GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2022 Preliminary Examination

General Studies Questions 126 to 150

126.  Which of the following titles are related with Pandyas?
(i) Minavar
(ii) Villavar
(iii) Kudavar
(iv) Panchavar
Answer: C.   (i) and (iv) only
127.  Who said, "Tamizhodu Isaippaadal Maranthariyen"?
Answer: B.   Thirunaavukkarasar
128.  Which Tamil Poet injected the spirit of Nationalism and National Integration?
Answer: B.   Bharathiyar
129.  What was the royal emblem of the Rashtrakutas?
Answer: B.   Golden Eagle
130.  Which of these actions cannot lead to Truth-Consciousness?
Answer: A.   Porul Allavatrai Poruľ Endru Unarthal
131.  "Vendharkku Oli" - What is the meaning propounded in this Thirukkural?
(i) Kodai (Donation)
(ii) Ali (Kindness)
(iii) Protective Sceptre (Sengol Kudiyombal)
Answer: D.   (i), (ii) and (iii)
132.  Match the following:
(a) Thaarugan 1. Thaer Chakkaram
(b) Aazhi 2. Arakkan
(c) Natriram 3. Thevar
(d) Imaiyavar 4. Araneri
Answer: B.   2 1 4 3
133.  Match correctly the Excavated information with the Excavation sites:
(a) Thanjavur excavation 1. Roman Pottery
(b) Kilaiyur excavation 2. Centre of Buddhism
(c) Tirukkampuliyur excavation 3. Commercial contact between Rome and Tamilagam
(d) Uraiyur excavation 4. Culture of Kaveri
Answer: A.   1 2 4 3
134.  Which among the following Inscriptions mention the ancient word 'Madura'?
(a) Inscription at Siddharmalai
(b) Inscription at Alagarmalai
(c) Inscription at Mamandur
(d) Inscription at Paatipuralu
Answer: A.   (a) and (b) only
135.  Who speaks the following lines in Barathiyar's 'Panchali Sabadham'?
"Tharumathin Vazhvudhanai Soodhu Kavvum;
Tharumam Marubadi Vellum".
Answer: C.   Arjunan
136.  Read the following and pick out the correct statements:
(i) Musical Pillars is one of the wonders of the Nayakka King's Rule
(ii) Music created by rhythmic hitting of stones is wondered by International Musicians
(iii) In the Thousand Pillared Hall of Meenakshi Temple in Madurai, one can find small pillars that exude music when played upon
(iv) The Arthanaareeswara Temple at Rameshwaram consists of Pillars than can be played to bring out the seven swaras (Notes)
Answer: B.   (i), (ii) and (iii) alone are correct
137.  Choose the right answer:
Which of the following statements are true about the Cholas?
(i) The first mention of the cholas is in the Asokan inscription
(ii) They were independent rulers in Tamilagam
(iii) Kanyakumari Inscription and Anbil Plates give information of the early Cholas
Answer: C.   (i), (ii) and (iii) are correct
138.  Which of the following statements about GST council is not true?
1. The members of the GST council choose one amongst themselves to be the vice-chairperson of the council.
2. Every decision of the GST council shall be taken by a meeting of not less than two-third of the weighted votes of the members present and voting.
3. One-half of the total number of members of the GST council constitute the quorum at its meeting.
Answer: C.   1 and 3
139.  Pick out the correct abbreviation for the word 'PURA'?
Answer: D.   Provision of urban amenities in rural areas
140.  Which of the following measures have been taken to attain the aims of the new industrial policy?
(1) Industrial Licensing
(2) Foreign Investment
(3) Foreign trade Policy
(4) Public sector management
Answer: C.   (1), (2) and (4) only
141.  The Monetary Policy of the Government of India emphasised the following two aims of the economic policy
(i) To control and reduce inflationary pressure in the economy.
(ii) Speed up economic development in the country to raise national income and standard of living of the people.
(iii) To increase the per capita income.
(iv) To have a cheap money policy.
Answer: B.   (i) and (ii) are correct
142.  According to Indian Tourism Statistics 2022, which tourist place is most visited by Foreign tourists?
Answer: C.   Mahabalipuram
143.  Which one of the following is not addressed in Mission POSHAN 2.0?
Answer: D.   Malnutrition in elderly
144.  Which of the following statements about Index of Industrial Production (IIP) are correct?
1. The IIP is a key economic indicator of the manufacturing activity in various sectors of economy.
2. IIP data is regularly published by Central Statistical Organisation (CSO).
3. The base year for IIP is 2011-12.
Answer: D.   1, 2 and 3
145.  Nehru-Mahalanobis planning model was based on the following strategies emphasised are
(i) High rate of saving
(ii) Preferred a heavy industry
(iii) Discouraged import substitution
(iv) Safeguard infant industry
Answer: C.   (i), (ii) and (iv) correct
146.  "British rule was established in India with the cooperation of Indians, and had survived only because of this co-operation. If Indians refused to co-operate, British rule in India would collapse with in a year and Swaraj would come," who said this?
Answer: C.   Mahatma Gandhiji
147.  In 1944, the Government of India setup a planning department under the Chairmanship of
Answer: D.   Sir Ardesir Dalal
148.  Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I List II
(a) Resignation of Congress Ministries 1. 1943
(b) Neil Statue Satyagraha 2. 1942
(c) Quit India Resolution 3. 1927
(d) Provincial Government of Free India 4. 1939
Answer: C.   4 3 2 1
149.  Who was arrested by the British Government for the Bomb explosion on 1933 at Srivilliputur Police Station?
Answer: C.   Kamaraj
150.  What is the title of the Doctoral Thesis of Dr. B.R. Ambedkar in 1923?
Answer: A.   The problem of the Rupee
;