GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 1 to 25

1.  Normal temperature of human body is
Answer: A.   37° C
2.  The general molecular formula of alkynes is
Answer: C.   CₙH₂ₙ₋₂
3.  The Election Commission of India is situated at
Answer: C.   New Delhi
4.  The guardian of Akbar was
Answer: A.   Bairam Khan
5.  Who disguished herself as "Kayasandigai" ?
Answer: A.   Manimegalai
6.  Flavi virus causes
Answer: C.   Dengue fever
7.  Which of the following is correctly matched?
Answer: A.   Central Railway Zone — Mumbai
8.  Jina means
Answer: A.   Conqueror
9.  "Detroit" is famous for
Answer: A.   Automobile Industry
10.  The enzyme used to join the cut DNA fragments is
Answer: C.   DNA Ligases
11.  The movements of planets are controlled by the gravitational force of the
Answer: A.   Sun
12.  Which authority conducts the local body elections?
Answer: B.   State Election Commission
13.  The British Viceroy responsible for involving Indians in the Second World War was
Answer: C.   Linlithgow
14.  Reserve Bank of India was established in the year
Answer: A.   1935
15.  One Horse Power (H.P.) is equal to
Answer: D.   746 watt
16.  The mass number of an element is 16 and its atomic number is 8, find the number of neutrons in it
Answer: B.   8
17.  The Chairman of Rajya Sabha is
Answer: B.   Vice-President
18.  According to the census estimate of 2001 the rate of literacy in Tamil Nadu was
Answer: B.   73.5 %
19.  Sati was abolished in
Answer: B.   1829
20.  "Nedu Nal Vaadai" belongs to
Answer: A.   Agapurapattu
21.  Edible mushrooms are
Answer: A.   Agaricus bisporous
22.  The other name of Tuticorin is
Answer: B.   Pearl city
23.  Annamalai University was established in
Answer: C.   1929
24.  World has become a global village due to
Answer: B.   Communication and information revolution
25.  The method of respiration which takes place in euglena is
Answer: C.   Diffusion
;