GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2025 Preliminary Examination

General Studies Questions 101 to 125

101.  Match the following:
Column I
(Waste Disposal Method)
Column II
(Process)
(a) Sanitary landfills 1. Burning of waste
(b) Incineration 2. Deposit the refuse and compost it with bulldozers
(c) Pulverizing 3. Combustion in absence of oxygen
(d) Pyrolysis 4. Spreading the waste on fields.
Answer: B.   2 1 4 3
102.  Choose the incorrect answer of forest types and their species in India.
(1) Evergreen forest - Rose wood, Toon, Ebony, Gurjan
(2) Monsoon forest - Silver fir, Walnut, Deodar, White Willow
(3) Tropical forest - Chir, Blue Pine, Spruce, Cypress
Answer: C.   (2) only
103.  Consider the statements on monsoon and choose the right answer
(i) Most monsoon rainfall is caused by the depression over Arabian Sea and Bay of Bengal.
(ii) The amount of rainfall increases with increasing distance from the sea shore.
(iii) The eastern coastal area of Tamil Nadu remains dry during South West monsoon.
Answer: B.   (i) and (iii) are true
104.  Match the following type:
Match correctly the Nationalist Papers and its Authors:
(a) Subramaniya Bharathi 1. Swadesamithran
(b) Mrs. Annie Besant 2. Madras Mahajana Sabha
(c) G. Subramanya Iyer 3. India
(d) P. Anandacharlu 4. New India
Answer: C.   3 4 1 2
105.  Match the following:
(a) Home Rule Movement 1. S. Ambujammal
(b) Kudi Arasu 2. Annie Besant
(c) Women's Swadeshi League 3. Muthulakshmi Reddy
(d) Abolition of Devadasi system 4. E.V. Ramasamy
Answer: A.   2 4 1 3
106.  Arrange the Conquests of Iltutmish in Chronological order:
(1) Bengal
(2) Bilsa Fort
(3) Gwalior
(4) Ranthambhor
Answer: C.   (4), (1), (3), (2)
107.  Which of the following statements are true about the Houses at Mohenjo-daro?
(i) It was discovered in Montgomery District of Punjab.
(ii) Mohenjo-daro the houses were made of Kiln-burnt bricks.
(iii) Kiln-burnt bricks in large quantities were used for drains.
Answer: C.   (ii) and (iii) only
108.  Pick out the incorrectly paired from the following
(1) Smoke and Ashes: Opium's Hidden Histories - Amitav Ghosh
(2) The Golden Road - William Dalrymple
(3) Twilight Prisoners: The Rise of the Hindu Right and the Decline of India - Minakshi Dewan
(4) The Final Farewell: Understanding the Last Rites and Rituals of India's Major Faiths - Siddhartha Deb
Answer: D.   (3) and (4) are incorrect
109.  Reason and Assertion type:
Assertion [A]: In 1946, the Muslim League withdrew its acceptance to the Cabinet Mission Plan.
Reason [R]: The Muslim League joined the interim government formed in 1946.
Answer: D.   [A] is false, but [R] is true
110.  Assertion [A]: DMK played a leading role in the Anti-Hindi campaign.
Reason [R]: It urged people to write under the Tamil identity.
Answer: B.   Both [A] and [R] are true, and [R] is the correct explanation of [A]
111.  On 24th September 1932, Poona pact was signed between
Answer: C.   Gandhi - Ambedkar
112.  Choose the right matches:
(1) Ferosha Metha - Disciple of Gokhale
(2) Gopala Krishna Gokhale - Servants of India Society
(3) Dadabhai Naoroji - Drain Theory
(4) S.N. Banerjee - Safety Valve Theory
Answer: A.   (2) and (3) are correct
113.  Match correctly the Excavated materials with their corresponding Excavation place:
(a) Shell Bangles 1. Azhagankulam
(b) Ring Well 2. Thulukkarpatti
(c) Roman Coins 3. Kezhadi
(d) Silver Stamps 4. Vembakottai
Answer: B.   4 3 1 2
114.  Reason and Assertion type:
Assertion [A]: Muhammad Ghur attacked the Fortress of Tabarhind, a strategic point for the Chauhans of Ajmer.
Reason [R]: The Ruler of Ajmer Prithvi Raj Chauhan marched to Tabarhinda and faced the invader in the first Battle of Tarain (1191)
Answer: B.   Both [A] and [R] are true, and [R] is the correct explanation of [A]
115.  Which of the following pairs are correctly matched?
1. Right to Privacy - Justice K.S. Puttaswamy Rtd. Vs. Union of India
2. Passive Euthanesia - Common cause (Regd. Society) Vs. Union of India
3. Right to Vote - Ministry of Defence Vs. Babita Puniya
4. NOTA in Elections - Swapnil Tripathi Vs. Supreme Court of India
Answer: B.   1 and 2 are correct
116.  With reference to the functional items placed within the purview of municipalities, consider the following.
(i) Regulation of slaughter houses and tanneries
(ii) Safeguarding the interests of weaker sections of society
(iii) Small-scale industries, including food processing industries
(iv) Technical training and vocational education.
Which of the above is/are correct statements?
Answer: D.   (i) and (ii) are correct
117.  The Union Executive consists of the
1. Council of Ministers
2. President of India
3. Central Secretariat
4. Vice President
Choose the correct answer by using the code given below:
Answer: C.   1, 2 and 4 only
118.  What is the definition of a child under the POCSO Act?
Answer: C.   Below 18 years of age
119.  Assertion [A]: Every Citizen shall have the right to move freely throughout the Territory of India or to reside and settle in any part of the country.
Reason [R]: This Right shall be subject to restrictions imposed by the state in the interests of the general public or for the protection of the interests of any Scheduled Caste.
Answer: A.   [A] is true but [R] is false
120.  Which of the following statements is incorrect about India's Act East Policy?
Answer: A.   This policy promotes proactive diplomacy with political and military intervention to curb insurgency in the Asia-Pacific region
121.  The objective of the National Human Rights Commission are:
(i) To strengthen the institutional arrangements through which human rights issues could be addressed in their entirety in a more focussed manner
(ii) To look into allegations of excesses, independently of the government
(iii) To contrast and strengthen the efforts that have already been made in this direction.
Answer: C.   (i) and (ii) are correct
122.  Match the following (Women Empowerment)
Name of the Act Enacted Year
(a) Medical Termination of Pregnancy Act 1. 2013
(b) National Food Security Act 2. 2016
(c) Rights of persons with Disabilities Act 3. 2017
(d) Mental Health Care Act 4. 1971
Answer: B.   4 1 2 3
123.  Which of the following is correctly pair/pairs?
1. Fifth Law Commission - K.V.K. Sundaram
2. Tenth Law Commission - Justice K.K. Mathew
3. Nineteenth Law Commission - Justice M. Jagannadha Rao
4. Twentieth Law Commission - B.S. Chauhan
Answer: B.   1 and 2
124.  Assertion [A] : Art. 121 prohibits any discussion in parliament with respect to the conduct of any Judge of the Supreme Court or of a High Court in the discharge of his duties.
Reason [R] : The objective of Art. 121 is to ensure the independence and dignity of the Judiciary.
Answer: B.   Both [A] and [R] are true; and [R] is correct explanation of [A]
125.  Assertion [A] : Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter not enumerated in the concurrent list or state list
Reason [R] : VIII schedule of the constitution contains union list, state list and concurrent list
Answer: A.   [A] is true,but [R] is false
;