GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 51 to 75

51.  During 1857, the peasants had to pay heavy taxes in the form of
Answer: A.   Land tax
52.  Home rule league in Bombay was formed by
Answer: D.   Tilak
53.  Match the following:
(a) Herald of new age 1. Annie Besant
(b) Martin Luther of Hinduism 2. Raja Rammohan Roy
(c) New India 3. Ramakrishna Mission
(d) Photo Voltaic lighting system 4. Swami Dyanandha Saraswathi
Answer: B.   2 4 1 3
54.  The Central Vigilance Commission was established on the recommendation of
Answer: C.   Santhanam Committee on Prevention of Corruption
55.  The Chief Justice and other Judges of the Indian Supreme Court are appointed by
Answer: A.   The President
56.  Which Amendment has made provisions related to ‘Nagar Palikas’ (Urban Local Governments)?
Answer: C.   74th Amendment Act
57.  Which Union Territory has its own elected Legislative Assembly?
Answer: C.   Puducherry
58.  In Lok Sabha, how many members are elected directly by the people?
Answer: C.   543
59.  Which article of The Indian Constitution deals with fundamental rights?
Answer: D.   51 A
60.  Which right has been abolished by the 44th Amendment Act, 1978?
Answer: C.   Right to Property
61.  “The Right to Information Act” was passed by parliament on
Answer: D.   12 October 2005
62.  Match the following:
(a) First session of Constituent Assembly 1. 4th April 1957
(b) Date on which Drafting Committee was setup 2. 13th May 1952
(c) 1st sitting of Rajya Sabha 3. 29th August 1947
(d) Dissolution of the 1st Lok Sabha 4. 9th December 1946
Answer: A.   4 3 2 1
63.  The Railway Station “Mendipathar” is located in
Answer: B.   Meghalaya
64.  The first state to be created on Linguistic basis was
Answer: D.   Andhra
65.  Who provided the Vimana of the famous Nataraja temple at Chidambaram with a golden roof?
Answer: B.   Parantaka – I
66.  Who was called “Madurai Kondan”?
Answer: D.   Parantaka – I
67.  Who was the son of Simhavishnu?
Answer: B.   Mahendra Varman-I
68.  Headquarter of West Central Railway
Answer: D.   Jabalpur
69.  Which of the following is correctly matched :
I. Indus – Gangothri
II. Brahmaputra – Lake Manasarovar
III. Godavari – Bettul
IV. Mahanadi – Agasthiyar Hills
Answer: B.   II
70.  Which of the following facts are correct about prokaryotic cells
I. Prominent nucleus is absent
II. Nucleolus is present
III. Mitosis and meiosis cell divisions are takes place
IV. Enveloped cell organelles are absent
Answer: B.   I and IV are correct
71.  Which of the following is correct?
Answer: A.   Respiratory Quotient = Volume of CO₂ liberated/Volume of O₂ consumed
72.  The reaction which takes place at cathode of an electrochemical cell is
Answer: C.   reduction
73.  An example of commonly used Insecticide is
Answer: C.   Dichloro diphenyl trichloro ethane
74.  Match the following elements with its Latin name:
(a) Lead 1. Stibium
(b) Antimony 2. Plumbum
(c) Tin 3. Kalium
(d) Potassium 4. Stannum
Answer: C.   2 1 4 3
75.  If the focal length of a concave lens is 2 m, then the power of the lens is
Answer: D.   – 0.5 dioptre
;