GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 1 to 25

1.  How many electrons are there in one coulomb charge?
Answer: B.   6.25 x 10¹⁸ electrons
2.  A bullet of mass 15 g is horizontally fired with velocity 100 ms⁻¹ from a pistol of mass 2 kg. Total momentum of the pistol and bullet before firing is equal to
Answer: A.   zero
3.  What is the chemical name of DDT?
Answer: A.   Dichloro diphenyl trichloro ethane
4.  What are Microsporum, Epidermophyton?
Answer: B.   Disease causing fungi in man
5.  Ovulation is stimulated by
Answer: A.   LH
6.  Which gymnospermic plant cures rheumatism?
Answer: C.   Gnetum
7.  A special root-like structure in cuscuta and viscum is called
Answer: B.   Haustoria
8.  Which of the following is observed as "National Girl Child Day"?
Answer: D.   24th January
9.  Which of the following was discovered by ONGC in the Indian Ocean on 26th July 2016?
Answer: A.   Hydrated Methane
10.  Which Bill was passed in the Parliament of India in 2016 to adopt Uniform Tax of States?
Answer: B.   Goods and Service Tax
11.  Which State Governor was appointed as Tamilnadu Governor additional-charge in September, 2016?
Answer: C.   Maharashtra
12.  Which Musician was honoured in August 2016, by United Nations Organization for her contribution to music?
Answer: A.   M.S. Subbulakshmi
13.  Identify the 2016 Dhronacharya Awardee
Answer: A.   Bishweshwar Nandi
14.  The Asian Junior Chess Championships, May 2016 was held at
Answer: D.   New Delhi
15.  Which country's Badminton player was defeated by P.V. Sindhu in the semi-finals at the Rio 2016 Olympic games?
Answer: D.   Japan
16.  In July 2016, Theresa May was appointed as the ------Woman Prime Minister of UK (Britain).
Answer: B.   second
17.  The Third Asian Ministerial Conference on Tiger Conservation 2016 was held
Answer: C.   From April 11th to 14th 2016 at New-Delhi
18.  Indian Constitution Drafting Committee's Chairman
Answer: C.   Dr. B.R. Ambedkar
19.  Which year the Constitution of India (61st Amendment Act) lowered the voting age from 21 years to 18 years?
Answer: A.   1988
20.  Article 63 of the Indian Constitution refers to
Answer: A.   Vice-President
21.  Who is the chairperson of Niti Aayog?
Answer: B.   Prime Minister
22.  The writ of Habeas Corpus is .
Answer: A.   To safeguard people from illegal arrest
23.  Match the following:
(a) To eradicate the inequality in the society 1. Beliefs passed through the generation
(b) Women depend on male companions 2. It proclaims the fame of Dr. Muthu Lakshmi
(c) To stop the customs of child marriage 3. Social justice
(d) Cancer institute at Adyar 4. Prohibition
Answer: A.   3 1 4 2
24.  Which is known as the "Murmering Auditorium"?
Answer: B.   Golkumbas
25.  Which Mughal King killed the Sikh Guru Tegh Bahadur?
Answer: B.   Aurangazeb
;