GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2017 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  In India, power of Judicial Review is restricted because the
Answer: C.   Constitution is supreme
27.  The government of India instituted Bharat Ratna and Padma Shri awards under
Answer: B.   Article 18 of the Indian constitution
28.  A scheme to provide Support to Training and Employment of Women (STEP) was launched in the year
Answer: A.   1986-87
29.  Prime Minister of India inaugurated India's longest road bridge on May 26, 2017. Which states are connected by this bridge?
Answer: A.   Assam and Arunachal Pradesh
30.  In India which organisation's scientists recently produced electricity from water without using energy?
Answer: A.   NPL, New Delhi
31.  In which place Prime Minister of India inaugurated the country's first Indian Institute of Skills [IIS] on Dec. 20, 2016?
Answer: C.   Kanpur
32.  Which one of the organisation organised the Gyan Sangam [Knowledge Summit] in New Delhi on March, 2017?
Answer: A.   Prajna Parvah
33.  Which of the following aim comes under Prime Minister Krishan Sai Yojana?
Answer: B.   To increase ground water
34.  Iron Lady of Manipur, Irom Sharmila got how many votes in the 2017 Manipur Assembly election?
Answer: D.   90 votes
35.  Which district of Tamilnadu, Chief Minister announced new dental college from the year 2017?
Answer: C.   Virudhunagar
36.  Which one of the following state government has shifted its financial year from [April 1 to March 31] to calendar year [January 1 to December 31]?
Answer: B.   Madhya Pradesh
37.  What percentage of total cultivation area in Tamilnadu is rainfed (Manavari)?
Answer: B.   57%
38.  Indian Neutrino Observatory is situated in which district of Tamilnadu?
Answer: B.   Theni
39.  A supernova is an exploding star. In which years the last two supernova are visible to the naked eye?
Answer: C.   1604, 1987
40.  Calculate the dimensions of Planck's constant 'h', using the equation E = hγ, where E → energy and γ → frequency
Answer: B.   ML²T⁻¹
41.  Which one of the organic pesticides that contain phosphorous?
Answer: D.   Parathion
42.  Match the following:
(a) Mixed fertilizer 1. DAP
(b) Complex fertilizer 2. NPK
(c) Bio fertilizer 3. Oil cake
(d) Organic nitrogen fertilizer 4. Algae
Answer: B.   2 1 4 3
43.  In Transmission Electron Microscope (TEM) _______________ is used to magnify the objects.
Answer: C.   Electrons
44.  The Respiratory quotient value for glucose is
Answer: B.   1.0
45.  Which one is wrongly matched pair in their characters?
Answer: C.   Testis - Estrogen
46.  Which of the following hormone stimulates contraction of uterine smooth muscle?
Answer: C.   Oxytocin
47.  The number of delegates who attended the first session of the Indian National Congress was
Answer: C.   72
48.  The revolutionary nationalist Nelakanda Brahmachari was born at
Answer: C.   Sirkali
49.  Arrange the following in chronological order :
1. Senkuttuvan
2. Emayavaramban
3. Kanaikal Irumporai
4. Kuttuvan Cheral
Answer: A.   2, 1, 4, 3
50.  In Chola kingdom the revenue department was called as
Answer: C.   Puravuvari
;