GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2015 Preliminary Examination

Aptitude Questions 26 to 45

26.  If + means ×, × means –, ÷ means + and – means ÷ then what is the value of (175 – 25) ÷ (5 + 20) × (3 + 10)
Answer: C.   77
27.  In a geometric series, if the fourth term is \(\dfrac{2}{3}\) and seventh term is \(\dfrac{16}{81}\), then what is the first term of the series?
Answer: D.   \(\dfrac{9}{4}\)
28.  Find the percentage increase in the area of a triangle if its each side is doubled.
Answer: C.   300 %
29.  The sequence follow a regular pattern. Find the correct letter for question mark, to complete the sequence .
C E I K O Q ?
Answer: D.   U
30.  Find Least Common Multiple of \(\dfrac{4}{5},\ \dfrac{3}{10}\) and \(\dfrac{7}{15}\).
Answer: A.   \(\dfrac{84}{5}\)
31.  Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3. Their highest common factor is 12. Find the numbers
Answer: A.   12, 24, 36
32.  If the two numbers are in the ratio of 2 : 3 and the product of their highest common factor and least common multiple is 150, then find the sum of the numbers.
Answer: D.   25
33.  Alex invested an amount of Rs. 8,000 in a fixed deposit scheme for 2 years at compound interest rate 5% per annum. How much amount will Alex get on maturity of the fixed deposit?
Answer: C.   Rs. 8,820
34.  The difference between the compound interest and simple interest on a certain sum at 8% per annum for 2 years is Rs. 240. Find the sum.
Answer: C.   Rs. 37,500
35.  If the rate of simple interest is 12% per annum, then find the amount that would get interest of Rs. 6,000 per annum.
Answer: B.   Rs. 50,000
36.  Three solid metal cubes, whose edges are 6 cm, 8 cm and 10 cm are melted and a new cube is made. Find the length of edge of the new cube.
Answer: A.   12 cm
37.  Find the number in the place of question mark:

21, 25, 34, 50, ?, 111, 160
Answer: C.   75
38.  A can do a work in 10 days and B can do the same work in 15 days. They earn Rs. 1,500 together. How will they share this amount?
Answer: B.   Rs. 900 and Rs. 600
39.  If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same work in 2 days, then what is the time taken by 15 men and 20 boys to complete the same type of work?
Answer: A.   4 days
40.  A plot of land is in the form of a quadrilateral where one of its diagonals is 100 m long. If two vertices on either side of this diagonals are 50 m away from the diagonal. Find the area of the plot of land
Answer: A.   5000 m\(^{2}\)
41.  If “NOIDA” is written as 39658, how will “INDIA” be written?
Answer: B.   63568
42.  Read the following statements :
1. Either A and B are of the same age or A is older than B
2. Either C and D are of the same age or D is older than C
3. B is older than C
Which one of the conclusions can be drawn from the above statements?
Answer: A.   A is older than C
43.  The minute hand of a circular clock is 14 cm long and that of hour hand is 7 cm. Find how far does the tip of the minute and hour hand move in 30 minutes?
Answer: C.   44 cm, 1.83 cm
44.  A heap of paddy is in the form of a right circular cone whose diameter is 4.8 m and height 1.8 m. If the heap is to be covered exactly by a canvas to protect it from rain, find the area of the canvas required.
Answer: A.   22.6 m²
45.  If \(a^x=b,\ b^y=c,\ c^z=a\), then what is the value of \(xyz\)?
Answer: D.   1
;