GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

Aptitude Questions 1 to 10

1.  A fair die is rolled. The probability of getting an even number on the face of the die is
Answer: D.   \(\dfrac{1}{2}\)
2.  The area of a triangle with base 9 cm and height 12 cm is
Answer: D.   54 cm\(^{2}\)
3.  The value of \(5\sqrt{2} + \sqrt{32}\)
Answer: D.   \(9\sqrt{2}\)
4.  If the principal is Rs. 3000 and rate of interest 4%, then the difference between simple interest and compound interest is
Answer: B.   Rs. 4.80
5.  The median of 29, 23, 25, 29, 30, 25, 28 is
Answer: C.   28
6.  If n(A) = 5 then n(P(A)) is
Answer: A.   32
7.  The sum of the first 11 terms of the A.P. 3, 8, 13, ..... is
Answer: C.   308
8.  If a = 5, b = 3 then the value of a\(^{2}\) + ab is
Answer: B.   40
9.  The mid-point of the line segment joining the points ( - 1, - 3 ) and ( - 5. - 7 ) is
Answer: C.   (-3, -5)
10.  The marked price of a bicycle is Rs. 1.700. If the company gives 10% discount, then the selling price of the bicycle is
Answer: C.   Rs. 1,530
;