GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 26 to 50

26.  If you can force your heart and nerve and Sinew
To serve your turn long after they are gone.
Find out the meaning for a underlined word from the options given below:
Answer: B.   tendon
27.  He did not hate the ____________ now, for he knew that it was merely the spring as sleep.

In 'The Selfish Giant' which season is considered by the giant as "spring asleep".
Answer: D.   Winter
28.  Till the gossamer thread you Fling Catch somewhere, O my soul,
What Figure of speech can you find in the underlined part of the above line
Answer: D.   Apostrophe
29.  In which poem do you find the following line?

"It isn't by size that you win or you Fail"
Answer: D.   Be the Best
30.  Identify the statement which is not expressed by Dr. Karl Paulnack in his essay "Music The Hope Raiser"
Answer: A.   Music is part of arts and entertainment
31.  According to Gokhale what requires whole-hearted devotion?
Answer: A.   Acquiring knowledge
32.  Which of the following is not included as the main goals by Dr. A.P.J. Abdul Kalam in his vision to achieve developed nation status in terms of the common people?
Answer: C.   Empowering the nation by enhancing our military power
33.  The poem "You can't be that No you can't be that by Brain Patten is about
Answer: C.   Trusting, respecting and valuing our children as individuals
34.  "You cannot rob us of the rights we cherish"

The above line is from the poem,
Answer: C.   Women's Rights
35.  When was Rabindranath Tagore born?
Answer: B.   17 May 1861
36.  A coarse ____________ cloak was flung over the shoulders of the old beggar at Alan Trevor's studio.
Answer: D.   Brown
37.  Crocodiles are more than ____________ years old.
Answer: C.   200 million
38.  "On such an earth my footprints

But I cannot reason why

All human roads are dark and dry

And all the other creatures die"

Identify the author.
Answer: C.   Anonymous
39.  In which poem, do you find the following line?

'Go over the recipe, step-by-step'.
Answer: C.   To cook and eat
40.  In which poem, do you find the following line?

The Splendid joy of the stars: the joy of the earth.
Answer: C.   Laugh and be Merry
41.  Identify the work which is written by William Wordsworth.
Answer: A.   The Lyrical Ballads
42.  Match the characters in Column A with the story titles in Column B :

Column A
(a) Sue
(b) Ivan Dmitritch
(c) Monsieur Sauvage
(d) Vera

Column B
1. The Open Window
2. The Last Leaf
3. Lottery Ticket
4. Two Friends
Answer: D.   2, 3, 4, 1
43.  Match the characters in Column A with the story titles in Column B :

Column A
(a) Gomathi
(b) Mr. Dick
(c) Mme. Loisel
(d) Bagha Bagdi

Column B
1. Every living thing
2. Holiday
3. Reflowering
4. The Necklace
Answer: A.   3, 1, 4, 2
44.  Choose the odd pair from those given below :
Answer: C.   Frisk - Kaanchanai
45.  The Poet Jack Prelutsky was born in
Answer: B.   Brooklyn
46.  Match the name of the author with the s'story :

Column A
(a) The selfish Giant
(b) Out in the fields with God
(c) The Refugee
(d) The Lottery Ticket

Column B
1. Pearl S Buck
2. Oscar Wilde
3. Anton Chekhov
4. Elizabeth Barrett Browning
Answer: A.   2, 4, 1, 3
47.  Choose the appropriate antonym of the underlined word from the options given below:
"Her face had an expression of absolute serenity"
Answer: D.   Unquietness
48.  Which nation does Stephen Vincent Benet belong to?
Answer: B.   America
49.  Walt Whitman's, 'O Captain ! My Captain !' is a ___________________ written for the death of Abraham Lincoln.
Answer: A.   Dirge
50.  Identify the poet who is not an Indian.
Answer: D.   James Kirkup
;