GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Fill in the blank with correct tense of the verb given.
I am sleepy. I ——— (work) all night.
Answer: C.   have been working
2.  Fill in the blank with the correct option :
The Earth ——— around the sun.
Answer: A.   moves
3.  Choose the correct question tag for the following statement :
Jordi attends the class regularly, ———?
Answer: D.   doesn't he
4.  Select the correct question tag.
My father loves his native village ———?
Answer: B.   doesn't he
5.  Choose the suitable phrasal verb :
The little people ——— their daily tasks.
Answer: A.   went about
6.  Choose the correct synonym for the underlined word:
Students should study their lessons with diligence and care.
Answer: A.   steady effort
7.  Choose the correct “synonym” for the underlined word from the options given:
It is an invidious thing to distinguish between knowledge and character.
Answer: A.   unjust
8.  Find out the correct meaning of the word “conviction”
Answer: D.   strong belief
9.  He plays ——— guitar.
Find out the right article :
Answer: C.   the
10.  Fill in the blanks with suitable articles :
Ramu had applied for (a) post of (b) cashier in (c) bank.
In (d) interview he answered some questions well.
Answer: B.   the a a the
11.  Select the plural form of the following word :
‘alumnus’
Answer: A.   alumni
12.  Select the plural form of the following compound word.
“man servant”
Answer: C.   men-servants
13.  Which of the two sentences are in the same degree of comparison?
I. Mr. Roshanlal is the richest man in his village
II. The climate on the hills is better than that on the plains
III. It is as hot today as it was yesterday
IV. In your view, who is the most popular cricketer?
Answer: C.   I and IV
14.  Which of the following is not a blended word?
Answer: C.   Kilogram
15.  Choose the right combination for the blended word ‘travelogue’
Answer: C.   travel + catalogue
16.  Pick out the compound word with the combination Adjective + Noun
Answer: C.   Hot water
17.  Match the following and choose the correct code:
Column A Column B
(a) Adjective + Noun 1. pale blue
(b) Adjective + Verb 2. software
(c) Adverb + Verb 3. free drive
(d) Adjective + Adjective 4. downcast
Answer: B.   2 3 4 1
18.  Read the passage given below and answer the question that follows.
‘Friends and Comrades, the light has gone out of our lives and there is darkness everywhere. I do not know what to tell you and how to say it. Our beloved leader, Bapu as we called him, the father of the nation, is no more.’
Who is referred as “Bapu”?
Answer: C.   Gandhiji
19.  Correspondence once limited to letters is now often online, as e-mail. Newsletters, brochures, circulars, resumes, etc. Once paperbound, are now online.
What do you understand of the word ‘Correspondence’?
Answer: D.   Written communication
20.  Choose the correct sentence from the options
I. Supposing if we start early, we can reach on time
II. He remains brave and confidence in a difficult situation
III. He joined a European University last year
IV. If I had started in time, I would caught the train
Answer: C.   III
21.  Pick out the correct sentence from the options given below
Answer: B.   I met the officer concerned and explained my position
22.  Find out the odd word :
Answer: C.   Hard
23.  To which period the underlined poet belongs to?
1. Jack Prelutsky
2. William Blake
3. Elizabeth Barrelt Browning
4. D.H. Lawrence
Answer: C.   1885 – 1930
24.  Match the poets with their poems
(a) Earth 1. Robert Frost
(b) Going for Water 2. John Masefield
(c) Migrant Bird 3. Khalil Gibran
(d) Laugh and Be Merry 4. Famida Y Basheer
Answer: A.   3 1 4 2
25.  Match the poems with the poets:
(a) Live to some purpose 1. Stephen Vincent Benet
(b) English words 2. Paul Holmes
(c) The flying wonder 3. V.K. Gokak
(d) Beautiful Inside 4. Adelaide Anne Proctor
Answer: D.   4 3 1 2
;