.   3 4 1 2
44.  Identify the nationality of the author, of the story "The Lottery Ticket".
Answer: B.   Russia
45.  Whose autobiography is named "Wings of Fire"?
Answer: D.   Dr. A.P.J. Abdul Kalam
46.  Match the characters given under Column 'A' with the stories given under Column 'B' and select the correct option from those given below:
Column A Column B
(a) Vera 1. Holiday
(b) Johnsy 2. The Last Leaf
(c) Phatik Chakrabarthi 3. The Selfish Giant
(d) The Cornish Ogre 4. Open Window
Answer: A.   4 2 1 3
47.  Which of the following is adapted from a short story written by Oscar Wilde?
Answer: B.   Caught Sneezing
48.  Which one of the following pairs is matched correctly?
Answer: D.   Beautiful Inside by Paul Holmes
49.  Match the folk arts under Column A with their states under Column B:
Column A Column B
(a) Bihu 1. TamilNadu
(b) Dandya Das 2. Maharashtra
(c) Kolattam 3. Assam
(d) Tamasha 4. Gujarat
Answer: B.   3 4 1 2
50.  From the given options, choose the poet who has written "Don't Quit"
Answer: D.   Edgar A. Guest
;