GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2012 Preliminary Examination

General Studies Questions 51 to 92

51.  Which is wrongly matched?
Answer: C.   Magnesium - Dry cell
52.  Match the following:
(a) Article 74 1. Council of Ministers
(b) Article 356 2. Amendment Procedure
(c) Article 370 3. Jammu and Kashmir
(d) Article 368 4. Emergency
Answer: A.   1 4 3 2
53.  Which position was held by all the following personalities?
1. Krishan Kant
2. Gopal Swarup Pathak
3. Bairon Singh Shekhawat
Choose the correct answer
Answer: C.   Chairman of Rajya Sabha
54.  Which one of the following statement is correct?
Answer: D.   Both fine and imprisonment can be imposed for giving false particulars in voter's registration
55.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List I List II
(a) New India 1. Lala Lajpat Rai
(b) The People's Friend 2. Bipin Chandra Pal
(c) Bante Mataram 3. Dadabhai Naoroji
(d) Rast Goftar 4. A.O. Hume
Answer: A.   2 4 1 3
56.  Under the leadership of Khan Abdul Ghaffar Khan, popularly known as 'The Frontier Gandhi' the Pathans organised the society of Khudai Khidmutgar (or servants of god), known popularly as ___________
Answer: C.   Red shirts
57.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List I List II
Poets Works
(a) Kalidasa 1. Ashtanga Sangrata
(b) Vishnu Sarma 2. Surya Siddhanta
(c) Aryabhatta 3. Panchatantra
(d) Vaghbhatta 4. Sakuntalam
Answer: A.   4 3 2 1
58.  In which Edict did Ashoka declare his faith in Buddha, Dharma and Sanga?
Answer: D.   Bhabra Minor Rock Edict
59.  Why Lord Canning was called as Clemency Canning?
Answer: B.   He issued general pardon to the mutineers
60.  In the digestion of carbohydrates, the following sugars are converted to their simpler forms
I. Starch -> Maltose + Isomaltose
II. Maltose -> Glucose
III. Lactose -> Maltose
IV. Sucrose -> Glucose + Fructose
Which one is/are correct?
Answer: D.   I, II and IV
61.  Match List I with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
(a) Smallest flower 1. Dischidia rafflesia
(b) Biggest flower 2. Canna
(c) Irregular flower 3. Phyllanthus
(d) Monochlamydous flower 4. Wolfia
Answer: D.   4 1 2 3
62.  A is the assertion and R is the reason. Examine these two statements carefully and select the answer using the code given below :
A : We are able to hear the sound behind the walls or obstacles
R : When the wavelength of a wave is comparable or less than that of an obstacle, diffraction happens.
Answer: A.   Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
63.  Consider the given Fig. of ocean currents around North America. Match List I with List II and select the correct using the code given below lists. Map of ocean currents around North America
List I List II
Current Number Current Name
(a) I 1. Alaska
(b) II 2. Gulf stream
(c) III 3. California
(d) IV 4. Labrador
Answer: D.   1 3 4 2
64.  Match the following Neolithic centres of paintings with their districts.
(a) The Son Valley 1. Raigarh
(b) Manikpur 2. Mirzapur
(c) Singanpur 3. Central Province
(d) Hoshangabad 4. Uttar Pradesh

Select the answer from the codes given below:
Answer: A.   2 4 1 3
65.  The title 'Sardar' was given to Vallabhbhai Patel during the
Answer: B.   Bardoli Satyagraha
66.  Who had sing songs on Nammalwar as God instead of Thirumal?
Answer: A.   Mathurakavi Alwar
67.  Match the following:
Quotations Authors
(a) Mathar thammai Izhivu ceyyum Matamaiyai Koluthuvom 1. Kavimani Thecika Vinayakam Pillai
(b) Kalvi yillatha penkal Kalarnilam 2. Bharathiar
(c) Mankaiyarai Pirappatharku - Nalla Mathavam Ceithita Vendum 3. Namakkal Kavinjar
(d) Tamilar enru Sollata - Thalai nimirnthu Nillata 4. Bharathidhasan
Answer: C.   2 4 1 3
68.  Match List I with List II.
List I List II
Thermal power projects States
(a) Dhurvan 1. Gujarat
(b) Korba 2. Orissa
(c) Obra 3. Uttar Pradesh
(d) Talcher 4. Madhya Pradesh
Answer: C.   1 4 3 2
69.  Match the following:
Writs Feature
(a) Habeas Corpus 1. not available against administrative authorities
(b) Prohibition 2. cannot be applied against ministerial office
(c) Certriorarii 3. may be applied by a stranger or a social worker who need not be an affected person
(d) Quo-warranto 4. not available against legislative bodies and private individuals
Answer: A.   3 1 4 2
70.  Match the following is correct answer.
(a) Manikodi 1. G. Subramani Iyyar
(b) Eluthu 2. Thiru. Vi. Ka.
(c) Sudesamitiran 3. P.S. Ramaiaha
(d) Nava Sakthi 4. C. Su. Cellappa
Answer: D.   3 4 1 2
71.  Find the odd man out :
Answer: D.   Thiruvilaiyatal Puranam
72.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List I List II
(a) Direct Action Day 1. 20 February, 1947
(b) Interim Government 2. 3 June, 1947
(c) Mountbatten Plan 3. 16 August, 1946
(d) Attlee's statement 4. 2 September, 1946
Answer: C.   3 4 1 2
73.  Which one of the following fundamental rights is applicable only to citizens and not to foreigners?
Answer: D.   Right of minorities to establish and administer educational institutions
74.  Which of the following provisions came into force even before the commencement of the Constitution of India?
Answer: B.   Citizenship
75.  Match the following List I and List II and select the correct answer.
List I List II
(a) Cyano bacteria 1. Rhodospirillum
(b) Ammonifying bacteria 2. Thiobacillus
(c) Photosynthetic bacteria 3. Bacillus
(d) Denitrifying bacteria 4. Nostoc

Find the choice of correct combination.
Answer: D.   4 3 1 2
76.  Consider the following pairs :
I. Willy-Willies - Australia
II. Typhoons - China
III. Hurricane - Japan
Which of the pair given above is/are correct?
Answer: B.   I and II
77.  Match the Geological Era with their periods.
(a) Precambrian 1. Jurassic
(b) Cenozoic 2. Archaen
(c) Mesozoic 3. Silurian
(d) Palaeozoic 4. Eocene
Answer: A.   2 4 1 3
78.  Match the following:
(a) Doctor wind 1. Switzerland
(b) Cherry blossom 2. Sahara of Africa
(c) Blood rain 3. South Italy
(d) Foehn 4. Karnataka (India)
Answer: B.   2 4 3 1
79.  Arrange the following divisions of the Vijaynagar Empire in descending order.
I. Rajyams
II. Kurrams
III. Valanadus
IV. Nadus
Answer: A.   I, III, IV, II
80.  Point out the wrong statement in the following :
Statements :
Answer: C.   Skanda Gupta was defeated by the Huns
81.  The state of matter in their increasing order of entropy is
Answer: D.   BECs, Solids, Liquids, Gases
82.  Black Sea is named so because
Answer: B.   of its rich concentration of micro algae
83.  Match the following:
(a) Maulana Abul Kalam Azad 1. Desh
(b) Mahatma Gandhi 2. The Peoples' friend
(c) Allan Octavian Hume 3. The Harijan
(d) Dr. Rajendra Prasad 4. Al Hilal
Answer: B.   4 3 2 1
84.  Which one of the following is a polar orbiting satellite?
Answer: D.   Resource sat
85.  Thermal power stations are located in :
Answer: A.   Tuticorin, Ramagundam, Rajghat
86.  Match the following:
(a) Manchester of South India 1. Sivakasi
(b) Little Japan 2. Chennai
(c) Textile Capital of TamilNadu 3. Karur
(d) Detroit of South Asia 4. Coimbatore
Answer: A.   3 1 4 2
87.  Deflation refers to a condition of ___________ prices.
Answer: A.   falling
88.  Identify the odd one from the group of materials given below :
Glass, ebonite, copper, rubber
Answer: B.   copper
89.  Which of the following statements about 'sound' is TRUE?
I. It consists of longitudinal and transverse pressure waves
II. It travels through vacuum
III. Beats are produced due to interference of sound waves
IV. Intensity of sound is measured in Hertz
Answer: C.   III only
90.  Which of the following compilation of Nalayira Divya Prabandam (4000 sacred Hymns) is correctly matched?
Answer: B.   Second thousand Hymns - Periya Thirumozhi
91.  Purath Thooimai Neeraan Amaiyum; Agath Thooimai....
Answer: B.   Vaaymaiyan Kaanappadum
92.  Which of the following is called as 'Thodar Nilaicheyyul'?
Answer: C.   Epic Literature
;