GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2017 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 25

1.  The area of a semi-circle of radius 7 c.m. is
Answer: C.   77 cm\(^{2}\)
2.  The value of \(\dfrac{x^{2}-2x}{x^{2}+2x}\times\dfrac{3x+6}{x-2}\) is
Answer: B.   \(3\)
3.  A boy is now twice as old as his sister, four years ago, he was thrice as old as her what are their ages now?
Answer: C.   16, 8
4.  \(x^{\dfrac{3}{2}}:9=16:\sqrt{x}\). What is the value of \(x\)?
Answer: D.   ±12
5.  Total surface area of hollow hemisphere is equal to
Answer: C.   \(\pi(3R^{2}+r^{2})\) sq. units
6.  The probability that a leap year will have 53 Fridays or 53 Saturdays is
Answer: C.   3/7
7.  Factorization of \((x+y)^{2}+9(x+y)+8\) is
Answer: B.   \((x+y+1)(x+y+8)\)
8.  What is the difference between the sum of first '\(n\)' odd natural numbers and that of first '\(n\)' natural numbers?
Answer: B.   \(\dfrac{n(n-1)}{2}\)
9.  Which of the following is arranged in correct ascending order?
Answer: A.   25% of 8, 40% of 6, 30% of 9, 20% of 15
10.  Which of the following is larger in area?
Answer: C.   An equilateral triangle whose sides are 10 cm each
11.  The arithmetic mean of a group of 75 observations was calculated as 27. It was later found that one observation was wrongly read as 43 instead of the correct value 53. Obtain the correct arithmetic mean of the data.
Answer: B.   27.13
12.  A sum of money triples itself at 8% per annum over certain time. The number of years is equal to
Answer: B.   25
13.  The cylinder whose base is not in circular form is called
Answer: C.   Oblique cylinder
14.  10 sq. m. is equal to
Answer: D.   100000 sq. cm.
15.  A _______________ is often drawn as a guide, so that a frequency polygon can be drawn over the top.
Answer: B.   Histogram
16.  If 100 persons can finish a work in 7 days, how many persons can finish the same work 35 days?
Answer: B.   50 persons
17.  What percent of an hour is 36 seconds?
Answer: B.   1%
18.  The value of \(\left(\dfrac{x^{m}}{x^{n}}\right)^{m+n}\cdot\left(\dfrac{x^{n}}{x^{l}}\right)^{n+l}\cdot\left(\dfrac{x^{l}}{x^{m}}\right)^{l+m}=...\)
Answer: A.   \(1\)
19.  If \(\dfrac{1}{5}\times2\div\dfrac{1}{5}+\dfrac{1}{5}D\dfrac{1}{10}=?\) and \(D=-\) then what is the value of \(\dfrac{1}{5}C\ 2\ B\ \dfrac{1}{5}A\ \dfrac{1}{5}D\ \dfrac{1}{10}=?\)
Answer: A.   2.1
20.  The value of: \(\dfrac{x^{3}-1}{x+3}\div\dfrac{x^{2}+x+1}{3x+9}=?\)
Answer: C.   \(3(x-1)\)
21.  What is the 85th term of the sequence \(x,\ x^{\dfrac{3}{2}},\ x^{2},\ x^{\dfrac{5}{2}},\ ...?\)
Answer: C.   \(x^{43}\)
22.  The radius and the slant height of a cone are respectively '\(r\)' and '\(l\)'. What is the volume of the cone?
Answer: A.   \(\dfrac{1}{3}\pi r^{2}\sqrt{l^{2}-r^{2}}\)
23.  What is the 21st term of the sequence 100, 95, 90, 85.....?
Answer: C.   0
24.  Simplify: \(\dfrac{2x^{4}-162}{(x^{2}+9)(2x-6)}\)
Answer: B.   \(x+3\)
25.  If the LCM of \(x\) and \(y\) is \(z\), what is the H.C.F of \(x\) and \(y\)?
Answer: A.   \(\dfrac{xy}{z}\)
;