GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 1 to 25

1.  Match List I and List II:
List I List II
Planets Number of natural satellites
(a) Mars 1. 60 satellites
(b) Jupiter 2. 27 satellites
(c) Saturn 3. 63 satellites
(d) Uranus 4. 2 satellites
Answer: B.   4 3 1 2
2.  The compound used in breath analysis test for drunken driving is
Answer: A.   K₂Cr₂O₇
3.  Which Metro Rail Corporation has started the initiative to become the World’s first
100% solar-powered metro?
Answer: C.   Delhi Metro Rail Corporation Ltd.
4.  As per G-20 surveillance note, India's economy is to grow at ————— in the year
2020.
Answer: C.   7.5%
5.  In the year 1951, Population growth rate is called
Answer: D.   Year of Small Divide
6.  In which desert is Noor Complex located?
Answer: A.   Sahara Desert
7.  Which of the following statement(s) is/are correct?
1. In 2019, World Environment Day was Celebrated in China.
2. The Theme for the World Environment Day is Air Pollution.
Answer: A.   1 and 2 are true
8.  The objective of Jandhan Yojana is
Answer: A.   Financial inclusion
9.  France has ————— party system.
Answer: B.   Multi party
10.  Which water conservation campaign has been recently launched by the Central
Government?
Answer: D.   Jal Shakthi Abhiyan
11.  The major port along the West Coast
Answer: A.   Kandla
12.  In lower organisms sometimes the entire mature organisms do not form gametes but
they themselves behave as gametes and the fusion of such mature individuals is
known as
Answer: D.   Hologamy
13.  Match the following:
Place Leaders of the revolt
(a) Delhi 1. Begum Hazarat Mahal
(b) Central India 2. Tantia Tope
(c) Lucknow 3. Rani Laxmi Bai
(d) Kanpur 4. Bhadur Shah - II
Answer: B.   4 3 1 2
14.  Who was selected as the first Chief Vigilance Commissioner of India?
Answer: C.   Nittoor Srinivasa Rau
15.  Consumer Protection Act is called as
Answer: B.   Consumer's Magna Carta
16.  In which model of elections, the President and the Vice-President, the members of
the Rajya Sabha are elected?
Answer: C.   Indirect Election
17.  Which of the following statements is / are correct?
1. The term of office of the Governor is five years.
2. He can remain in office till his successor enters upon the office of the
Governor.
Answer: A.   Both 1, 2 are correct
18.  Which of the following statements about bases is /are true?
I. Base is a substance which releases hydroxide ions when dissolved in water
II. They change blue litmus to red
III. Zinc reacts with sodium hydroxide to form Sodium Zincate with the liberation
of hydrogen gas
IV. They are colourless with phenolphthalein and pink with methyl orange
Answer: A.   I and III
19.  Match List I with List II:
(a) Right to equality 1. Articles 25-28
(b) Right to Freedom 2. Articles 14-18
(c) Right to constitutional remedies 3. Articles 19-22
(d) Right to freedom of religion 4. Article 32
Answer: A.   2 3 4 1
20.  From when Women were granted the right to vote in British India?
Answer: B.   1921
21.  In which year the Staff Selection Board was established in Tamilnadu during the
Panagal Ministry?
Answer: C.   1924
22.  Match the following:
(a) Thembavani 1. Hindus
(b) Seerapuranam 2. Christians
(c) Bhagvad Gita 3. Buddhists
(d) Tripitakas 4. Muslims
Answer: D.   2 4 1 3
23.  ————— was discovered in 1922 under the Supervision of R.D. Bannerji.
Answer: A.   Mohenjadaro
24.  Who was called as ‘the father of Modern Currency’ during the Mughal period?
Answer: C.   Shershah
25.  In the year 2017-18 The Per Capita Income (GSDP) of Tamil Nadu was
Answer: B.   $ 2200
;