GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 26 to 50

26.  The Utkal plain is found in ————— state.
Answer: C.   Odhisha
27.  0° longitude and 0° latitude is located in
Answer: C.   Atlantic South and West of Africa
28.  Swine Flu is caused by
Answer: C.   H1N1 virus
29.  The Androgen Binding protein is produced by
Answer: D.   Sertoli cells
30.  Assertion (A): Blood samples are usually taken from the veins rather than artery
Reason (R): Low Pressure in the veins
Answer: A.   Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
31.  Which of the following fact is incorrect about monocotyledonous plants?
Answer: D.   Flowers are pentamerous
32.  Which of the following fact is incorrect about mitosis?
Answer: B.   Mitosis has two divisions
33.  Which of the following are wrong?
I. Na₂CO₃ is used in softening hard water
II. NaHCO₃ is used for bleaching cotton and linen in textile industry
III. CaSO₄ ½ H₂O is used for plastering fractured bones
IV. CaOCl₂ is used in making of baking powder
Answer: B.   II and IV
34.  Focal length of a convex mirror whose radius of curvature 40 cm is
Answer: A.   20 cm
35.  A man has to exert a force of 10 N at the edge of a door to push it open. How much force will the man have to exert if he pushes the centre of the door?
Answer: D.   20 N
36.  The first battery was made by
Answer: C.   Alessandro Volta
37.  ‘Right to clean water’ is a fundamental right, under the Indian Constitution,
Answer: B.   Article 21
38.  “The Detroit of Asia” is
Answer: B.   Chennai
39.  The education system in India consists of primarily ————— levels.
Answer: B.   Six
40.  Kamaraj served as the Chief Minister of Tamil Nadu for
Answer: C.   9 years
41.  GST came into effect on ————— in India.
Answer: B.   1st July 2017
42.  Mutant variety of wheat is
Answer: C.   Sharbati Sonora
43.  Which of the following statement is not correct?
Answer: D.   Hundreds of square seals were discovered here
44.  Which article of the Indian Constitution talks about ‘Taxes levied and collected by the Union but assigned to the States’?
Answer: B.   Art. 269
45.  I. Baripada: A hamlet that Conserves Forest, promotes growth.
II. Baripada: Located in Maharastra - Gujarat border.
Answer: B.   I and II is true
46.  Chennai becomes the ————— Indian city with metro railway.
Answer: C.   sixth
47.  When was Swachh Bharat Abhiyan was announced by the Prime Minister?
Answer: B.   15 August 2014
48.  How many political parties participated in the 1951 First Indian General Election?
Answer: A.   54
49.  India’s central meridian passes through
Answer: B.   Mirzapur
50.  Who is the first Indian transgender to be honoured with ‘Padmashri’?
Answer: C.   Narthaki Natraj
;