GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 51 to 75

51.  Who said this?
"If non-violence is the law of our being, the future is with women".
Answer: B.   Gandhiji
52.  Lakshmibai is the most famous Indian woman to have defied the British
Answer: A.   Opposed
53.  Match the synonyms with their meanings
(a) Coarse 1. Push Roughly in a crowd
(b) Invidious 2. Unjust
(c) Exodus 3. Rough
(d) Jostle 4. Mass movement from one place
Answer: A.   3 2 4 1
54.  Match the correct Suffix
(a) announce 1. ance
(b) exception 2. ment
(c) wash 3. nal
(d) clear 4. able
Answer: B.   2 3 4 1
55.  It ___________ heavily since last night.
Answer: A.   has been raining
56.  Pick out the correct active form of the verb.
A poem has been written by Gopi
Answer: A.   has written
57.  Match the sentences with their patterns.
(a) They elected him leader 1. SVA
(b) He wore his new uniform 2. SVO
(c) He was excited 3. SVC
(d) She went to Chennai. 4. SVOC
Answer: D.   4 2 3 1
58.  Fill in the blank with correct Homophone.
The Police tried to ___________ information from the bootlegger who sells ___________ liquor.
Answer: D.   elicit, illicit
59.  Match the phrases in Column A with their suitable clauses in Column B
Phrases Clauses
(a) Despite his sickness 1. Kalam became a great scientist
(b) On seeing the snake 2. the teacher appreciated me
(c) By working hard 3. she ran away
(d) Observing my skill 4. he attended school
Answer: C.   4 3 1 2
60.  Transform the following sentence into comparative degree.
Wordsworth is one of the greatest English poets.
Answer: A.   Wordsworth is greater than many other English poets
61.  'Binary + digit' the blended form of this word is
Answer: C.   bit
62.  Match the following Column (A) with Column (B)
Column A Column B
(a) We got interrupted power supply, ________? 1. Can she?
(b) Shreya draws well, ________? 2. Didn't we?
(c) Swarna cannot run fast, ________? 3. Isn't it?
(d) The bus is early today ________? 4. Doesn't she?
Answer: B.   2 4 1 3
63.  Fill in the blanks with correct article.
Prem is ________ strongest boy in the class.
Answer: C.   the
64.  Choose the correct sentence from the given option.
Answer: C.   The cat hid behind the door
65.  Find out the sentence where gerund is used.
Answer: D.   I enjoy writing stories for children
66.  'I haven't answered your questions, ________?'
Use suitable question tag in the blank.
Answer: C.   have I?
67.  At the Battle of ________ the forces of Cassius and Brutus are defeated.
Answer: C.   Philippi
68.  ________ is one of the Triumvirs.
Answer: B.   Amelius Lepidus
69.  The good is often interred with their bones. So let it be with Caesar. These are the words of
Answer: D.   Antony
70.  Act act in the living present!
What is the figure of speech employed here?
Answer: C.   Repetition
71.  "Don't give up, though pace seems slow"
What is the figure of speech employed here?
Answer: A.   Assonance
72.  ZIP is an example for
Answer: C.   Acronym
73.  What were the source of inspiration to the Wright Brothers?
Answer: C.   Birds
74.  In whose poem the following lines occur :
"No Nightingale did ever Chaunt
More welcome notes to Weary bands".
Answer: C.   William Wordsworth
75.  Match the poets in Column A with their periods in Column B
Column A Column B
(a) Wordsworth 1. 1819-1892
(b) Shakespeare 2. 1770-1850
(c) Walt Whitman 3. 1885-1930
(d) D.H. Lawrence 4. 1564-1616
Answer: A.   2 4 1 3
;