GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2022 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 26

1.  Find out the missing value in the given figure. Number puzzle with a circle containing a smaller inner circle divided into sections
Answer: C.   216
2.  Find the common ratio for the geometric sequence 0.15, 0.015, 0.0015,...
Answer: A.   0.1
3.  Find the sum of \(1^2+2^2+\cdots+19^2\).
Answer: C.   2470
4.  'A' can finish a work in 18 days and 'B' can do same work in half the time taken by 'A', then if they work together, then what part of same work they can finish in a day.
Answer: B.   \(\dfrac{1}{6}\)
5.  The side of a metallic cube is 12 cm. It is melted and formed into a cuboid whose length and breadth are 18 cm and 16 cm respectively. Find the height of the cuboid.
Answer: A.   6 cm
6.  The compound interest on ₹ 16,000 for 9 months at 20% per annum compounded quarterly is
Answer: C.   ₹ 2,522
7.  In what time period will ₹ 10,000 earn an interest of ₹ 2,000 at 10% per annum?
Answer: A.   2 years
8.  A car travels 90 km in 2 hours 30 minutes. Then the time required to cover 210 km with the same speed is
Answer: A.   5 hours 50 minutes
9.  The radius of two right circular cylinder is in the ratio 3 : 2. The ratios of their heights is 5 : 3. Then the ratio of their C.S.A. is
Answer: A.   5 : 2
10.  If the HCF of \(x^4+3x^3+5x^2+26x+56\) and \(x^4+2x^3-4x^2-x+28\) is \(x^2+5x+7\). Then their LCM is
Answer: C.   \((x^2-2x+8)(x^4+2x^3-4x^2-x+28)\)
11.  Which one of the following is a pair of co-primes?
Answer: B.   (18, 25)
12.  If price of a tea increased by 20%, by what percentage must the consumption be reduced to keep the expense the same
Answer: B.   \(16\dfrac{2}{3}\%\)
13.  Akila scored 80% of marks in an examination. If her score was 576 marks. Find the maximum marks of the examination.
Answer: C.   720
14.  If ZEBRA can be written as 2652181. How can COBRA be written?
Answer: B.   3152181
15.  Find the missing number in the place of ?

1 2 3
4 5 6
7 8 9
27 38 ?
Answer: C.   51
16.  Four pictures of a cube are given below which number is on the face opposite to 3? Cube puzzle for finding the face opposite to 3 using four views
Answer: C.   4
17.  The next term of the Alphanumeric series C4X, F9U, I16R, is
Answer: C.   L25O
18.  A mat of length 180 m is made by 15 women in 12 days. How long will it take for 32 women to make a mat of length 512 m?
Answer: C.   16 days
19.  Find the area of an equilateral triangle whose perimeter is 180 cm.
Answer: A.   1558.8 cm\(^{2}\)
20.  The CI on ₹ 15,000 for 3 years if the rate of interests are 15%, 20% and 25% for the I, II and III year respectively is
Answer: A.   ₹ 10,875
21.  An apple costs ₹ 60, a guava costs ₹ 90 and a mango costs ₹ 60. How much a pomegranate cost?
Answer: D.   ₹ 150
22.  In what time will ₹ 8,000 at 3% per annum, produce the same interest as ₹ 6,000 does in 5 years at 4% simple interest?
Answer: A.   5 years
23.  If A : B = 2 : 3, B : C = 2 : 4, C : D = 2 : 5, then A : D is equal to
Answer: D.   2 : 15
24.  The Lowest Common Multiple (LCM) of two numbers is 6 times of their Highest Common Factor (HCF). If the HCF is 12 and one of the number is 36, then the other number is
Answer: C.   24
25.  Find the HCF of the polynomials \(6x^4-30x^3+60x^2-48x\) and \(3x^3-12x^2+21x-18\)
Answer: C.   \(3(x-2)\)
26.  Simplify: 100 + 8 ÷ 2 + {(3 × 2) - 6 + 2}
Answer: B.   107
;