GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 51 to 75

51.  Which class of algae is used in the manufacture of dynamite?
Answer: B.   Chrysophyceae
52.  Which is an example for chemosynthetic heterotroph?
Answer: A.   Man
53.  _____________ is the first Indian city to get its own logo.
Answer: B.   Bengaluru
54.  In which Article make provision for the appointment of a law officer, the Attorney General by President of India?
Answer: C.   Article 76
55.  The Government of India introduced the Rights to Education on
Answer: C.   1st April 2010
56.  When was the Legal Services Authority Act (Lok Adalat) passed?
Answer: B.   1987
57.  Find out the wrong rules of the national flag.
Answer: C.   No other flag ahould be placed higher than it nor should any flag be placed to its left
58.  Article 41 of the Constitution of India guarantees
Answer: A.   Right to work
59.  The article of the Constitution provides for a Vice President
Answer: D.   Article 63
60.  Consider the following statement, choose the correct answer from the codes given below.
Assertion (A): The motion of the Earth rotate on its axis called rotation.
Reasons (R): Rotation movement causes seasons
Answer: A.   (A) alone is correct (R) is incorrect
61.  World Forest Day is celebrated on
Answer: B.   March 21
62.  Entrepreneurship Development Programme (EDP) is associated with
Answer: C.   To bring out the talents of women
63.  Match the following:
(a) Assam 1. Poрu
(b) Andhra Pradesh 2. Mashan
(c) Madhya Pradesh 3. Ponam
(d) Kerala 4. Jhum
Answer: B.   2 3 4 1
64.  In which one describes the social conditions of the Sangam Tamils?
Answer: C.   Porulathikaram in Tolkappiam
65.  Match List I with List Il and select the correct answer using the code given below the list:
List I List II
(a) Amuktamalyada 1. Gulbarga
(b) Juma masjid 2. Bijapur
(c) Golgumbaz 3. Sanskrit
(d) Jambavathi.kalyanam 4. Telugu
Answer: C.   4 1 2 3
66.  The rulers of Bhopal Shajehan Begum and Sultana Jehan Begum provided monetary support for the preservation of the ancient site
Answer: B.   Sanchi stupi
67.  Farid was the original name of
Answer: A.   Shershah
68.  Find the name of the ruler who gave Pondicherry to French
Answer: C.   Sherkhan Lodi
69.  Shivaji got himself coronated at
Answer: B.   Raigarh
70.  The construction of Qutb Minar was started by
Answer: C.   Qutb-ud-din-Aibak
71.  New Agricultural Price Policy was announced in the year
Answer: D.   1986
72.  The birth of economics of education was announced by
Answer: C.   Schultz
73.  National Integration Day celebrated in
Answer: A.   November-19
74.  Match the following:
(a) Jawahar Gram Samridhi Yojana 1. 1993
(b) National Social Assistance Programme 2. 1977
(c) Employment Assurance Scheme 3. 1995
(d) Integrated Rural Development Programme 4. 1999
Answer: B.   4 3 1 2
75.  The founder of scientific socialism
Answer: B.   Karl Marx
;