GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 26 to 50

26.  Choose the correct code to fill in the blanks:
1. The manager was known for his positive approach to decision-making, which often led to ________ result.
2. The Chef's dish were not only _________ in taste but also elaborate in presentation.
3. The Chief Guest's speech was so __________ that it left the audience motivated.
4. The Student's decision was based on the ___________ evidence, which made the outcome of the project predictable.
Answer: C.   excellent, exquisite, inspiring, conclusive
27.  In a legal context, which of the following sentences use the word 'right' appropriately?
(a) Turn right at the next intersection
(b) It is your right to remain silent
(c) The answer is right in front of you
(d) He wanted to right the wrong he did to his sister
Answer: B.   only (b)
28.  Which pair is an example of homophones?
Answer: C.   Bear and bare
29.  Complete the blanks using the phrasal verbs given in the options:
1. You'd better ring her _______________ and tell her you'll be late.
2. I invited her to drop _______________ any time she was passing for a cup of tea.
3. If you can't afford it, you'll have to do _______________ it.
4. He won't buy the car without trying it _______________ on the road first.
(a) out
(b) in
(c) up
(d) without
Answer: D.   1-(c) 2-(b) 3-(d) (4)-(a)
30.  Identify the correct spelling of the word which denotes the following sentence.
A class of people in society who are interested mainly in having more money and a higher social position.
Answer: C.   Bourgeoisie
31.  Which of the following British English words in column A are incorrectly paired with the American English words in column B
Column A Column B
1. Courgette - Egg plant
2. Rocket - Arugala
3. Aubergine - Zucchini
4. Fringe - Bangs
Answer: D.   1 and 3
32.  In the given pairs, the type of compound word is given in column A and the examples are given in column B. Identify the incorrect pairs of types and their examples.
Column A Column B
1. Open compound words - snowman
2. Closed compound words - ice cream
3. Co-ordinative compound words - walkie-talkie
4. Adjective compound words - blue-eyed
Answer: B.   1 and 2
33.  What figure of speech is the following?
Life is compared to pathless wood with the word 'like'.
Answer: C.   Simile
34.  Select the correct Passive forms of the sentence:
"The Manager will give you a ticket".
(a) A ticket will be given to the Manager by you.
(b) A ticket will be given to you by the Manager.
(c) The Manager will be given a ticket by you.
(d) You will be given a ticket by the Manager.
Answer: C.   (b) and (d)
35.  Match the following with correct type of sentence:
Column A Column B
(a) This pen is blue 1. Interrogative
(b) Please help me 2. Exclamatory
(c) How are you? 3. Declarative
(d) How well she dances! 4. Imperative
Answer: C.   3 4 1 2
36.  'Is she not changing her dress'.
Which of the following is the correct statement of this interrogative?
Answer: D.   She is not changing her dress
37.  Transform the following sentence into a negative sentence.
"He is too shrewd to be cheated"
(a) He is not shrewd enough to be cheated
(b) He is so shrewd that he cannot be cheated
(c) He is not too shrewd to be cheated
(d) He is shrewd
Answer: B.   (b)
38.  Convert the exclamatory sentence:
"Had she known it earlier" into an assertive sentence.
(a) She knew it earlier
(b) I wish she had known it earlier
(c) Knowing this earlier is beneficial
(d) She should have known it earlier
Answer: B.   (b)
39.  Which one of the following has a correct infinitive?
(a) She is bold enough to take decisions
(b) She is bold enough in accepting challenges
(c) She is bold but afraid of snakes
(d) She is bold enough to taking decisions
Answer: A.   (a)
40.  Choose the correct answer for the underlined words.
I heard of his having gained a prize.
Answer: B.   Compound Gerund
41.  Identify the participle in the given sentence:
"The barking dog kept the neighbours awake all night".
Answer: A.   barking
42.  Choose the correct question tag for the sentence given below.
Let's all go to the beach this evening, __________
Answer: C.   shall we?
43.  Which of the following is the best synthesis of the two sentences using a cause-effect relationship?
Sentence 1 - The company decreased its product prices.
Sentence 2 - Sales increased gradually.
(a) The company decreased its product prices, which caused sales to increase gradually.
(b) The company decreased its product prices, so sales increased gradually.
(c) The company decreased its product prices and sales increased gradually.
(d) Sales increased gradually as a result of the company decreasing its product prices.
Answer: B.   (b)
44.  Which includes an apostrophe indicating the possessive form?
(a) Our child's busy
(b) Mr. X's new bag is ready
(c) Mrs. X's got her bag
(d) The child's slept
Answer: B.   (b)
45.  Which of the following clearly describes an 'adhoc' committee?
Answer: B.   A committee formed for a specific purpose and dissolved after that purpose is achieved
46.  The word "Agenda" refers to _________
Answer: C.   A list of items to be discussed
47.  The Tamil Nadu Physical Education and Sports University(TNPESU) began to function in _________, to promote sports and culture, harnessing talent at the grass root level.
Answer: C.   2005
48.  The meaning of the word 'Repercussion' is ___________
Answer: C.   an unpleasant effect
49.  Which of the following is not included in a memo?
Answer: B.   Greeting/Salutation
50.  Which of the following is a suitable salutation for a formal letter?
Answer: B.   Dear Sir/Madam
;