GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 51 to 90

51.  The Brahmo Samaj was established by
Answer: B.   Raja Rammohan Roy
52.  The first Five-Year Plan of India was launched in
Answer: B.   1951
53.  Which one of the following is a short day plant?
Answer: B.   Nicotiana tobacum
54.  The basic unit of the society is
Answer: A.   family
55.  Rabindranath Tagore renounced his Knighthood as a measure of protest after
Answer: A.   Punjab tragedy
56.  National Income is
Answer: C.   Total of factor incomes
57.  Which of the following are primary colours?
Answer: A.   Red, green and blue
58.  The structure of methane is
Answer: B.   tetrahedral
59.  The age for voting right in India is
Answer: C.   18 years
60.  'Swadeshi' literally means
Answer: C.   One's own country
61.  The rivers merge in Mukoodal are
Answer: C.   Than Porunai, Sitraru, Kothandarama Aaru
62.  Effective drug for TB is
Answer: A.   Isoniazid
63.  New Educational Policy was announced in
Answer: C.   1986
64.  The first Indian Governor-General of free India was
Answer: D.   Rajaji
65.  The Bank whose motive is not profit making is
Answer: B.   RBI
66.  Which one of the following is not a kind of cell of xylem tissue ?
Answer: C.   Companion cells
67.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Mysore 1. Sugar industry
b) Uttar Pradesh 2. Woollen textiles
c) Bangalore 3. Silk textiles
d) Dhariwal 4. Electronic goods
Answer: A.   3 1 4 2
68.  Who issues the Voter Identity Card?
Answer: A.   Election Commission of India
69.  Mangal Pandey refused to use the greased cartridge and shot down his sergeant at
Answer: B.   Barrackpore
70.  The agricultural production in which India may outsmart the USA in the near
future is
Answer: B.   Wheat
71.  The first blood bank exclusively for dogs in Asia was opened by
Answer: A.   Tamil Nadu Veterinary and Animal Sciences University
72.  The Cyber crimes regulation court was established by the Government of India
in the year
Answer: B.   2009
73.  Which is the Universal donor blood group?
Answer: A.   O
74.  Ozone layer absorbs
Answer: C.   Ultraviolet radiation
75.  World's cheapest car produced is
Answer: A.   Nano by Tata Motors
76.  Which of the following machines is used to take sectional images of the body?
Answer: D.   CT Scanner
77.  The brain of a computer is
Answer: A.   CPU
78.  The book "Science and Sustainable Food Security" is written by
Answer: A.   M. S. Swaminathan
79.  Who is the highest test scorer in cricket?
Answer: C.   Sachin Tendulkar
80.  The Census 2011 is the ........................ National Census.
Answer: D.   15th
81.  The powerful Tsunami attack of 21st Century was on
Answer: D.   26. 12. 2004
82.  The "World Diabetes Day" is observed on
Answer: C.   June 27
83.  The first woman electric train driver is
Answer: C.   Prema Kumari
84.  The number digits in Indian National Identification card are
Answer: A.   12
85.  The first black President of South Africa is
Answer: A.   Nelson Mandela
86.  The Finance Minister of India in 2010 was
Answer: D.   Pranab Mukherjee
87.  The Speaker of Lok Sabha in 2010 was
Answer: C.   Meira Kumar
88.  In which city is Indian Institute of Science ( IISc ) located ?
Answer: B.   Bangalore
89.  The temple constructed by Rajaraja Chola I is
Answer: A.   Thanjavur big temple
90.  India was selected as a non-permanent member of the United Nations Security
Council on
Answer: A.   October 12, 2010
;