GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2022 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  The primary contaminant included in cigar smoke is
Answer: C.   Carbon monoxide and Benzene
2.  When a ball is projected upwards there is an increase in its
1. Potential Energy
2. Momentum
3. Kinetic Energy
Answer: A.   1 only
3.  Alterations in the environments represent selective pressures upon the population to which it must adjust. This statement infers that
Answer: B.   Organisms which fail to adjust to the changed environment must vanish
4.  The enzyme involved in unwinding of DNA is
Answer: B.   Helicase
5.  The first step in the seed germination is imbibition of water which induce the
Answer: D.   Resumes metabolic activities
6.  Which is the stronger acid than phenol due to the presence of three same electron with drawing groups
(i) O-Toluic Acid
(ii) Benzoic acid
(iii) Salicylic Acid
(iv) Picric Acid
Answer: D.   (iv) only
7.  Which is the one considered to be more important to study the History of science is
Answer: D.   Conjunction with philosophy
8.  Which one of the following phenomenon cause adverse changes in global climate pattern and wreak havoc world wide in the form of floods and droughts?
Answer: B.   El-Nino
9.  Match the following
(a) Polyethyleneglycol 1. Herbicide
(b) Bt Toxin 2. Insecticide
(c) Glyphosate 3. Insecticide
(d) Proline 4. Cell Fusion
Answer: D.   4 3 1 2
10.  Which of the following statement is/are correct NANOBOTS are :
(1) Robots that carry out a very specific function at nano scale level
(2) They can be injected into blood stream
(3) They can be used to measure toxic elements in the environment
(4) They are very cheap to produce
Answer: C.   (1), (2) and (3)
11.  ____________ was the first mission to be operationalized under the National Action Plan on Climate Change (NAPCC).
Answer: B.   National Solar Mission (NSM)
12.  Which Biodiversity park in India was announced as the 1st "Other Effective Area – based Conservation Measures" (OECMs) site?
Answer: B.   Aravalli Biodiversity Park
13.  Which of the following are correctly paired :
(i) KVK — Kisan Vigyan Kendra
(ii) SMAE — Sub Mission on Agriculture Extension
(iii) NSDA — National Skill Development Agency
(iv) ATMA — Agricultural Technology Management Agency
Answer: B.   (ii), (iii) and (iv)
14.  How many number of Ramsar sites are identified in India till 15th August 2022?
Answer: C.   75
15.  PM Gatishakti is a transformative approach for economic growth and Sustainable Development which focuses on
Answer: B.   Multimodal Connectivity
16.  Which one of the following is NOT an objective of the Union Government’s ‘Beti Bachao Beti Padhao’ scheme?
(i) Prevention of gender biased sex selective elimination
(ii) Ensuring survival and protection of the Girl child
(iii) Ensuring education and participation of the Girl child
(iv) Creating a fixed deposit in the name of the Girl child concerned
Answer: D.   (iv) only
17.  Read the list given below carefully of dignitaries and find out among them the correct hierarchical order with respect to their rank and precedence
(i) Chief Election Commissioner of India
(ii) Cabinet Secretary
(iii) Chief of Army Staff
(iv) Deputy Speaker, Lok Sabha
Answer: A.   (iv), (iii), (i) and (ii)
18.  Which is the international coalition of solar-resource rich countries that are collectively addressing common challenges on solar-energy applications?
Answer: B.   International Solar Alliance (ISA)
19.  Arrange the following Indian Women Olympic Medal Winners in Chronological order
1. Saina Nehwal
2. Lovlina Borgohain
3. Sakshi Malik
4. Karnam Malleswari
Answer: C.   4, 1, 3, 2
20.  Palmer index is associated with which of the following natural disaster?
Answer: C.   Drought
21.  Match the following and choose the correct option related to ISRO:
(a) URSC 1. ISRO's virtual space Museum
(b) ITTP 2. ISRO satellite centre
(c) SPARK 3. Space science for school students
(d) YUVIKA 4. Technical training for ISRO staff
Answer: C.   2 4 1 3
22.  On April 10, 1802, the Great Trignometrical Survey of India Commenced its work from ____________ city.
Answer: D.   Madras
23.  Carolyn Bertozzi, Morten meldal and Barry sharglers won the 2022 Nobel prize in Chemistry for?
Answer: A.   For the development of click chemistry and bioorthogonal chemistry
24.  Match the winner of medal in common wealth games 2022 with their sport.
Player Sport
(a) Sharat Kamal 1. Boxing
(b) Lakshya Sen 2. Weight lifting
(c) Mirabai chanu 3. Table Tennis
(d) Nikhat Zareen 4. Badminton
Answer: B.   3 4 2 1
25.  Which one of the following Indicator is not used to calculate Human Development Index (HDI)?
Answer: B.   CPI
;