GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2022 Preliminary Examination

General Studies Questions 76 to 100

76.  Arrange in chronological order
1. Nehru Report
2. Poona Pact
3. Simon Commission
4. Cripps Mission
Answer: C.   3, 1, 2, 4
77.  Which one of the following is not correctly matched?
Answer: D.   Muhammad Khan - Khulasat Tawarikh
78.  Match the following:
(a) Garo 1. Assam
(b) Kuki 2. Mizoram
(c) Todas 3. Tamilnadu
(d) Miri 4. Arunachal Pradesh
Answer: C.   1 2 3 4
79.  The Stupa at Amaravati is a best example of what?
Answer: D.   Dravidian architecture
80.  Choose the right matches among the type
1. Vedantins - Brahma
2. Naiyayikas - Arhat
3. Jaina - Creator
4. Mimansaks - Karma
Answer: A.   1 and 4 are correct
81.  Choose the correct match:
1. Ariz-I-Mumalik - Minister for Defence
2. Mushrif-I-Mumalik - Accountant General
3. Dabir-I-Mumalik - Minister for public grievance
4. Mustaufi-I-Mumalik - Auditor General
Answer: C.   1, 2 and 4 only
82.  Consider the following statement and find the incorrect answer:
1. The constitution imposes limits to President to give assent to the bill passed by the state legislature
2. The President may refer a reserved bill to the Supreme Court, under Article 143 for discussion
3. The power of the President assent to the bill passed by the State Legislature and Parliament are the same
4. The President cannot keep a bill of the Parliament pending at his hands for an indefinite period of time
Answer: D.   3 and 4 only incorrect
83.  Which constitutional amendment incorporated Puducherry in the Union of India?
Answer: C.   Fourteenth
84.  Arrange in chronological order
1. Sarkaria Commission
2. Balwantrai Mehta Committee
3. Rajamannar Committee
4. Administrative Reforms Commission
Answer: B.   2, 4, 3, 1
85.  Which of the following statement is/are correct?
1. The universal declaration of human rights was adopted on 1948
2. Article 10 says that all human beings are born free
3. UDHR has altogether 32 articles.
4. UDHR was adopted by United Nations General Assembly
Answer: C.   1 and 4
86.  Which of the following statement(s) is true about the union territories of India?
1. From 26th Jan. 2020, Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu are combined to a single territory.
2. Articles 239 to 241 in Part VII of the constitution deal with union territories.
3. The two union territories from the former state of Jammu and Kashmir are Ladakh and Jammu and Kashmir.
4. The largest union territory of India is Andaman and Nicobar Islands.
Answer: B.   1 and 3 are correct
87.  Which of the following is incorrectly matched?
1. Article 361 - The President enjoys protection from criminal proceedings against him in court of law
2. Article 352 - National emergency
3. Article 356 - President Rule in State
4. Article 360 - Finance commission
Answer: D.   4 Only
88.  Choose the correct answer :
The fundamental rights have been described as
(i) The Magna Carta of India
(ii) The Conscience of the Constitution
(iii) The soul of the constitution
(iv) Inspiration from bill of rights of American constitution
Answer: D.   (i), (ii), (iii) and (iv)
89.  Match the following constitutional articles related to Chief Minister of a State:
Subject Matter Article No.
(a) Council of Ministers to aid and advice the Governor 1. 164
(b) Other provisions as to Ministers 2. 166
(c) Conduct of business of the Government of a state 3. 167
(d) Duties of Chief Minister with respect to furnishing of information to Governor etc. 4. 163
Answer: D.   4 1 2 3
90.  Match the following:
Committee Year
(a) Goswami committee on electoral reforms 1. 1990
(b) Vohra committee report 2. 1993
(c) Indrajit gupta committee on state funding of Elections 3. 1998
(d) The second administrative Reforms Commission 4. 2008
Answer: D.   4 1 2 3
91.  Consider the statement of the Judicial power of the Governors of the States.
Choose the correct answer from the option given below :
Assertion [A] : The power of granting pardon under article 161 is very wide and do not contain any limitation.
Reason [R] : Judicial review is possible, when he/she on the ground of non-application of mind and non-consideration of relevant material and suffers from arbitrariness.
Answer: C.   Both [A] and [R] are true; but [R] is not correct explanation of [A]
92.  The process of establishment of an organism in a new habitat is known as
Answer: A.   Ecesis
93.  Which of the following characteristics of science is not true?
(i) It is guided by natural law
(ii) It is testable against the observable world
(iii) It's conclusions are permanent
(iv) It is falsifiable
Answer: C.   (iii) only
94.  Quantum nature of light is not supported by the phenomenon of
Answer: D.   Interference of light waves
95.  LPG is a mixture of
Answer: B.   C₄H₁₀ + C₃H₈
96.  Assertion [A] : Critical thinking focuses on what causes a belief
Reason [R] : Critical thinking entails evaluation and formulation and it operates according to rational standards in that beliefs are judged by how well they are supported by reasons.
Answer: B.   [A] is false but [R] is true
97.  Match the List I with List II:
List I
(Hydrated Salt)
(a) FeSO₄ · 7H₂O
(b) Na₂CO₃ · 10H₂O
(c) CuSO₄ · 5H₂O
(d) ZnSO₄ · 7H₂O
(e) BaCl₂ · 2H₂O

List II
(Uses)
1. Textile Industry
2. Laboratory Reagent
3. Making of Mohr's Salt
4. Fungicide
5. Manufacture of Glass

(a) (b) (c) (d) (e)
Answer: C.   3 5 4 1 2
98.  The instrument used to measure the atmospheric ozone concentration is
Answer: A.   Dobsonmeter
99.  Match the organism correctly with their corresponding order:
(a) Apis 1. Haplotaxidea
(b) Leech 2. Cyclophyllidea
(c) Earthworm 3. Hirudinea
(d) Taenia 4. Hymenoptera
Answer: D.   4 3 1 2
100.  Which among the following is/are wrong about a fertilizer?
(i) Fertilizer must be insoluble in water
(ii) It should maintain the pH of 10 to 13
(iii) It should not be poisonous to plants
Answer: B.   (i) and (ii)
;