GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

Aptitude Questions 1 to 26

1.  \(\left(-1\dfrac{2}{7}\right) + \left(-3\dfrac{5}{7}\right) + \left(6\dfrac{4}{7}\right)\) is ____________________ .
Answer: C.   \(\dfrac{11}{7}\)
2.  The population of a city in the year 2014 is 1,80,000 and increases at a rate of 20% per year. Find the population of the city in the year 2016?
Answer: B.   2,59,200
3.  3 - 25 here, which of the following number is suitable in -, so that the number will be a perfect square?
Answer: B.   0
4.  The average mark of 10 children is 80 then their total mark is
Answer: C.   800
5.  A man and woman are engaged in a work. A man can do a piece of work in 4 days and the woman can do in 12 days. Find how many days will they take to finish it together?
Answer: D.   3 days
6.  Which of the following set of measurements will form a right angle triangle?
Answer: C.   \(5,\; 5,\; 5\sqrt{2}\)
7.  The value of \(\sqrt{609+\sqrt{248+\sqrt{60+\sqrt{7+\sqrt{81}}}}}\)
Answer: B.   25
8.  The price of a house is decreased from rupees fifteen lakhs to rupees twelve lakhs. The percentage of decrease is
Answer: B.   20%
9.  If \(3(t - 3) = 5(2t + 1)\) then \(t = ?\)
Answer: A.   - 2
10.  The value of \(\dfrac{1.75 \times 1.75 + 2 \times 1.75 \times 0.75 + 0.75 \times 0.75}{1.75 \times 1.75 - 0.75 \times 0.75}\)
Answer: D.   2.5
11.  The value of \(16^3 + 7^3 - 23^3\) is
Answer: A.   -7728
12.  Find the next term of 4 in the series is 1, 1, 2, 8, 3, 27, 4, ...
Answer: D.   64
13.  Three angles of a triangle are \(x - 30^\circ,\; x - 45^\circ,\; x + 15^\circ\), find the value of \(x\).
Answer: C.   \(80^\circ\)
14.  The difference between simple interest and compound interest for a sum of Rs. 12,000 lent at 10% per annum in 2 years, is
Answer: C.   Rs. 120
15.  The base of a triangle is four times its height and its area is \(50\ \text{m}^2\). The length of the base is
Answer: C.   20 m
16.  A can do a piece of work in 20 days and B can do it in 25 days. Both of them finished the work and earned Rs. 3,600. Then A's share is
Answer: B.   Rs. 2,000
17.  If \(\left(\dfrac{7}{12}\right)^{-4} \times \left(\dfrac{7}{12}\right)^{3x} = \left(\dfrac{7}{12}\right)^5\) then the value of \(x\) is
Answer: D.   3
18.  If 22 men can build a wall of 110 meters in 10 days, the length of a similar wall built by 30 men in 6 days is
Answer: B.   90 m
19.  If the ratio of length and breadth of a rectangle is 4 : 7. Find the length while its breadth is 77cm.
Answer: C.   44 cm
20.  A room is 5 m 40 cm long and 4 m 50 cm broad. Its area is
Answer: B.   \(24.3\ \text{m}^2\)
21.  Simplify

\(5\dfrac{1}{4} + 4\dfrac{3}{4} + 7\dfrac{5}{8} + 6\dfrac{7}{8} \div 11\dfrac{3}{4}\)
Answer: A.   \(\dfrac{98}{47}\)
22.  Find the rate of interest at which, a sum of money becomes \(\dfrac{9}{4}\) times in 2 years
Answer: C.   \(62\dfrac{1}{2}\%\)
23.  The breadth, height and volume of a cuboid are 10 cm, 11 cm and 3080 cm\(^{3}\) respectively. Find the length of the cuboid
Answer: B.   28 cm
24.  A man bought an old bicycle for Rs. 1,500. He spends Rs. 500 on its repair and sells it for Rs. 1,800. Find the percentage of his loss.
Answer: A.   10%
25.  Find the LCM of \(a^{3}b^{4},\ ab^{5},\ a^{2}b^{7}\).
Answer: B.   \(a^{3}b^{7}\)
;