GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 51 to 74

51.  Who won the Rajiv Gandhi Khel Rathna Award for Badminton in the year 2016?
Answer: D.   P.V. Sindhu
52.  Which year has been declared by UNO as the "International Year of Pulses"?
Answer: C.   2016
53.  Match the following:
Part-I Part-II
(a) Raj Bhavan 1. President
(b) Rastrapathy Bhavan 2. Governor
(c) Impeachment 3. Union Territories
(d) Lt. Governor 4. Violation of the Constitution
Answer: D.   2 1 4 3
54.  The election process at the state level is supervised by
Answer: C.   Chief Electoral Officer
55.  Find out the correct statement.
The Indian Constitution contains
Answer: A.   XXII parts, 449 Articles and 12 Schedules
56.  Which of the following is incorrectly matched?
Answer: D.   Constituent Assembly adopted National Anthem - January 23, 1950
57.  Which of the following is correctly matched?
Answer: B.   The Chief Minister - Appointed by the Governor
58.  Consumer Courts are set up in -----tier system.
Answer: B.   Three
59.  The Tanjore king who-helped Vijayanagar king in the battle of Thalaikottai was
Answer: B.   Achutappa Nayak
60.  Which of these describes the conquest and victories of Samudra Gupta?
Answer: B.   Allahabad Pillar inscription
61.  Who was the last Sultan of Delhi Sulthanate?
Answer: A.   Ibrahim Lodi
62.  Who built the Nalanda university?
Answer: A.   Kumara Gupta
63.  Ox-bow lakes are formed in the
Answer: C.   Plain region
64.  The shortest National Highway is
Answer: D.   NH 47 A
65.  Match the following:
(a) Grey revolution 1. Oil seeds
(b) Golden revolution 2. Eggs and poultry
(c) Yellow revolution 3. Marine products
(d) Blue revolution 4. Horticulture
Answer: A.   2 4 1 3
66.  National motto "Satyameva Jayate" hence forth appears as "Vaimaye Vellum" in Tamil was announced by
Answer: D.   Annadurai
67.  Where was Dr. B.R. Ambedkar born?
Answer: A.   Mhow
68.  How many years V.O.C. was sentenced to imprisonment?
Answer: C.   40
69.  Who remarked "The light has gone out of our lives and there is darkness everywhere"?
Answer: D.   Jawaharlal Nehru
70.  Who chaired the first session of the Indian National Congress held at Bombay?
Answer: B.   W.C. Banerjee
71.  In India the organisation which was responsible for self-sufficiency in food production was
Answer: B.   ICAR
72.  As explained by Robert Malthus, Population increases in the
Answer: B.   Geometric ratio
73.  Which plan was implemented after the Annual Plans of 1966 - 69?
Answer: D.   Fourth Five Year Plan
74.  "Bachpan Bachao Andolan" is an organisation that fights against
Answer: A.   Child labour
75.  Which medicine is known as "THE QUEEN OF DRUGS"?
Answer: D.   PENICILLIN
;