GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 1 to 25

1.  Pick out the correct reasons:
Oil mixed with petrol for two wheelers due to the following reason(s):
(1) It lubricates the engine parts.
(2) It remove heat inside two engines.
(3) It allows for the deposit of carbon on the spark plug.
Answer: B.   (1) and (2) only
2.  Match the following:
(a) Osmium 1. Best conductor of electricity
(b) Lithium 2. Heaviest metal
(c) Tungsten 3. Lightest metal
(d) Silver 4. Highest melting point - 3300°С
Answer: C.   2 3 4 1
3.  Match List I with List II correctly:
List-I
(Solution)
List-II
(pH value)
(a) Blood 1. 6.5
(b) Urine 2. 7.3-7.5
(c) Vinegar 3. 5.6-7.5
(d) Milk 4. 2.4-3.4
Answer: A.   2 3 4 1
4.  The theme of the World Special Week, celebrated from 4th October 2017 to 10th October 2017 is
Answer: A.   Exploring new world in space
5.  Who among the following women boxers was declared best boxer of the meet during the World Youth Boxing Championship held in Guwahati in 2017?
Answer: D.   Ankushita Boro
6.  "Operation Ice Bridge" is associated with
Answer: C.   NASA
7.  Identify the organisation inaugurated on October 2017 at New Delhi by Príme Minister of India
Answer: C.   All India Institute of Ayurveda
8.  2017 இதற்கான பட்டம் வென்றவரையும், சாம்பியன் ஷிப் பட்டத்தையும் பொருத்துக :
(a) செல்வி. சாய்கோம் மீராபாய் சானு 1. உலக இளநிலை (V 20) சதுரங்க சாம்பியன்ஷிப்
(b) செல்வி,மேரி காம் 2. உலக பளூ தூக்கும் சாம்பியன்ஷிப்
(c) திரு. கோபி தொனெக்கல் 3. ஆசிய மகளிர் குத்துச்சண்டைசாம்பியன்ஷிப்
(d) செல்வன் அரவிந்த் சிதம்பரம் 4. ஆசிய மாராத்தான் சாம்பியன்ஷிப்
Answer: B.   2 3 4 1
9.  The writer of the Novel "Dukkam Sukkham" who has been chosen for the Vyas Samman 2017 is Mr/Mrs
Answer: C.   Mamta Kalia
10.  The recommendations of 15th Finance Commission will be effect from which date?
Answer: C.   April 1, 2020
11.  Which city received India's first UNESCO Heritage City Certificate in September 2017?
Answer: D.   Ahmadabad
12.  Who has won the India's 46th Grandmaster Chess Champion Tournament-2017?
Answer: B.   Srinath Narayanan
13.  Match the following:
Deficiency diseases
(a) A 1. Pellagra
(b) B1 2. Nictalopia
(c) B6 3. Pernecious Anaemia
(d) B12 4. Beri Beri
Answer: D.   2 4 1 3
14.  Which of the following pairs are incorrect?
1. Chloroflurocarbons - Refrigerators
II. Methane - Ploughing of fields
III. Nitrous oxide - Enteric fermentation in cows
IV. Carbon dioxide - Burning of fossil fuels
Answer: B.   II and III
15.  The respiratory quotient of glucose in anaerobic respiration is
Answer: C.   Infinity
16.  Which State Government has launched Gyankunj e-class project?
Answer: D.   Gujarat
17.  The Union Ministry of health and family welfare and ICMR launched IHMI on What does IHMI stands for?
Answer: A.   India Hypertension Management Initiative
18.  Which commission sets up international food standard?
Answer: A.   Codex Alimentations Commission
19.  Supply is constant in
Answer: B.   Very short period
20.  Match the following:
(a) Governor 1. Article 171
(b) Chief Minister 2. Article 170
(c) Legislative Council 3. Article 153
(d) Legislative Assembly 4. Article 163
Answer: B.   3 4 1 2
21.  Match the following and choose the correct answer:
Local winds Location
(a) Chinook 1. Gulf of Mexico
(b) Fohn 2. USA
(c) Mistral 3. Northern Italy
(d) Norte 4. Alps region
Answer: A.   2 3 4 1
22.  Match List I with List II:
Major Flood Disasters
List I List II
(a) China 1. St. Francis
(b) Pennsylvania 2. Assam
(c) Los Angeles 3. Hwang Hо
(d) India 4. Johnstown
Answer: B.   3 4 1 2
23.  Vak Pathar wrote
Answer: B.   Astangasamgraham
24.  Guerilla warfare means
Answer: C.   Irregular warfare
25.  In Tamil Nadu which year TNEB was established on the basis of EB Act of 1948?
Answer: A.   1957 July 1
;