GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2012 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 8

1.  Find the remainder when \(2^{30}\) is divided by 5
Answer: D.   4
2.  A six digit number is formed by repeating a three digit number. Example 341341 etc. Any number of this form is always divisible by
Answer: C.   1001
3.  Item: Food Clothing Education House rent Others
Expenditure: 300 75 40 75 110
When we represent the data on percentage diagram, the percentage of expenditure on clothing is
Answer: C.   12.5%
4.  If BHASHA is coded as 154754, BRAIN is coded as 13408, AHINSA will be coded as
Answer: D.   450874
5.  The sum of odd numbers from 1 to 31 is
Answer: B.   256
6.  What is the value of X in Fig. II? Cross number puzzle figure
Answer: B.   16
7.  For a set of 500 observations variance is found to be 125. If 25 is added to each observation and 55 is subtracted then the new variance is
Answer: D.   125
8.  Two students A and B scored the same average marks in 10 tests and the standard deviation of marks are 2.5 and 3 respectively for A and B. If the consistency of performance is the criterion for awarding prize, then
Answer: B.   A should get the prize
;