GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 51 to 75

51.  Which Nationality does the poet Famida Y Basheer belong to?
Answer: D.   Indian
52.  'Love's not Time's fool, though rosy lips and cheeks'

Choose the poem where you find the above lines :
Answer: C.   Sonnet No – 116
53.  Identify the correct degree :

Very few cities in India are ____________ (populous) Mumbai.
Answer: A.   as populous as
54.  In which year Einstein was given the Nobel Prize?
Answer: B.   1921
55.  Match Column A with Column B to form gerunds in sentences :

Column A
(a) Eating too much
(b) Swimming
(c) Playing on the street
(d) Walking on the roof

Column B
1. is forbidden
2. is dangerous
3. is bad for health
4. is a pleasant hobby
Answer: B.   3, 4, 2, 1
56.  Rewrite the sentence in the passive voice :

The man completed his work. His master paid him.
Answer: B.   His work was completed by the man and he was paid by his master
57.  Identify the simple sentence from the following sentences :
Answer: D.   On waving the flag, the train started
58.  Choose the sentence which has no error :
Answer: A.   He is one of the talkative boys in the class
59.  Identify the sentence pattern.

One of the boys must go
Answer: C.   S V
60.  Choose the correct synonym for the underlined word from the options given:
She is known for her humane attitude, indomitable will and fearless spirit.
Answer: C.   Strong
61.  The leader craved for the power to redress the grievances of the citizens under the care.
Choose the correct meaning for the underlined word from the options given below:
Answer: D.   remedy
62.  Select the correct question tag for the given sentence.

Don't leave the fridge door open ____________?
Answer: C.   Will you?
63.  What is Euphemism?
Answer: A.   In offensive word
64.  Choose the correct Antonyms for the underlined word.
Endowed as you are with a unique personality.
Answer: A.   cursed
65.  Read the sentence to identity grammatical error. If there is any error. Mark the part A, B, C or D as the case may be.

Since you run fast you will not win the race
A B C D
Answer: B.   A
66.  "Democracy is for the people by the people and of people" Who said this?
Answer: A.   Abraham Lincoln
67.  "The manager will cancel the meeting".
Find the correct 'phrasal verb' to the above underlined word.
Answer: D.   call off
68.  Find the odd one out
Answer: D.   beautiful
69.  "The reddest flower would look as pale as snow"

What is the figure of speech employed in this line?
Answer: C.   Simile
70.  Which will take place of fears when some one keeps trying in the poem "keep on keeping on"?
Answer: B.   joy
71.  “..... I’m not going to be an airport pilot, a dancer, a lawyer, or an MC”. MC means
Answer: C.   Master of Ceremonies
72.  Match the following words from Shakespeare's English in Column A with their modern English equivalents in Column B :

Column A Column B
(a) doth 1. you
(b) thy 2. do
(c) thou 3. your
(d) dost 4. does
Answer: A.   4, 3, 1, 2
73.  "Ambition", according to ____________ in Julius Caesar should be made of sterner stuff.
Answer: D.   Antony
74.  The book "Ignited Minds" talks about
Answer: B.   Abdul Kalam
75.  Dale Carnegie in his "The Road to success' insists on saying 'no' generally because
Answer: C.   it is incompatible with the necessary work you must do to reach you main goal
;