GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 26 to 50

26.  The dam constructed across the river Sutlej is
Answer: A.   Bhakra-Nangal
27.  The headquarters of the Tamil Nadu State Human Rights Commission is situated at
Answer: C.   Chennai
28.  The first war against the British rule was started in Tamil Nadu by
Answer: B.   Pulithevar
29.  Wheat granary of India is
Answer: A.   Punjab
30.  Newton's third law is applicable to bodies
Answer: C.   both at rest and in motion
31.  Metal present in blood is
Answer: C.   Fe
32.  UN adopted the Universal Declaration of Human Rights on
Answer: D.   10th December, 1948
33.  The book written by Krishnadevaraya was
Answer: A.   Amuktha Malyada
34.  "Kadhai podhi paadal" is known as
Answer: A.   Periyapuranam
35.  Greenhouse gas is
Answer: A.   Carbon dioxide
36.  The highest peak in India is
Answer: C.   Mt. K₂
37.  The smallest unit of the Pallava administration is
Answer: C.   Oor
38.  Who is the inventor of steam engine?
Answer: A.   James Watt
39.  Blood platelets help in
Answer: C.   Blood clotting
40.  Initially, the cutting action of the waves against the base of coastal land
produces
Answer: B.   Cliff
41.  The first woman doctor in Tamil Nadu is
Answer: C.   Dr. Muthulakshmi
42.  The most outstanding military leader of Western Bihar in the Great Revolt of
1857 was
Answer: A.   Kunwar Singh
43.  The location of an ISRO launching station dedicated to the United Nations in
1968 is
Answer: A.   Thumba
44.  The unit of radiation exposure is
Answer: D.   roentgen
45.  pH value of blood is
Answer: C.   7.3 to 7.5
46.  The link language of India is
Answer: D.   English
47.  In 1025 A.D., Mahmud of Ghazni attacked the most celebrated Hindu temple at
Answer: B.   Somnath
48.  Who said, "Every Tamil student should read Periya Puranam in deep" ?
Answer: B.   Dr. G. U. Pope
49.  Severe diarrhoea is a symptom of
Answer: B.   Cholera
50.  The world's deepest 'Marina Trench' is located in
Answer: A.   Pacific ocean
;