GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2022 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  "Nambikkai Inaiyam (NI)" a Tamil Nadu Government project about
Answer: A.   Statewide Block chain infrastructure
27.  Which is correct?
(i) HYV — High Yielding Varieties
(ii) MSP — Maximum Support Prices
(iii) PDS — Public Distribution System
(iv) IPM — Integrated Pesticide Management
Answer: B.   (i) and (iii) only
28.  Kalaignarin Anaithu Grama Orunginaintha Velan Valarchi Thittam aims at
1. Increasing the cultivable area
2. Bringing fallow land under cultivation
3. Changing the crop pattern with introduction of new crops
4. Augmenting water resources
Answer: C.   1, 2 and 4 are correct
29.  Match the following:
(a) 1997 1. Anaithu Grama Anna Marumalarchi Thittam
(b) 1998 2. Varumun Kappom Thittam
(c) 2006 3. Samathuvapuram
(d) 2009 4. Namakku Naame Thittam
Answer: A.   3 4 2 1
30.  Which among the following is a scheme of Govt. of India for ensuring the safety and dignity of sanitation workers?
Answer: B.   Namaste
31.  During which Period Bronze Icons of Nataraja deity with four hands was casted?
Answer: B.   Chola Period
32.  Match the following Acts with its corresponding years:
(a) Madras Wild Elephants Preservation Act 1. 1882
(b) Tamil Nadu Forest Act 2. 1980
(c) Forest Conservation Act 3. 1972
(d) Wildlife Protection Act 4. 1873
Answer: B.   4 1 2 3
33.  Which of the following statements are true in respect of Dr. Muthulakshmi Reddy?
1. She was the first woman in India to get a degree in medicine.
2. She was the first woman Legislator in British India.
3. She was the first female student to be admitted in Maharaja's college.
4. She was the first woman President of the legislative council.
Answer: B.   2, 3 and 4
34.  The significance of Tamil Nadu Panchayat Raj (Amendment) Act 2016
Answer: D.   50 percent reservation for women
35.  During the early resistance against the British who issued the "Tiruchirappalli Proclamation"
Answer: C.   Maruthu Brothers
36.  Match the following:
Name Related to
(a) Swami Sahajananda 1. Oppressed Hindus
(b) M.C. Rajah 2. Tamizhan
(c) Pandit Iyothee Thass 3. Nandanar Kalvi Kazhagam
(d) Veeresalingam 4. The Widows Home
Answer: A.   3 1 2 4
37.  Assertion [A] : Human Resources is necessary for the progress of any country.
Reason [R] : Investment in education and health of people can result in a high rate of returns in the future for a country.
Answer: A.   Both [A] and [R] are true and [R] explains [A]
38.  Which among the following institutions secured no. 1 overall rank according to national institutional ranking framework?
Answer: A.   IIT, Madras
39.  Match:
Tinais Their Gods
(a) Kurinji 1. Kali
(b) Mullai 2. Murugan
(c) Marudam 3. Indra
(d) Palai 4. Tirumal
Answer: C.   2 4 3 1
40.  Gandhiji established as ashram at Sabarmathi. Likewise an ashram was established in Tamil Nadu by Rajaji. Where was it established?.
Answer: D.   Thiruchengodu
41.  Which of the following statements are true about Ramalinga Adigal?
(i) He started the Samarasa Suddha Sanmarga Satya Sangam in 1865
(ii) He was against caste system
(iii) He established Satya Dharma Salai in 1867
Answer: C.   (i), (ii) and (iii) are true
42.  Find incompatible pair in the following :
(A) Pradhaba Mudhaliar Sarithiram - Vedanayagam Pillai
(B) Sugunasundhari - Nadesa Sasthiri
(C) Kamalambal Sarithiram - Rajam Ayyar
(D) Padmavathi Sarithiram - Madhavaiya
Answer: B.   Sugunasundhari - Nadesa Sasthiri
43.  In 1921 at Erode, E.V.R. picketed toddy shop. Two women also participated in picketing. They were the first women to be arrested for picketing toddy shops in Tamil Nadu. Who were they?
Answer: A.   Nagammaiyar and Kannammal
44.  Which of the following are correctly paired?
1. Nizhal Thaankalgal - Vaigunda Swamigal
2. Hindu Progressive Improvement Society - Rajaram Mohan Roy
3. Samarasa Sanmarka Sangam - Vallalar
4. Self Respect Morality - Vedanayagam Pillai
Answer: A.   1 and 3
45.  Choose the correct kural for the explanation given below :
It is more pleasant to hold the dart that has missed an Elephant than that which has targeted the hare in the forest.
Answer: A.   Kaana Muyaleydha Ampinil Yaanai Pizhaiththavel Endhal Inidu
46.  Match the following books with their authors and find the correct order:
(a) Ulagam Sutrum Thamilan 1. Desiya Kavi
(b) Gnanaratham 2. Swaminathan
(c) Thanneer Thanneer 3. Ve. Ramalingam
(d) En Kadhai 4. A. Karuppan
Answer: D.   4 1 2 3
47.  Who said these lines to whom?
"Maarivaram koorin mannuyir illai
Mannuyir ellam mannaal Vendhan".
Answer: A.   Manimegala deity to Udhayakumaran
48.  "Urellam koodi olikka azhuthittu perinai neekki pinamenru perittu"
Who defined death as a undefiable force?
Answer: B.   Thirumoolar
49.  Choose the correct meaning for the following sentences:
1. Palakudai Neezhalum Thankudai keel Kaanbar
2. Iravaar Irapparkku Ondru Ieevar
Answer: C.   These two statements eulogizes the farmers
50.  Nadaakondro! Kadaakondro!!
avazhi nallai vazhiya nilanae!
Whose character plays an important role in the shaping of the world Emancipation in Purananuru?
Answer: B.   Men (Aadavar)
;